Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПІДСУМКИ АФРИКАНСЬКОГО ТУРНЕ
Українська зовнішня політика традиційно «блукає» між сторонами «Бермудського трикутника», якими для України є Сполучені Штати, Європейський Союз та Росія. Не раз зазначалося, що потенціал економічної співпраці з країнами Азії, Африки та Латинської Америки Україна використовує несистемно та явно недостатньо. Зокрема, незначними є економічні прибутки від участі України в численних миротворчих операціях на Африканському континенті. Водночас реальна перспектива створення Середземноморського союзу за участі країн ЄС та Північної Африки спонукає Україну до активізації політики захисту своїх національних інтересів у країнах Північної Африки.

Минулого тижня Президент Віктор Ющенко відвідав Лівію та Єгипет. Головним завданням турне країнами Магрибу (так у політичній географії називається регіон Північної Африки) є пошук альтернативних джерел постачання енергетичних ресурсів в Україну та відкриття нових ринків для українських виробників.
Лівія, зокрема, пропонує надавати дозвіл українським фірмам розробляти нафтові та газові родовища в обмін на допуск лівійського бізнесу до вирощування продуктів на українських землях. Україна сподівається на якісне оновлення всіх напрямів співпраці з Лівією. Правда, конкурувати за місцеві енергетичні ресурси зі світовими нафтогазовими транснаціональними корпораціями буде дуже важко, але можливо. Відповідь щодо цієї перспективи стане зрозумілою до кінця поточного року, коли лівійська делегація з метою конкретизації умов співпраці відвідає Київ.
У Єгипті йшлося про взаємодію з Україною в енергетичному секторі, а також у космічній галузі. Українці запустили в космос єгипетський супутник зв'язку, і тепер сторони висловлюють зацікавленість у подальшій співпраці. Єгипет відчуває нагальну потребу в продуктах харчування, насамперед у збіжжі. Упродовж кількох тижнів в найбільших містах Єгипту відбуваються справжні продовольчі бунти. Отже, Лівія та Єгипет закономірно можуть стати пріоритетними партнерами нашої країни в Північній Африці.
Ще одним перспективним партнером може бути Алжир. Минулого тижня міністр оборони України Юрій Єхануров провів там переговори про умови військово-технічної співпраці. Україна зацікавлена в продажу літаків. Після відмови Алжиру від контракту на винищувачі «Міг-29» із Росією така перспектива видається реальною. Однак серед представників політичного істеблішменту цієї африканської країни триває запекла боротьба за право укладати контракти на закупівлю літаків. Профранцузьке угруповання наполягає на придбанні машин у Франції, а проамериканське — у США.
Таким чином, Україна в Північній Африці стикається з жорсткою конкуренцією провідних держав світу, кожна з яких грає тільки за себе і проти інтересів решти. Безумовно, перспективи взаємовигідної співпраці залежать від багатьох чинників, але чимало з них у руках самої України. Мова, зокрема, про оптимальне співвідношення ціни та якості продукції, з якою Київ має намір виходити на ринок північноафриканських країн. Дипломатична активність на цьому напрямі є важливою, але за дипломатами має прийти український бізнес, котрому доведеться безпосередньо конкурувати з іншими зацікавленими сторонами. А українській дипломатії слід навчитися послідовно захищати політичними засобами вітчизняні бізнесові інтереси, і не лише в Північній Африці.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ШОСТИЙ РІК ВІЙНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».