Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИБІР НОВОЇ СТРАТЕГІЇ
До п'ятої річниці взяття американськими військами Багдада в конгресі США відбулися слухання щодо принципів подальшої американської політики в цьому регіоні. Позиції учасників дебатів виявилися діаметрально протилежними. Сенатори-демократи Гілларі Клінтон та Барак Обама, які одночасно претендують на право представляти партію на виборах президента США, закликали до опрацювання планів поетапного виведення військ з Іраку. Категоричну незгоду з цими пропозиціями висловив сенатор-республіканець Джон Маккейн, який фактично вже став кандидатом від Республіканської партії. Він вважає виведення військ помилкою. На його думку, США не програють іракської війни.

Республіканці під час конгресових слухань переконували, що обрана на початку поточного року стратегія, яка полягає в збільшенні чисельності американських військ в Іраку, починає давати позитивні результати. Зокрема, події, пов'язані з протистоянням іракських військових бойовикам шиїтського лідера Моктади аль-Садра, засвідчили підвищення боєздатності новостворюваної армії країни та високу якість роботи інструкторів зі Сполучених Штатів. Змінилися і настрої серед американських військових. Тепер їм рік участі в бойових діях зараховується за три роки мирної служби. Відповідно зросли виплати родинам тих, хто воює в Іраку. Американський бізнес отримує прибутки, відбудовуючи ринкову економіку в цій країні. Військова присутність в Іраку відкриває перспективи демократизації всього Близького Сходу. Реагуючи на ці ідеї, Джордж Буш ухвалив рішення призупинити, починаючи з липня 2008-го, процес виведення американських військ.
У відповідь демократи зазначають, що адміністрація республіканців видає бажане за дійсне. На думку Барака Обами, боєздатність іракської армії безпосередньо залежить від присутності інспекторів зі Сполучених Штатів. Поширюються факти неякісної медичної допомоги американським військовим, пораненим в Іраку. Втім, остаточний вибір іракської стратегії на президентських виборах четвертого листопада 2008 року доведеться зробити громадянам США.
Ще більш заплутаним видається іранське питання. Американці звинувачують іранську розвідку в підривній діяльності на території Іраку та підтримці шиїтських радикалів. У Тегерані обвинувачення послідовно відкидають, посилаючись на те, що доказів такого втручання отриманих з незалежних джерел, немає. Так само складно із доказами щодо військового характеру іранської ядерної програми. За умов погіршення американсько-китайських відносин внаслідок загострення тибетської проблеми американська розвідка звинуватила Китай у передачі Ірану ядерних технологій. Звісно, Пекін обурено відкинув ці звинувачення, посилаючись на доповіді експертів Міжнародного агентства з атомної енергетики, які таких фактів не зафіксували. Однак США та Ізраїль наголошують: це не є гарантією того, що іранська мирна ядерна програма не перетвориться на військову.
Додаткові аргументи на користь такої позиції восьмого квітня 2008 року у День ядерної енергетики Ірану дав сам президент Махмуд Ахмадінежад. Виступаючи на ядерному об'єкті в Натансі, він запевнив, що Іран послідовно розвиватиме свою ядерну програму. У відповідь Франція, Британія та США пригрозили новими економічними санкціями. Однак без згоди всіх великих держав зупинити іранську ядерну програму неможливо. Так само навряд чи можна самими лише американськими зусиллями стабілізувати становище в стратегічно важливому для світової економіки регіоні Перської затоки. Утім, імовірність змін у позиції США щодо Іраку та Ірану або незмінності чинного курсу Вашингтона, прямо залежить від результату президентських виборів у США. Певніше за все, до листопада радикального погіршення або поліпшення ситуації в регіоні очікувати не варто. Постійна нестабільність у нафтодобувному регіоні Перської затоки й далі негативно позначатиметься на стані американської та світової економіки. Головне, аби накопичення критичної маси протиріч знову не спровокувало загострення суперечностей між провідними державами світу, чиї інтереси так чи інакше зосереджені в цьому регіоні.
також у паперовій версії читайте:
  • СПІВПРАЦЯ ЗА НЕПРОСТИХ ВІДНОСИН
  • КОРЕЙСЬКА СВАРКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».