Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ВІЗИТ ДО КРАЇНИ КЛЕНОВОГО ЛИСТЯ
Президент України Віктор Ющенко задоволений підсумками державного візиту до Канади. Серед важливих досягнень він, зокрема, назвав підписання між Україною та Канадою Меморандуму про співпрацю в галузі ядерної енергетики. «Ми знайшли основу стратегічного партнерства у цій сфері»,— наголосив глава держави.

Президент також відзначив великий потенціал українсько-канадської співпраці в питаннях залучення в Україну інвестицій для втілення проектів, пов'язаних з АПК, зв'язком, суднобудуванням тощо.
За його словами, під час візиту відбулося обговорення міждержавних контактів у гуманітарній сфері, насамперед тих, що стосуються задоволення освітніх та культурних потреб української громади в Канаді. Ішлося також про те, як «Конгрес українців Канади» та ще понад 20 громадських організацій можуть долучатися до програм з поширення української мови.
Віктор Ющенко наголосив, що особливу увагу сторони приділили питанню визнання Голодомору геноцидом українського народу. Він високо оцінив рішення, ухвалене з цього приводу палатою громад канадського парламенту.
Сторони обговорили також майбутню участь української громади Канади у заходах з відзначення 75-річниці Голодомору в Україні. «Це хороший план співпраці і на державному, і на громадському рівнях»,— переконаний Президент.
Нагадаємо, що за результатами позачергових парламентських виборів у січні 2006-го перемогла Консервативна партія Канади, а її лідер Стівен Гарпер став прем’єр-міністром. Консервативний канадський уряд наполягає на подальшому перебуванні канадських військ на півдні Афганістану аж до 2011 року. Лідер опозиційної Ліберальної партії Стефан Діон закликає вивести війська, якщо інші союзники та партнери в НАТО не збільшать кожен свій контингент. Символічно, що Оттава на квітневому Бухарестському саміті організації Північноатлантичного договору підтримала приєднання України до програми набуття членства в НАТО. Зазначена позиція канадської сторони була підтверджена й під час нинішнього візиту Президента України Віктора Ющенка.
Правда, канадські політики наголошують на важливості консолідації українського суспільства навколо ідеї безумовного євроатлантичного вибору. Канадська політична еліта переконана, що розбіжності між українськими політичним силами щодо пріоритетів та завдань зовнішньої політики неабияк заважають послідовному захистові українських національних інтересів на міжнародній арені. Активісти української діаспори в Канаді теж відверто заявляють, що тривала запекла внутрішня боротьба за владу, внаслідок якої змінилося чотири уряди, теж шкодить Україні.
Проте ніхто з них так і не знайшов часу для підтримки українсько-канадського діалогу на вищому рівні. Натомість традиційний посередник та натхненник співпраці України та Канади (мова про українську діаспору в Країні Кленового Листя), зосередився на внутрішньополітичних проблемах. Українська громада Канади домагається від уряду країни компенсацій за дискримінацію українських емігрантів у роки Першої світової війни. Тоді вихідців з Австро-Угорської імперії підозрювали в недостатній лояльності до Канади як домініона Британської імперії.
Звісно, навіть усупереч цим обставинам українсько-канадські відносини розвивалися з позитивною динамікою. Нині створюється регіональна мережа економічних центрів українсько-канадської співпраці, щоправда, головним чином у західноукраїнських областях, у Херсонській області з 2005 року працює спільний інформаційний центр. Наступного року «Королівський музей Онтаріо» влаштує виставку шедеврів трипільської культури. Загалом візит Президента Віктора Ющенко став новим імпульсом для активізації результативної співпраці в усіх сферах українсько-канадських відносин.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕПРОСТИЙ ПАРТНЕР ЄВРОПИ
  • ПЕРШЕ ЗАКОРДОННЕ ТУРНЕ ДМИТРА МЕДВЕДЄВА
  • СКРИНЬКА ПАНДОРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».