Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ПРИНАДИ ЗАПОРІЗЬКОГО КРАЮ
Де козаки писали султану
У селищі Верхня Хортиця знаходиться знаменитий 700-річний дуб. Протягом століть він був місцем паломництва мільйонів людей. Арамейці, іранці, тюрки, протоболгари, серби, хорвати, угорці, хозари, половці — далеко не повний перелік народів, які селилися навколо диво-дерева. Деякі фахівці, що вивчають міфологію країн світу, дотримуються думки, що запорізький дуб — це насправді є «Світове древо» і знаходиться воно на краю українського кристалічного щита.

Згідно зі стародавніми писаннями, дерево — центр світу, або його вісь. У Скандинавській міфології на подібному дереві тримався увесь світ, з’єднуючи піднебесну обитель богів і землю, де жили люди.
До речі, козаки свій легендарний лист турецькому султанові писали під цим дубом. У період свого «розквіту» діаметр зеленої крони запорізького дуба був 63 м, довжина окружності стовбура — 6 м 32 см, висота дерева — 36 м. Запорізький дуб завжди був однією з найголовніших пам’яток козацтва.

Хортиця в усій красі
Гордість Запоріжжя — найбільший острів на Дніпрі — Хортиця. Він мав вигідне розташування — попереду пороги, позаду плавні. Тут у ХVІ ст. розташувалася одна із січей. Запорозька Січ упродовж тривалого часу була центром військової сили українського козацтва і всього народу, відіграла значну роль у визвольній боротьбі української нації. Зараз є багато табличок, що нагадують про козаків та історичне минуле острова. На півдні острова — плавні, у центрі — сади, на півночі — ліси, ділянки степу, будинки відпочинку. У північно-східній частині розташований туристський пляж. Скелі, що знаходяться тут, приваблюють альпіністів. Музей історії запорозького козацтва — у найпівнічнішій частині острова. Звідси відкривається чудова панорама на греблю Дніпрогесу.

Фонтан життя
Фонтан, побудований на площі Маяковського, вдало поєднав як естетичну красу, так і дивовижне технічне рішення. Він має найбільшу в Україні кулю, що обертається під дією води. Важить він 3,8 тонни і виконаний з найміцнішого у світі запорізького граніту. Куля у центрі фонтану об’єднує навколо себе вісім статуй, пов’язаних із культурою, історією і побутом українського народу. Зокрема, у структурі кулі є композиція Чорнобиль, яка увінчує подвиг ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, козак Мамай — символ вільного і незалежного духу запорозьких козаків, усього народу, чумаки — невтомні мандрівники таврійських степів. Берегиня — символ збереження життя, скіфи — стародавній народ Запорізького краю, мисливець — символ нерозривного співіснування людини і природи, кам’яні могили — місця першої писемності людства і степ — багатство української землі.

Підземний Ермітаж
Величезний пагорб, що складається з кам’яних брил, завжди привертав увагу не лише місцевих жителів, а й туристів. Тут водночас можна побачити історію різних за своєю культурою й походженням народів. На цьому місці в різні часи жили стародавні мисливці, скотарі, землероби, пізніше цією землею пройшли кіммерійці, скіфи, сармати, гуни, хозари, половці.
У печерах і гротах Кам’яної Могили зосереджено більш як три тисячі наскальних малюнків — від кам’яного віку до епохи бронзи і пізнього часу. Унікальна пам’ятка — своєрідний підземний Ермітаж. Крім того, уфологи підтвердили, що тут велика енергетика. Сюди «підзарядитися» приїжджав верховний лама Непалу. Говорять, що на вершині гори знаходиться п’ять каменів з позитивною енергетикою і один з негативною. Камінь з негативною аурою називається «місячним», на нього бажано не сідати. Торік Кам’яну Могилу внесено до списку номінацій ЮНЕСКО як найдавнішу пам’ятку культури історії.

Дерево бажань
Новою визначною пам’яткою міста стало Дерево бажань. Воно неначе б то «проросло» крізь кам’яну плитку на бульварі Шевченка. Тепер кожен житель міста зможе загадати своє найпотаємніше бажання, зав’язавши стрічку на диво-дерево. До речі, нова архітектурна цінність була колись засохлою акацією, яку зрубали, пофарбували у срібний колір і поставили на бульварі. Досить швидко новий «пам’ятник» бажань став місцем паломництва молодят. Вони просять найнеобхіднішого у сім’ї — грошей і щастя. Яка б не стояла погода на вулиці, диво-дерево, обв’язане строкатими стрічками, завжди підіймає настрій.

Тарас Бульба біля стін Січі
Нещодавно на споконвічній землі наших предків з’явилося справжнє козацьке селище. Запорозька Січ користується великою популярністю у туристів, адже всі споруди і елементи декору зроблені відповідно до козацьких традицій.
Завдяки унікальності об’єкта (не тільки культурної та історичної, а також з точки зору технології будівництва) Національний заповідник «Хортиця» було названо одним із семи чудес України під час Інтернет-голосування. Творці комплексу планують, що туристи зможуть побувати не лише у Музеї історії запорозького козацтва і кінному театрі, а й в містечку, що незабаром з’явиться у центрі острова з відтвореними спорудами часів козацтва.
Поблизу музею знаходяться унікальні пам’ятки. Наприклад, стародавні святилища — величезні кам’яні кола на землі, біля яких люди молились богам. Тим більше, що Запорозька Січ «засвітилася» в екранізації фільму «Тарас Бульба», що невдовзі вийде на екрани кінотеатрів. Увесь побут і життя козаків у стрічці знімали біля стін Січі, де за огорожею розмістилися кузня, гончарня і містечко майстрових.

Ніна ГУЖВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПІДЗЕМНІ КРАСОТИ БУКОВИНИ
  • ЕКСКУРСІЇ ДЛЯ ПРОЧАН
  • ВІДПОЧИНОК У РУСІ
  • КАРПАТИ НАПОГОТОВІ
  • ДЕ, ЩО І ПОЧОМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».