Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
0:3 — ГАНЬБА НА ФАРТ?
Національна і молодіжна збірні України з футболу після завершення внутрішніх змагань проводять товариські поєдинки. Можливо, саме «відпочинковий» характер матчів дається взнаки: футболісти в синьо-жовтій формі більше думали про відпустки.

Здалося б, що у поєдинку з Голландією гравці збірної України не стільки перевіряли власні сили, скільки намагалися пропустити не більше трьох м’ячів у свої ворота, і це їм удалося.
У своєму третьому матчі під керівництвом Олексія Михайличенка наша збірна розгромлена в Роттердамі на стадіоні «Де Кюйп» із рахунком 3:0. Перший справжній іспит від сильної команди «синьо-жовті» не витримали і розсипалися. За весь матч команда Михайличенка мала лише один момент для взяття воріт — на дев’яностій хвилині матчу, коли долю зустрічі було вирішено.
За півтори години двобою українці спромоглися аж на один удар у площину воріт. Склад нашої команди в цьому поєдинку був таким: Кернозенко, Несмачний, Чигринський, Тимощук, Єзерський (Гай, 46), Шевченко (Селезньов, 66), Голайдо (Калиниченко, 46), Мандзюк, Воронін, Ярмаш, Назаренко (Кравченко, 74).
Увесь матч господарі «провисіли» на воротах В’ячеслава Кернозенка і могли забивати більше. Інколи українцям щастило, а іноді виручав голкіпер.
На 23-й хвилині «помаранчеві» вийшли уперед. На лівому фланзі чітко розіграли м’яч новачок збірної Аффелай і ветеран команди ван Бронкхорст, і Джіо точно навішує на голову Дірку Куйту. Андрій Несмачний мав завадити нападникові «Ліверпуля», але оборонець довго обирав позицію, і форвард легко перестрибнув його. Варто зауважити, що Несмачний не має стабільного місця в стартовому складі своєї клубної команди (на лівому фланзі захисту частіше діє марокканець Бадр Ель-Каддурі). Олексій Михайличенко сміливо вводить до складу нових виконавців на різних позиціях, а от зміни ветерану все ще не видно.
Утім, не один Несмачний того суботнього вечора виглядав непереконливо. Усі старалися, починаючи від Шевченка і закінчуючи дебютантами Селезньовим чи Кравченком, але цього замало, коли граєш з такими командами як Голландії,— не було належної колективної взаємодії, за умов жорсткого пресингу неточними ставали навіть передачі між захисниками, що говорити про паси, які мали б призвести до небезпек поблизу воріт Стекеленбурга.
На 38-й хвилині Голландія забиває другий гол. Ван дер Варт кидає в прорив до штрафного майданчика Хунтелара, котрий відтискає корпусом Мандзюка і пробиває повз Кернозенка — 2:0. Граючи у своєму не найсильнішому складі, команда ван Бастена невимушено громить українців. У першій половині зустрічі найнебезпечнішим моментом в українців були два кутових, які заробив Шевченко.
Після перерви голландці продовжували давати урок футболу команді Михайличенка, а на 64-й хвилині рахунок став 3:0. Голландія могла забити Україні більше, але, мабуть, вирішили, що цього достатньо для чвертьфіналістів чемпіонату світу-2006. Бабель в одній з атак перекинув м’яч через Кернозенка і Ярмаш вибивав його вже за лінією воріт (принаймні, так вирішив лайнсмен, хоча момент був суперечливим).
На останній хвилині «розмочити» рахунок міг Селезньов, який замінив Шевченка. Форвард «Арсенала» прийняв м’яч у штрафному майданчику, прикрив його корпусом і метрів з дев’яти пробив поруч зі штангою. Здається, Євген міг бити і раніше, коли б не перекладав м’яч з незручної лівої на зручну праву ногу. За кілька секунд суддя просвистів про закінчення матчу. Тимощук заспокоював Селезньова, котрий в центрі поля присів на газон, засмутившись тим, що не забив гол, а Чигринський побіг обмінюватися футболками з Хунтеларом.
Після виїзного поєдинку проти збірної Голландії головний тренер національної команди України Олексій Михайличенко надав гравцям можливість кілька днів провести в колі рідних і близьких, а 28 травня «синьо-жовті» знову зібралися на тренувальній базі в Кончі-Заспі.
1 червня у Стокгольмі збірна України зіграє проти ще одного учасника Євро-2008 — команди Швеції (початок о 16.00 за місцевим часом). Аби детальніше ознайомитись з можливостями наших наступних опонентів, їхню гру зі словенцями переглядав Вадим Євтушенко, який вирушив на Скандинавський півострів із Роттердама. А 27 травня Олексій Михайличенко перебував у Кайзерслаутерні, де у грі проти Німеччини вивчав збірну Білорусі — суперника України у відборі до чемпіонату світу-2010. Вочевидь, наставник отримав чимало поживи для роздумів, бо саме білоруси змогли перервати переможну серію «бундестім» — нічия з рахунком 2:2.
Разом із усіма з Голландії не повернулися до Києва Андрій Шевченко, який відбув до Лондона, і Максим Калиниченко — він вирушив до Москви. Їх, а також Андрія Вороніна, котрий до рідної Одеси потрапив транзитом через столицю, головний тренер вирішив не залучати до матчу зі шведами. Отже, склад нашої збірної на півночі Старого світу буде ще експериментальнішим, ніж минулої суботи в Роттердамі.
Тим часом молодіжна збірна також вирішила не відставати від старших колег. Підопічні Володимира Мунтяна провели у Вільгельмсгафені товариський поєдинок проти однолітків із Німеччини. Результат був ще розгромнішим — 0:4. Героєм першого тайму був голкіпер Антон Каніболоцький, натомість навіть перейти через центр поля українцям удавалося нечасто. Всі свої голи німці забили в другій половині зустрічі. На 68-й хвилині відзначився Аого Денніс, а згодом м’ячі влітали в сітку воріт Каніболоцького на 77-й, 79-й і 87-й хвилинах. Задля справедливості скажемо, що в середньому українська команда на два роки молодша за німецьку.
У вівторок наші юні співвітчизники провели ще один матч. У Гомелі з білорусами «синьо-жовті» зіграли внічию — 0:0. «У захисті ми діяли на «трієчку», а от в організації атак узагалі незадовільно. Ми мало забиваємо, це не може не турбувати. Однак попри все, в цій команді ми бачимо перспективу. Невдовзі в неї увіллються найталановитіші гравці 1989 і 1990 років народження, і вже на турнірі пам’яті Валерія Лобановського ви побачите нову збірну»,— запевнив виконувач обов’язків головного тренера збірної Володимир Мунтян.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ІНТРИГА ЄВРОПЕЙСЬКОГО МАСШТАБУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».