Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ВІЙСЬКО ПЕРЕОЗБРОЮЄТЬСЯ
Нині наша армія повністю укомплектована військовою технікою, але в Міністерстві оборони цей факт особливого оптимізму не викликає: вся вона морально і фізично застаріла, оскільки середній її вік становить 20–25 років.

— Експлуатація такої техніки може призвести до непередбачуваних наслідків і для особового складу, і для цивільного населення,— розповідає начальник прес-служби МО України капітан 1 рангу Ігор Халявинський.— А ще наявність величезної кількості застарілих і надлишкових зразків цієї техніки, різних видів озброєння потребує значних ресурсів для утримання зайвих складів й арсеналів.
Звісно, що оснащення частин і підрозділів Українського війська танками й ракетами, виготовлених ще в 70-х роках минулого століття, не сприяє їхній бойовій готовності і, безперечно, позначається на обороноздатності країни. Переоснащення Збройних сил ускладнюється не лише недостатнім фінансуванням, а й тим, що на підприємствах вітчизняного оборонно-промислового комплексу можна виробляти лише 5–7 відсотків озброєння і військової техніки.
Словом, проблем стільки, що хоч греблю гати. Та хай там як, а оновлювати військовий парк потрібно.
Саме тому у 2006 році і була затверджена державна програма розвитку Збройних сил України на 2006-2011 роки. У ній чимало уваги приділено розв'язанню проблем, пов'язаних з переозброєнням й оснащенням ЗС новітніми зразками військової техніки. Наприклад, передбачається, що наприкінці 2011 року наша армія матиме 22 відсотки оновлених танків, 69 відсотків літаків та вертольотів, 22 відсотки бойових кораблів та катерів.
Коли розроблялася програма, деякі скептики стверджували, що далі паперу справа не піде, мовляв, грошей навіть на онучі не вистачає, а вони взялися за літаки й кораблі. Час довів, що вони помилялися. Попри складнощі і негаразди зроблено вже чимало. За словами директора департаменту розробок і закупівлі зброї Міністерства оборони Володимира Грека, нині взято на озброєнні майже 90 зразків техніки. В МО, розуміючи, що на значні асигнування найближчим часом сподіватися не варто, змінили підходи до фінансування і це дало позитивні результати.
Як відомо, нині міжнародний ринок озброєнь просто перенасичений своєю продукцією: можна придбати найсучасніші літаки, кораблі, ракетні установки. Головне — кошти. А їх в Україні не вистачає. Тому керівники військового відомства вирішили продовжити терміни експлуатації деяких зразків озброєння і техніки, зокрема зенітно-ракетних комплексів «Бук», «Оса», С-300. Це дало змогу заощадити понад три мільярди гривень.
Україна, як відомо, успадкувала від колишньої Радянської армії величезний авіаційний парк. Але й він потребує оновлення. Як на мене, то — зі зрозумілих причин — насамперед. Для цього теж багато робиться: уже визначено авіаційні підприємства, на яких проводитимуться ремонтно-відновлювальні роботи, укладено відповідні контракти між ними та військовим відомством. Модернізований Су-25 під час державних випробувань виконав майже 80 відсотків потрібних польотів. Передбачається, що вже цього року МО придбає вісім модернізованих літаків. Не за горами, як-то мовиться, часи, коли проходитиме випроби й Міг-29. У модернізації цих літаків акцент, за словами фахівців, робиться на підвищення їхніх навігаційних можливостей, тобто спроможності виходити на цілі і завдавати по них ударів.
Модернізація торкнулася й вертольотів. На них насамперед замінюють застарілі ракети, роблять це спільно з французькими фахівцями. Звісно, що акцент на продовження ресурсу використання військової техніки та озброєнь шляхом їхньої модернізації є вимушеним, але в Міністерстві оборони сподіваються, що згодом держава все ж виділятиме більше коштів на придбання найновіших видів зброї.
Оптимізму додає той факт, що відповідні асигнування хоч і повільно, але все ж зростають. Цього року, наприклад, передбачено понад 824 мільйони гривень, з яких 431 мільйон планується витратити саме на закупівлю озброєння і військової техніки, а на проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт — майже 400 мільйонів. За словами директора департаменту розробок і закупівель озброєнь МО Володимира Грека, у поточному році відомство має намір придбати зброї на 300 мільйонів гривень, а на продовження ресурсу ракет витратити 40 мільйонів гривень.
Якщо говорити про головні напрями виконання державної програми розвитку Збройних сил на 2006–2011 роки щодо технічного оснащення війська, то пріоритетними визначено розвиток засобів управління, розвідки, радіоелектронної боротьби, авіації, високоточної зброї. У Міністерстві оборони переконані, що, незважаючи на всі проблеми, пов'язані насамперед з фінансуванням потреб військового відомства, програма переозброєння таки буде виконана.
також у паперовій версії читайте:
  • ВЗАЄМОВИГІДНА СПІВПРАЦЯ
  • ЗА ТИСЯЧІ КІЛОМЕТРІВ ВІД РІДНОЇ ЗЕМЛІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».