Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДИТИНІ ВИРОСТИЛИ НОВЕ СЕРЦЕ
Українські медики з донецького Інституту невідкладної та відновної хірургії зробили операцію, яка у СНД є першою. Унікальна операція стала можлива завдяки новітнім розробкам місцевих медиків. Донецькі кардіохірурги опанували технологію вирощування клітин серця з так званих стромальних стовбурових клітин, які беруться зі спинного мозку людини. Нові клітини серця вводять у тканини хворого органа, що дає змогу оздоровити його й дарує людині можливість повноцінного життя.

Після того, як ця новина була оприлюднена, до інституту звернулася киянка. У її чотиримісячної доньки виявили важке вроджене захворювання. У дитини було значно збільшене серце, яке слабко скорочувалося, через що організм отримував недостатню кількість кисню. Страждали всі органи дитини — головний мозок, печінка, нирки. Кожен день був на рахунку, і тоді донецькі медики зважилися на операцію.
За словами директора Інституту невідкладної і відновної хірургії Владислава Гриня, лікарі взяли клітини кісткового мозку дівчинки, виростили стовбурові клітини і вживили їх у серце маляти. Стовбурові клітини, які є будівельним матеріалом для всіх органів, у серці дівчинки самі почали створювати здорові тканини. Лікарям вдалося підвищити ефективність роботи серця дитини не менш ніж на п’ять відсотків. Таким чином медики зупинили хворобу.
Тепер Тетянка перебуває під наглядом фахівців у Києві, а донецькі лікарі підстраховують своїх столичних колег. Про всяк випадок збережено стовбурові клітини дівчинки, яких за нагальної потреби вистачить ще на дві подібних операції. Процес відновлення серцевої тканини триватиме від кількох місяців до кількох років — усе залежить від особливостей організму дитини. І тільки коли сердечко дівчинки почне працювати нормально, лікарі зможуть констатувати: хворобу переможено.
також у паперовій версії читайте:
  • ВАГІТНІСТЬ І КУРІННЯ
  • ХТО ПОЧУЄ УКРАЇНСЬКИХ «АМАЗОНОК»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».