Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ХАРЧІ І ПАЛИВО

Екологічне паливо мало зменшити вплив тепличного ефекту на клімат Землі, але через потребу вирощувати сировину для нього на полях залишається дедалі менше місця для зернових.

Біопаливо могло б стати порятунком для людства: дешеве, просте у виробництві та не шкідливе для навколишнього середовища. Воно навіть мало б замінити нафту, запаси якої за 30 років почнуть вичерпуватись. Та недавно вкотре пролунало застереження: екологічний бензин є причиною наступу голоду — про це говорили з трибуни ООН президенти Болівії і Перу. Їхні слова підтверджують доповіді експертів ООН і Світового банку (СБ), з яких випливає, що біопаливо — це глухий кут.
«Мусимо поставити перед собою питання, що для нас важливіше: автомобілі чи людське життя?» — запитував Ево Моралес, президент Болівії. Він додав, що виробництво біопалива б’є перш за все по країнах «третього світу». Припинити виробництво етанолу з кукурудзи чи пальмової олії закликав також президент Перу Алан Гарсія.
Подібної позиції дотримується і більшість експертів. «Шістдесят відсотків людей на світі недоїдають, і це спонукає нас поставити питання про етичність подальшого виробництва біопалива. Землю і воду потрібно використовувати для виробництва продуктів харчування, а не палива», — так вважає Девід Піментел, експерт з екології Корнельського університету в Сполучених Штатах. А представник ООН з питань продуктів харчування Жан Зіглер прямо заявив, що виробництво етанолу — це злочин проти людства. «Зерном, потрібним для однієї заправки автомобільного баку, одну людину можна годувати протягом року»,— наголошує він.
Згідно з найновішою доповіддю фахівців СБ через нарощування виробництва біопалива зменшується кількість зерна на світових ринках, а це призводить до зростання цін на продукти. Світовий банк попереджає: незабаром з цієї причини голод може заглянути в очі 100 мільйонам людей у всьому світі. На Гаїті вже стались заворушення, бо різко підскочили ціни на харчі.
Побоюючись подібного, Індія і Китай, дві найбільші за кількістю населення держави, обмежили експорт рису, аби втримати на внутрішньому ринку низькі ціни. Але це спричинило подорожчання рису на світових ринках.
За висновками експертів СБ, виробництво біопалива форсують держави, які одночасно мають вигоду від зростання цін на продукти харчування, серед них — США, Франція, Бразилія. Це країни з винятково сильним сільськогосподарським лобі. На додаток уряди цих держав дотують виготовлення із збіжжя етанолу, вважаючи його дешевою і екологічно чистою альтернативою все дорожчій нафті.
У Сполучених Штатах темпи виробництва біопалива рік у рік зростають: у 2004-му виробляли 12 мільярдів літрів, а у 2007-му — вже 35 мільярдів. Протягом останніх трьох років у США спрямували на виробництво етанолу весь надлишок кукурудзи.
У Західній Європі також панує думка про корисність виробництва біопалива. До 2010 року Європейський Союз планує збільшити частку етанолу до 5,75%, а у 2020 році вона становитиме 10%. «Відомо багато причин зростання цін на харчі, тоді як вплив виробництва біопалива є незначним»,— переконує голова Європейської комісії Хосе Мануель Баррозо. Тепер керівництво ЄС все частіше мусить спростовувати звинувачення в причетності до голоду в «третьому світі». Брюссель, проте, не має наміру відмовлятись від виробництва біопалива і вже проголосив про перегляд політики. «Мета — 10% — буде досягнута. Водночас Єврокомісія планує видати директиву, якою рекомендуватиме виробництво лише такого біопалива, яке дасть змогу значно обмежити емісію двоокису вуглецю і не шкодитиме навколишньому середовищу»,— переконує журналістів Йохан Рейньєрс, фахівець Єврокомісії з біопалива.
Занепокоєні ситуацією й екологи. Вони звертають увагу, що вирощування рослин, призначених для виробництва екологічного палива, сильно виснажує землю, а штучні добрива і пестициди потрапляють в річки. Крім того, під час переробки сої, ріпаку чи цукрової тростини в атмосферу потрапляє значна кількість двоокису вуглецю — газу, який спричинився до потепління клімату. Це ворог номер один, з яким кільканадцять років вже намагається боротись ООН. В Індонезії і Малайзії виробництво біопалива привело до викорчування лісів на території понад 22 мільйони гектарів; у Бразилії відчутно постраждали ліси в басейні Амазонки, які вважаються «зеленими легенями» всієї планети. Екологи вже назвали біопаливо «винищувачем лісу», але Бразилія не збирається відмовлятись від його виробництва, яке приносить країні фантастичні доходи.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ЗАГАНЯЄ ЕКОНОМІКУ В «ТІНЬ»?
  • ЧОГО ОЧІКУЄ УКРАЇНА ВІД СОТ
  • «FITCH» ЗНИЗИЛО РЕЙТИНГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».