Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
СКУЛЬПТОР, ЯКИЙ НЕ ВТОМЛЮЄТЬСЯ ДАРУВАТИ
Протягом життя він не втомлюється повторювати: «Я гордий з того, що є канадійцем, я пишаюся тим, що я українець». І сповна підтверджує свої слова добродійними справами. Тому на відкритті в Національному музеї Тараса Шевченка «Лео Мол. Погляд крізь віки» прозвучали цілком заслужені слова захоплення творчістю й громадянською позицією знаного канадсько-українського скульптора. Процитую деякі з них.

Ольга Шокало-Бенч, заступник міністра культури і туризму України: «Можна розмовляти різними мовами, жити в різних країнах, але зберігати той духовний образ, який дала тобі батьківщина. Дякуємо Лео Молу за те, що духовний місток між Україною й Канадою є безперервним».
Володимир Огризко, міністр закордонних справ України: «Наше міністерство вже не вперше долучається до шляхетної місії повернення в Україну мистецьких шедеврів, які створюються за кордоном. Серед них — роботи Лео Мола, які є свідченням того, що ми справді сильний і цікавий народ. Дар скульптора займе гідне місце у цьому музеї. Ми можемо повернути ще багато високого і незбагненного, на що багаті українці світу».
Мабуть, судилося скульпторові українського походження Леоніду Молодожанину (з його скорочених імені та прізвища виник псевдонім Лео Мол) стати громадянином світу. Але не в тому сенсі, яким наповнюють це поняття ті, хто вважає, що така людина не має вітчизни, а живе за принципом: «Де добре, там і батьківщина». Молодожанин сформулював для себе інший закон буття — пізнавати національні надбання інших народів, і хай би де був, пам’ятати про Україну і якомога більше допомагати їй.
Стежка уродженця міста Полонного на Хмельниччині привела його до Ленінградської академії мистецтв, де він навчався у професора М. Манізера у 1936–1941 роках, потім був студентом в академіях мистецтв у Берліні та Гаазі. З 1948 року Леонід Молодожанин постійно живе в Канаді — державі, яка першою визнала незалежну Україну. І в цьому факті, безперечно, є заслуга митців, які пропагували нашу культуру на далекому континенті.
Він створював пам’ятники Тарасові Шевченку у великих та малих містах — відомий монумент у Вашингтоні (з написом: «Чи діждемося Вашингтона з новим і праведним законом? А діждемось таки колись»), у Буенос-Айресі, Санкт-Петербурзі... Коли до митця звернулася нечисленна українська громада з бразильського міста Прудентополіса з проханням посприяти встановленню там Шевченкового пам’ятника, скульптор, не замислюючись, зробив бразильським українцям подвійний — матеріальний і творчий — подарунок: спорудив пам’ятник власним коштом та зусиллями.
Дружба Лео Мола з Національним музеєм Тараса Шевченка розпочалася несподівано. Одного суботнього надвечір’я 1991 року до музею завітав скромний чоловік, котрий довго оглядав експозицію. Він не відрізнявся від інших відвідувачів, хіба що затримався довше від усіх. І вже закриваючи музей наприкінці робочого дня, працівники Шевченкового дому розговорилися з гостем і несподівано дізналися, що до них завітав легендарний Лео Мол — саме тоді він уперше після півстолітньої перерви приїхав на побачення з рідною землею.
Скульптор пообіцяв поповнити музейну колекцію власними творами. І, як завжди, дотримав слова: 1992 року шевченківці отримали перші дари Лео Мола — горельєф «Гайдамаки» (деталь пам’ятника Шевченкові в Буенос-Айресі), скульптуру «Мрія» та модель пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні (власне, той самий монумент, але в дещо зменшеному вигляді). Ці скульптурні копії автор виготовив власним коштом, замовивши їх у ливарні в Мюнхені, з якою постійно співпрацює. Крім того, Лео Мол вислав київському музеєві фотографії пам’ятників і погрудь відомих політичних, релігійних та культурних діячів світу. Серед тих, чиї образи увічнив майстер,— Вінстон Черчілль, Дуайт Ейзенхауер, Йосип Сліпий, Олександр Кошиць, Папа Іоанн Павло ІІ, Андрій Сахаров...
Торік у жовтні всесвітньо знаний скульптор та його дружина Маргарет передали в дар Україні для постійного зберігання в Національному музеї Тараса Шевченка частину творчого доробку майстра, створеного за останні 50 років. Це досі мало відома українським шанувальникам мистецтва графіка Лео Мола, його бронзові горельєфи, скульптурні фрагменти Шевченкових монументів у Лондоні, Філадельфії, Вінніпезі, Вашингтоні.
Виставку «Лео Мол. Погляд крізь віки» організовано за допомогою міністерств закордонних справ та культури і туризму, Посольства Канади в Україні. У просторому виставковому залі відвідувачі можуть подивитися різножанрові роботи Лео Мола, передані в дар музеєві у 1992 та 2007 роках і скласти уявлення про багатогранність таланту митця та його самобутній творчий почерк.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • «З ФЕСТИВАЛЮ «НАТХНЕННЯ» ЙДЕМО НАТХНЕННІ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».