Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЩО НАМ НАВ’ЯЗАВ НІКО!?
Назві сильної отрути, якою є нікотин, ми зобов’язані французькому дипломатові ХVІ ст. Ніко, який уперше ввіз тютюн до себе на батьківщину.

31 ТРАВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ
Україна є лідером за багатьма сумнівними показниками. Тютюнокуріння — один із них: за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, за продажем цигарок наша країна посідає 17 місце у світі.
Те, що нікотин шкодить здоров’ю, знають всі. Але більшість курців не замислюється над тим, в чому полягає ця шкода. Зважаючи на актуальність проблеми, я звернувся до кандидата медичних наук Миколи Олексієнка з проханням розповісти про вплив тютюнового диму на здоров’я курців, дати поради тим, хто хоче позбутись згубної звички.
— Тих, хто курить, з кожним роком стає все більше,— говорить Микола Васильович.— За приблизними підрахунками МОЗ, їх близько 10 мільйонів осіб, тобто понад 40 відсотків працездатного населення. Це завдає чималих економічних збитків, призводячи до зниження працездатності, збільшення витрат на охорону здоров’я. За підрахунками Світового банку, економічні збитки від тютюнокуріння в Україні становлять більш ніж 10 мільярдів гривень. Це майже половина бюджету Міністерства охорони здоров’я.
— Перейдемо від економіки до здоров’я. В чому конкретно полягає шкідливість тютюну?
— Від хвороб, спричинених нікотином, за інформацією ООН, кожні 10 секунд у світі помирає людина. В Києві, наприклад, тютюн відбирає життя у 7 тисяч осіб щороку.
На жаль, все більше підлітків захоплюється сигаретами, вважаючи, мабуть, це ознакою дорослості. За даними Держкомстату, в Україні курить чверть населення у віці від 12 років. Більшість юних вважає, що легко зможе відмовитись від цієї згубної звички. Але це не так, бо за короткий проміжок часу виникає так звана нікотинова залежність, позбутись якої вдається далеко не всім. Від тютюнового диму потерпає практично увесь організм. Чи не найбільше дістається легеням. Стверджувати, що на рак легенів страждають лише курці, не можна: він має кілька форм. Проте найчастіше зустрічається плоскоклітинний, спричинений зазвичай саме курінням. Тютюновий дим містить понад чотири тисячі компонентів, із яких переважна більшість є фармакологічно активними і токсичними. Деякі з них мають явно виражені подразнювальні властивості, а близько 60 є канцерогенами, тобто компонентами, здатними викликати онкологічні захворювання. Нікотин, що міститься в димі, який вдихає курець, проникаючи через гематоенцефалічний бар’єр, за 7 секунд досягає мозку. А адреналін, який виділяється наднирковими залозами, звужує судини і підвищує артеріальний тиск, часто призводячи до ішемічної хвороби серця. Коли дим потрапляє до рота у вигляді концентрованого аерозолю, він, охолоджуючись, конденсується, перетворюючись на смолу, що осідає в дихальних шляхах легенів. Вона часто провокує виникнення онкологічних недуг, паралізує очисний процес у легенях, ушкоджує альвеолярні мішечки та знижує ефективність імунної системи. Потрапляє до організму і оксид вуглецю — безбарвний газ, якого багато в сигаретному димі. Його спроможність з’єднуватися з гемоглобіном у 200 разів вища, ніж у кисню. Тому він заміщає останнього, зменшуючи спроможність крові переносити кисень, що негативно позначається на функціонуванні практично всіх тканин організму. Приміром, мозок, м’язи, в тому числі серцева, не здатні діяти на повну силу без достатнього надходження кисню. Щоб компенсувати його недостатність, серце й легені змушені працювати з більшим навантаженням, спричиняючи проблеми з кровообігом. Моноксид вуглецю завдає значної шкоди стінкам артерій, збільшуючи ризик звуження коронарних судин і призводячи до серцевих нападів. Загалом куріння може викликати близько 100 захворювань.
— Серед моїх знайомих є багато таких, які бажають полишити куріння. Проте не можуть...
— Проблему відмови від цієї страшної звички слід розглядати в індивідуальному порядку: чимало залежить від конкретної ситуації, в якій перебуває людина, і від самої людини, зокрема, її сили волі. Часто різні життєві негаразди провокують закурити: побутує думка, що одна-дві цигарки здатні заспокоїти, мінімізувавши наслідки стресу. Певною мірою це так. Але так зване заспокоєння, спричинене кількома викуреними сигаретами, швидко проходить. Згодом, коли організм призвичаїться до них, то навіть кілька пачок не допомагають. Як свідчить практика, людям, що курять, рідко вдається позбутись цієї звички з першого разу, потрібно кілька спроб. Скажімо, мій товариш кидав курити... 78 разів! Але врешті-решт переміг і ось уже 18 років живе без цигарок. Тому, хто теж бажає жити без них, варто звернутися по допомогу до лікаря-нарколога. Проаналізувавши ситуацію, він визначить, наскільки сильна у пацієнта залежність від нікотину. Її ознаками, зокрема, є прагнення закурити відразу після пробудження, викурювання протягом дня 20 і більше сигарет. Лікар дасть певні поради. До того ж, і сама людина має скласти план дій, котрий би передбачав заходи, які б замінили задоволення, отримане від викуреної цигарки. Припустимо, щодня робити обов’язкову ранкову зарядку чи займатися якимось видом спорту. Багато залежить і від того, хто оточує курця. Наприклад, якщо на роботі курять, то це ускладнює боротьбу з нікотином. А коли ще й ті, з ким він живе під одним дахом, курять? Словом, курець має звузити спілкування з собі подібними. Ну а рідні повинні всіляко підтримувати його у прагненні позбутись нікотинової залежності.
Якщо людина почала курити в дорослому віці й не може самотужки кинути, їй варто звернутися до психіатра. Крім того, дим, який вдихаємо, знаходячись поруч із курцями, є шкідливим. Доведено, що він викликає близько трьох відсотків захворювань на рак легень. Особливо небезпечний він для дітей, бо легені у них значно менші, ніж у дорослих. Це поглиблює ризик підхопити певне захворювання. Особливо шкодить він дітям, що хворіють на астму.
— Що має зробити держава для зменшення кількості залежних від нікотину, захистити тих, хто не курить?
— Як на мене, то кожен курець мусить усвідомити, що цигарка, викурена ним, укорочує йому віку. І зробити все, щоб позбутись цієї звички. Багато, звичайно, залежить і від держави. Хіба яскрава реклама тютюнових виробів не позначалася на свідомості підлітків, провокуючи їх узятися за сигарету? Як лікар, зрештою як батько, я радий, що наш парламент дещо обмежив рекламу тютюнових виробів, ухваливши закон «Про заходи щодо попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Він, зокрема, забороняє куріння в громадських місцях, рекламування цигарок, зобов’язує пропагувати в школах здоровий спосіб життя тощо. Передбачає також і репресивні заходи проти порушників. Наприклад, куріння в заборонених законом місцях передбачає попередження або накладення на курця штрафу в розмірі від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів. Повторне протягом року порушення цього закону тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів. Чинним законом передбачаються великі штрафи для тих, хто займається несанкціонованою торгівлею сигаретами. Але як часто буває, закон цей «працює» здебільшого на папері: в кав’ярнях, на зупинках транспорту і навіть на дитячих майданчиках дим як стояв коромислом, так і стоїть. А бабусі як торгували цигарками (переважно контрабандними), так і торгують. Повз них проходять за день десятки міліцейських патрулів, але роблять вигляд, що не помічають.
Натомість в західних країнах, де останнім часом дієво борються з цією згубною звичкою, відповідні закони жорстко діють. Скажімо, в Ірландії, Швеції порушники сплачують штрафи в розмірі 500–800 євро, а в деяких випадках і більші суми. Там санкції вживаються до всіх порушників, незважаючи на їхній статус. Наприклад, в Іспанії сплатити штраф змушений був навіть... прем’єр-міністр Хосе Луїс Родрігес, який закурив у будинку уряду.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • АЛЕРГІЯ — ХВОРОБА МОЛОДИХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».