Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОВІРИМО В ДИВА?
Дипломати на Близькому Сході мають багато роботи, оскільки в цьому стратегічному регіоні невтомно продукуються суперечності та приводи для конфліктів, тоді як позитивних новин звідти надходить небагато. Головні неприємності, здається, знову в американського дипкорпусу. Принаймні проголошений президентом Джорджем Бушем проект створення до початку 2009 року самостійної держави Палестина видається надто малоймовірним, незважаючи на системні зусилля американської та європейської дипломатії.

Член міжнародної контактної групи, колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер минулого тижня ледь не заплатив життям за свою посередницьку активність. Через те, що відмовили засоби зв’язку із землею, літак, яким він повертався з Єгипту, мало не був збитий ізраїльськими військовими. Тим часом більшими здобутками на ниві посередницької діяльності нещодавно могли похвалитися арабські дипломати.
Зокрема, за сприяння Катару ліванці погодилися на політичний компроміс. «Хезболла» отримала право накладати вето на рішення уряду, а її депутати зобов’язалися розблокувати в парламенті процес обрання президентом країни колишнього головнокомандувача Мішеля Сулеймана. Найближчим часом стане зрозумілим, чи готові сторони дотримуватися взятих на себе зобов’язань.
Минулого тижня також стало відомо, що пожвавився переговорний процес між Сирією та Ізраїлем. Американці скептично поставилися до інформації про посередництво Анкари на сирійсько-ізраїльських переговорах. Більш перспективним у Вашингтоні вважають перемови з палестинцями. Однак на цьому «фронті» ситуація залишається незмінно напруженою. Днями, зокрема, на контрольно-пропускному пункті «Ерез» між сектором Газа та Ізраїлем сталася чергова вилазка смертника. Зрештою, надія зникає останньою. Шістдесят років тому, коли існування єврейської держави в багатьох викликало сумнів, перший президент Ізраїлю Бен Гуріон зазначав: «Хто не вірить у дива, той не реаліст». Можливо, коли-небудь нинішня утопія — мир на Близькому Сході — нарешті стане реальністю.
також у паперовій версії читайте:
  • «СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО» ЄС
  • ДРУГИЙ ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ТЕРМІН ХОРСТА КЕЛЛЕРА
  • ОЧИМА МИРОТВОРЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».