Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФУТБОЛЬНИЙ БОГ — ІТАЛІЄЦЬ
На чемпіонаті Європи з футболу визначилася вісімка команд, які продовжать боротьбу за почесний трофей. Серед них вже немає віце-чемпіонів світу — французів і переможців останньої європейської першості — греків. Усі інші фаворити готуються до вирішальних поєдинків.

Група А
Чехія — Туреччина — 2:3
Чехи відкрили рахунок на 34-й хвилині. Після передачі з правого флангу у виконанні Григери, Коллер пробив головою, голкіпер турків Волкан зумів доторкнутися до м’яча, але той від поперечини залетів у ворота. На 62-й хвилині Коллер не використав вихід сам на сам, пробивши поруч зі штангою, але через якусь мить другий м’яч влетів у ворота Волкана. Відзначився Плашил. На 71-й хвилині всі надії Туреччини міг поховати Полак, адже м’яч після його удару влучив у штангу. За п’ять хвилин футболісти Туреччини змогли скоротити розрив у рахунку. Арда Туран із 14 метрів пробив низом і м’яч від штанги залетів у ворота. На цьому турки не спинилися, а продовжували шукати щастя в атаці й на 87-й хвилині були винагороджені за це.
Голкіпер чеської збірної Петер Чех припустився чи не найбільшої помилки у своїй кар’єрі. Після подачі Алтинтопа він помилився на виході й Ніхат забив у порожні ворота — 2:2. Ще через дві хвилини турки нокаутують збірну Чехії. Янкуловські втрачає м’яч і Ніхат вибіг сам на сам з Чехом і пробиває у верхній кут воріт команди (3:2). У додані арбітром хвилини на полі було більше емоцій, ніж футболу. Спочатку вилучили голкіпера Туреччини Волкана за небезпечну гру, місце якого у воротах зайняв польовий гравець Тунджай, оскільки заміни вже були вичерпані. Щоправда, йому не довелося продемонструвати свої воротарські здібності, бо чехи не зуміли завдати вирішального удару. Тож збірна Чехії програла (2:3) і замість чвертьфіналу Євро-2008 поїхала додому.
Португалія — Швейцарія — 0:2
За збігом обставин для жодної з команд ця гра не мала турнірного значення, адже португальці достроково стали першими в групі, а швейцарці після другого туру втратили шанси на вихід до чвертьфіналу. Єдиною інтригою матчу було прощання збірної Швейцарії з Якобом Куном, для якого цей матч був останнім на посаді головного тренера. Головні події у цій грі розгорнулися у другому таймі. Швейцарці відкрили рахунок на 71-й хвилині. Якін вийшов сам на сам з Рікарду і пробив у кут воріт. Другий гол було забито на 80-й хвилині. Після порушення правил у штрафному майданчику португальців пенальті чітко реалізував все той же Якін.

Група В
Хорватія — Німеччина — 2:1
Можливість вийти до чвертьфіналу в другому турі зіграла з командами злий жарт. У перші хвилини суперники боялися атакувати — відповідальність за результат давала про себе знати. Першими прокинулися хорвати. На 16-й хвилині Срна подав із лівого кута поля, Шимуніч перевів м’яч на дальню штангу, але там нікого з хорватів не виявилося. Гол виник буквально з нічого. Праньїч з лівого флангу зробив навіс до штрафного майданчика, а Даріо Срна першим дотиком з лінії воротарського майданчика відправив м’яч у ворота Леманна — 1:0. Даріо настільки спіймав кураж, що через дві хвилини кинувся двома ногами вперед у підкат проти Подольські, за що отримав жовту картку. Німці хоча і грали активніше, але замість того, щоб забити, ледь не пропустили. Двічі мав забивати Кранчар, але на висоті був Леманн.
Початок другого тайму був як дві краплі води схожим на перший — багато боротьби, мінімум гостроти. На 62-й хвилині Ракітіч здивував усіх і передовсім Леманна. Замість того, щоб подавати до штрафного майданчика, він пробив із правого флангу. Голкіпер німців втратив ворота, м’яч влучив у штангу і відскочив на Оліча, який добив шкіряну кулю у ворота — 2:0.
Німецькій команді знадобилося десять хвилин, щоб прийти до тями. Гол у відповідь виник несподівано. Чергова атака лівим флангом, навіс, Баллак чи не вперше за гру виграв верхову боротьбу, м’яч відскочив від спини когось із хорватів на Подольські, який відразу завдав удару (2:1).
Останні хвилини пройшли у жорсткій боротьбі, але без гострих моментів. Коли стрілка секундоміра відміряла останнє коло, «відзначився» Швайнштайгер, котрий вийшов на заміну, штовхнув у груди екс-динамівця Леко і одразу побачив перед собою червону картку. А рахунок так і не змінився.
Австрія — Польща — 1:1
Нічия в матчі Австрія — Польща найбільше радості принесла не стільки австрійцям, які врятувалися від поразки у доданий арбітром час, як Хорватії, що після перемоги над Німеччиною за тур до закінчення групового турніру забронювала за собою першу сходинку у групі й місце у чвертьфіналі. Рахунок наприкінці першого тайму відкрив натуралізований поляк Геррейро. Щоправда, в цьому моменті Польщі посприяв арбітр, який не помітив положення поза грою у гравця польської команди. Австрійці відігралися у додані арбітром хвилини. Суддя Ховард Уебб призначив сумнівний пенальті у ворота Польщі, котрий чітко реалізував Івіца Вастіч.
Австрія — Німеччина — 0:1
Збірна Німеччини з честю вийшла зі скрутного становища й зуміла пробитися до чвертьфіналу першості Європи. У завершальному матчі групового турніру німці з рахунком 1:0 переграли свого безпосереднього конкурента і вийшли до чвертьфіналу. Один із найцікавіших моментів цього матчу стався на 40-й хвилині, коли головний арбітр гри Мехуто Гонсалес відправив відпочивати на трибуни тренерів обох команд — Лева та Хікерсбергера, показавши їм червоні картки за надто емоційні дії. У другому таймі відсутність тренерів пішла на користь збірній Німеччини. На 49-й хвилині вистрілив Баллак. Капітан зі штрафного надіслав м’яч у «дев’ятку» воріт Махо. Як виявилося, це був єдиний м’яч у цій зустрічі.
Хорватія — Польща — 1:0
Поляки мали за будь-яку ціну перемагати хорватів із якомога більшим рахунком, й чекати, що у другому матчі австрійці переможуть Німеччину, але не сталося ні одного, ні іншого. На 52-й хвилині хорвати провели атаку, яка закінчилася взяттям воріт — Класніч з десяти метрів в один дотик перевів м’яч у дальній кут. Відігратися поляки не змогли.

Група С
Голландія — Франція — 4:1
Ця гра була визначальною для обох команд. Голландці в разі перемоги достроково посідали перше місце і виходили до чвертьфіналу, а французи мали за всяку ціну вигравати, аби перед останнім туром мати перевагу перед італійцями й румунами у боротьбі за другу путівку у плей-оф. Перші хвилини показали, що у голландців нерви міцніші. На 10-й хвилині свою невелику перевагу помаранчеві втілили у гол. Ван дер Ваарт подав кутовий з правого флангу і Куйт з воротарського майданчика впритул головою розстріляв ворота Купе — 1:0. Французи оговталися ближче до середини тайму, коли Рібері, Малуда і Гову почали експериментувати у центрі поля, змінюючи увесь час свої ігрові позиції. Починаючи з 30-ї хвилини Франція захопила ініціативу й провела кілька цікавих атак. Зокрема, з 3-ї до 37-ї хвилини французи двічі могли забити, але їм не пощастило.
Другий тайм був справжнім святом атакувального футболу. Обидві команди не відсиджувалися в обороні, й гольові моменти сипалися як з рогу достатку. На 49-й хвилині французи протягом однієї атаки чотири рази били по воротах. Завершального удару завдавав Анрі, після якого м’яч влучив у руку Ойєра, але суддя пенальті не дав. На 56-й хвилині ван Бастен випускає на поле свіжого ван Персі, який через три хвилини стає одним із героїв матчу.
Ван Ністелрой «фінтом Зідана» розвернув двох французів на лівому фланзі, віддав на Роббена, той зробив простріл, а ван Персі замкнув цю передачу (2:0). Черговий спалах активності припав на 71-72 хвилини, коли команди обмінялися забитими м’ячами. Спочатку Анрі замкнув простріл у воротарський майданчик Саньоля, а в першій атаці у відповідь Роббен розстріляв ближню дев’ятку воріт Купе. Французи далі продовжували атакувати, але створити щось путнє біля воріт суперника не змогли. Голландці ж спромоглися ще на один шедевр. На останній доданій хвилині Снейдер отримав м’яч спиною до воріт, розвернувся і пробив з 25 метрів у праву від Купе дев’ятку. Перемога голландців — 4:1.
Італія — Румунія — 1:1
Закономірний результат. Команди не здивували. Точніше, Італія здивувала неприємно: одноманітна гра на Луку Тоні — це все, що продемонстрували чемпіони світу в атаці. Але кількість не перейшла в якість. У другому таймі команди обмінялися голами. Спочатку відзначився румун Муту, а за хвилину влучним ударом відповів Пануччі. На 82-й хвилині Муту не забив пенальті: Буффон відбив м’яч.
Франція — Італія — 0:2
Збірна Італії зі скрипом виходить до чвертьфіналу чемпіонату Європи, обігравши з рахунком 2:0 команду Франції. Щоправда, цим дивом італійці мають завдячувати не тільки собі, але й Голландії. Ван Бастен, який є давнім другом Роберто Донадоні, резервним складом зі своїми «летючими голландцями» обіграв румунів, відкривши шлях до чвертьфіналу «скуадра адзурі».
У матчі чемпіонів та віце-чемпіонів світу не було фаворитів, обидві команди провалили старт турніру, набравши по одному очку та розгромно програвши голландцям. Утім, фортуна у звітному матчі всміхнулася команді Італії. У французів все не клеїлося від самого початку. На восьмій хвилині Рібері на рівному місці отримує травму і на ношах залишає поле. Замість форварда «Баварії» виходить Насрі, але й він залишив поле через 20 хвилин. Міг відкрити рахунок у цій зустрічі на 11-й хвилині Пануччі, але після його удару головою м`яч з воріт вибив Макелеле. На 24-й хвилині Абідаль у штрафній чіпляє Тоні, який вибігав сам на сам з Купе, і Любош Міхел показує захисникові червону картку за фол останньої надії і призначає пенальті. Вирок рефері чітко виконав Пірло, який відправив м’яч в верхній кут воріт Купе. У французів після вилучення була нагода у Анрі, коли форвард «Барси» пробив поруч зі штангою. У завершальні 45 хвилин французи боролися з усіх сил, але пропустили ще один гол. Знову за італійців зіграв рикошет. Після виконання штрафного Де Россі м’яч від ноги Анрі змінює напрямок і залітає в сітку воріт збірної Франції. Це було на 62-й хвилині. Другий забитий гол розставив усі крапки на «і». Таким чином, у групі С французи посіли останню сходинку і попрощалися з чемпіонатом.
Голландія — Румунія — 2:0
Щоб не залежати від другого матчу в цій групі, румунам треба було тільки виграти. Збірна Нідерландів випустила на поле запасний склад, тож завдання румунів до певної міри полегшувалося. Проте вже перші хвилини матчу засвідчили, що навіть такий склад голландців здатен дати бій будь-якому суперникові. Надії румунів розвіялись на 54-й хвилині. Афеллай зробив простріл до штрафного майданчика, Енгеллар п’ятою прокинув м’яч далі на Хунтелара, який переправив його у ворота. Цей гол приголомшив румунів. А от голландці забили ще раз. На 87-й хвилині ван Персі отримав м’яч у штрафному майданчику, обіграв захисника суперника і сильно пробив у ближній кут.

Група D
Швеція — Іспанія — 1:2
Іспанія протягом всього матчу контролювала перебіг гри, а шведи при цьому грамотно оборонялися і небезпечно контратакували. На 15-й хвилині піренейці вийшли вперед. З лівого флангу був розіграний кутовий і після прострілу в штрафний майданчик Торрес переправив м`яч у ворота Ісакссона. Зрівняв рахунок на 34-й хвилині Ібрагімович. У другому таймі обидві команди більш обережно зіграли в захисті, але Ісакссону довелося разів три рятувати команду після ударів Вілья, Сени та Торреса. У доданий арбітром час іспанці «дотисли» шведів. На 92-й хвилині Вілья прослизнув між двох захисників і, вийшовши сам на сам з Ісакссоном, пробив у дальній кут воріт.
Греція — Росія — 0:1
Жодна з команд не мала права на помилку, і це суттєво позначилося на грі. За перші тридцять хвилини команди не створили жодного небезпечного моменту. Можливо, так тривало б і далі, але до справи взявся воротар греків Нікополідіс. Жирков зробив навіс у штрафний майданчик, воротар греків чомусь побіг за Семаком, який віддав пас на Зирянова, і той влучив у порожні ворота. Цей гол так і залишився єдиним у зустрічі. Отже, греки склали повноваження чемпіонів Європи.
Росія — Швеція — 2:0
Збірна Росії, якій після стартової поразки (1:4) від Іспанії усі пророкували провал у групі D, таки вийшла до чвертьфіналу чемпіонату Європи. У середу команда Гуса Хіддінка обіграла збірну Швеції. Росіяни до матчу влаштували серйозну «артпідготовку» у ЗМІ. Уболівальники навіть розвісили на трибунах величезний плакат із портретом Петра Першого, нагадуючи Швеції про історичну поразку під Полтавою. Але й без екскурсу в історію збірна Росії виявилася сильнішою. На 24-й хвилині Анюков віддав ювелірну передачу на Павлюченка, який з-під захисника пробив повз Ісакссона — 1:0. У другому таймі Росія могла довести рахунок до розгромного, але відзначитися зумів лише Аршавін. Тож 2:0 — і Росія в чвертьфіналі.
Іспанія — Греція — 2:1
Ще до початку матчу всі розуміли, що боротися командам немає за що, адже кожна знає собі ціну, а турнірні завдання команди вже вирішили: іспанці — успішно, а греки — не дуже. У першому таймі греки скористалися своїм єдиним реальним шансом забити. Після штрафного Харістеас головою відправив м’яч у сітку воріт Рейни, виграв вгорі і пробив Рейну метрів з 10 прямо по центру. На 61-ій хвилині Іспанія відігралася. Фабрегас навісив у штрафний майданчик на Гуїса, той відкинув головою назад Реду, який з десяти метрів розстріляв ворота Нікополідіса. Вони ж поставили переможну крапку за дві хвилини до завершення гри. Серхіо Гарсія подав у штрафний майданчик, Гуїса випередив захисника і чітко пробив головою. 2:1 — перемога Іспанії.
В 1/4 фіналу між собою зіграють:
Португалія — Німеччина (матч закінчився після підписання номера до друку), Хорватія — Туреччина, Голландія — Росія, Іспанія — Італія.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».