Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПЕНСІЇ ЗА ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ

Право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» мають багато категорій громадян. Тим-то час від часу в людей виникають певні запитання про різні аспекти цього закону. Вони звертаються до органів Пенсійного фонду, редакцій газет, у тому числі й до «Демократичної України». Систематизувавши запитання, із якими звертаються громадяни щодо реалізації права на таку пенсію, ми попросили відповісти на них начальника Головного управління ПФУ в м. Києві Н. Ф. Вернигору.

— Надіє Федорівно, найчастіше люди запитують про те, хто має право, згідно із законом, на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Але оскільки ми порівняно недавно відсвяткували світле свято Великої Перемоги, а тепер ідемо до сумної дати в нашій історії — початку найстрашнішої в історії людства війни, слід передовсім сказати про право на пенсію за особливі заслуги наших захисників і визволителів.
— Маєте рацію. Отже, відповідно до ст. 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» встановлюються: Героям Радянського Союзу, особам, нагородженим орденом Слави трьох ступенів і особам, нагородженим чотирма і більше медалями «За відвагу», повним кавалерам ордена «За службу Батьківщині в Збройних силах СРСР», ветеранам війни, нагородженим орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова незалежно від часу нагородження.
Серед інших громадян, які набули права на таку пенсію,— Герої України, Герої Соціалістичної Праці, особи, нагороджені орденом Леніна, Орденом Трудової Слави трьох ступенів, особи, відзначені почесними званнями України, колишніх Союзу РСР і Української РСР «заслужений», «народний», матері, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку та інші категорії громадян.
Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до пенсії, на яку має право особа за законом. Залежно від рівня заслуг (нагород) вона визначається в розмірах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, котрі втратили працездатність від 40 відсотків, скажімо, для Героїв Радянського Союзу до 20 (наприклад, для депутатів районних і міських Рад чотирьох і більше скликань).
— Інше запитання, яке часто звучить в листах до редакції: з якої дати призначається пенсія за особливі заслуги перед Україною? Бо саме тут часто виникають нарікання.
— Пенсія за особливі заслуги призначається від дня звернення за встановленням пенсії, але не раніше дати набрання чинності положеннями закону, що визначає право на таку пенсію. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма потрібними документами. Якщо заява і повний пакет документів надсилається поштою, то днем звернення вважається дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. Коли до заяви додані не всі необхідні документи, орган, що готує документи для встановлення пенсії за особливі заслуги, повідомляє заявнику, які документи треба подати ще. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців від дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.
У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії, перераховують надбавки, виходячи із нового прожиткового мінімуму.
— Часто читачі запитують: чи мають право на пенсію за особливі заслуги члени сімей померлих осіб, які мали особливі заслуги перед Україною?
— У разі смерті особи, котра мала право на пенсію за особливі заслуги, непрацездатні члени сім’ї померлого, зазначені в ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена родини — 70 відсотків, двох і більше — 90 відсотків надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.
Право на пенсію у разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні: чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, діти (у тому числі діти, котрі народилися до спливу десяти місяців від дня смерті або старші цього віку, якщо стали інвалідами до досягнення 18 років). Діти, які навчаються на денній формі навчання у вищих навчальних закладах І–ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах,— до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні; чоловік (дружина), а в разі їхньої відсутності — один із батьків, або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку й працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.
— Яким документом підтверджуються видатні заслуги спортсмена для встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною? — запитує група спортсменів.
— Для призначення пенсії видатним спортсменам потрібно надати довідку з Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту про підтвердження, що спортсмен є переможцем олімпійських, паралімпійських і всесвітніх ігор глухих, чемпіоном або рекордсменом світу та Європи (зазначити, з якого виду спорту та в якому році став переможцем).
— Іноді в редакційній пошті зустрічаються трохи дивні запитання, наприклад, чи мають право громадяни України, які одержують соціальну пенсію, на надбавку за особливі заслуги перед Україною?
— Відповідно до ст. 4 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» такі пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам, зазначеним у ст. 1 цього закону, які мають право на пенсію за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та за вислугу років. Отже, громадяни України, які одержують соціальну пенсію, права на надбавку за особливі заслуги перед Україною не мають.
— Свого часу було модно нагороджувати, присвоювати почесні звання громадянам інших республік СРСР, які тепер — незалежні держави. Чи мають право громадяни інших держав і особи без громадянства, котрі живуть та одержують пенсію на території України, на надбавку за особливі заслуги перед Україною?
— Відповідно до ст. 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» ці пенсії встановлюються громадянам України, відзначеним почесними званнями України, колишніх Союзу РСР і Української РСР «народний», «заслужений», державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагороджених орденами України або колишнього Союзу РСР.
Оскільки тимчасова посвідка на постійне проживання не встановлює громадянство, а лише надає дозвіл на постійне проживання на території України, розглядати питання про встановлення надбавки за особливі заслуги перед Україною на Комісії з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабінеті Міністрів таким особам немає законних підстав.
— Інше запитання: чи мають право громадяни України, які обиралися депутатами сільської Ради народних депутатів, на надбавку за особливі заслуги перед Україною?
— Згідно із п. 7 ст. 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам, які обиралися депутатами чотирьох і більше скликань Верховної Ради АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення в Україні та в колишній Українській РСР.
Отже, громадяни України, які обиралися депутатами сільської Ради народних депутатів, права на надбавку за особливі заслуги перед Україною не мають.
— Читачів також хвилює питання, чи мають право громадяни України, нагороджені Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР та Грамотою Президії Верховної Ради УРСР на надбавку за особливі заслуги перед Україною?
— З 1 січня 2006 року пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється громадянам, нагородженим Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР і Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.
— Дехто цікавиться, яка тепер доля персональних пенсій союзного чи республіканського значення? Чи мають право громадяни України, яким до 1 січня 1992 року було їх установлено, на надбавку за особливі заслуги перед Україною?
— З 1 січня 2005 року пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється громадянам, яким до 1 січня 1992-го було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення.
— Один час у нас практично не виплачували пенсію за особливі заслуги працюючим пенсіонерам, принаймні обмежували їхні виплати рівнем доходу. Що маємо тепер?
— Нині пенсія за особливі заслуги перед Україною виплачується всім, незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.
— Громадяни, котрі живуть у будинках-інтернатах, запитують, в якому обсязі вони повинні одержувати пенсію за особливі заслуги.
— З 1 січня 2006 року особам, які одержують пенсію за особливі заслуги і живуть у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, пенсія за особливі заслуги виплачується в повному обсязі.
також у паперовій версії читайте:
  • БОРГИ, БОРГИ...
  • ЗАРПЛАТИ АТОМНИКІВ ЗРОСТАЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».