Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЯПОНІЯ ЗМІЦНЮЄ ВІЙСЬКОВУ МОГУТНІСТЬ
Японський парламент погодився на використання космічного простору для військових цілей і створення разом з США ракетної системи захисту території країни. Хоча офіційно про це ніхто не говорить, йдеться, зокрема, про захист і від Китаю. Парламентська декларація, схвалена з ініціативи міністерства оборони, є відповіддю на модернізацію армії Піднебесної, плани якої сягають космосу. Приблизно рік тому Токіо був занепокоєний знищенням метеорологічного супутника китайською ракетою наземного базування. Таким чином, Китай став третьою країною, окрім США і Росії, яка має змогу збивати супутники.

Досі найбільшою загрозою для безпеки у Японії вважали комуністичну Північну Корею, яка у 1998 році випробувала ракету середнього радіусу дії. А тепер японські політики неофіційно визнають, що страх перед Пхеньяном має другорядне значення і є лише приводом для створення протиракетного щита. Справжню загрозу становить Китай, який неухильно збільшує свій арсенал ракет середнього радіусу та модернізує ядерний потенціал.
Поки що китайці вдають, ніби нічого не сталось. Недавній чотириденний візит лідера КНР Ху Цзиньтао супроводжувався запевненнями в дружбі і співпраці. Офіційні особи в Пекіні не виявляють відвертого занепокоєння, але плани Токіо можуть стурбувати інші держави Південно-Східної Азії, які бояться повернення японського мілітаризму.
Затверджена у 1946 році пацифістська конституція Японії поступово починає обтяжувати тамтешніх політиків. Владна Ліберально-демократична партія вже офіційно зондує можливість змінити основний закон. Відхід від політики нейтралітету відбувається дуже повільно, і хоча японський оборонний бюджет, який дорівнює 50 мільярдам доларів, є одним з найбільших у світі, він становить лише 1% ВВП країни. Тому посол США в Японії Томас Шіффер закликав Токіо збільшити свій військовий бюджет через тенденції до посилення озброєнь у Східній Азії.
Першими японськими військовими операціями після закінчення Другої світової війни стали інженерні і гуманітарні місії в Афганістані й Іраку. Тепер настав час наступного етапу — створення протиракетного щита.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІВАНСЬКИЙ КОМПРОМІС
  • РОСІЙСЬКИЙ ІНТЕРЕС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».