Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ПІСНЯ ВИЩЕ ІНФЛЯЦІЇ
Пісні народного артиста України Миколи Мозгового є в репертуарі багатьох знаменитостей. Скажімо, хіти «Край, мій рідний край» та «Минає день, минає ніч» співають Софія Ротару та Віктор Павлік. Утім, далеко не всі вокалісти згадують на концертах, хто написав музику до їхніх шлягерів.

Тому, напевно, композитор, а за сумісництвом ще й гендиректор Національного палацу мистецтв «Україна», вирішив знову нагадати про свою творчість. А оскільки голосу він не втратив, тож і виконував найкращі пісні свого життя особисто.
Вигляд Микола Мозговий мав урочистий — від джинсового одягу на сцені він відмовився. А співав артист у супроводі об’єднаного оркестру. До його складу ввійшли музиканти, котрі грають на акустичних інструментах — електрооргані. За рояль час від часу сідав сам маестро. Звучали пісні «Горянка», «Наречена — моя царівна», «Твої вуста медовії»... Естафету підхопила заслужена артистка України Ольга Макаренко, яка виконала «Любов останньою ніколи не буває».
Повністю проспівати «сольник» композиторові не дозволила його донька — Олена Мозгова, яка визвалася бути режисером концерту. Вона непокоїлася про голосові зв’язки тата, а також про вільний час слухачів. Тому запропонувала відмовитися від кількох відділів з перервами, під час яких батько зміг би відпочити, а вивела на сцену своїх друзів — Тіну Кароль, Віталія Козловського, 16-річну Єлизавету Лагутенко. Юній співачці Олена подарувала пісню, написану для неї батьком, з якою дебютувала й сама. Віталій вибрав запальний хіт у ритмах самби з парадоксальною назвою «Печальний день».
Режисерський хід Олени виявився вдалим. На концерт прийшло не тільки старше покоління шанувальників Миколи Мозгового, а й зовсім юне. Вона подарувала татові «Матіоли» — пісню, яка подобається композиторові. Тому донька, хоча вже давно завершила кар’єру співачки, знову вийшла на сцену.
Закінчувала виступ «любих друзів» Олени чарівна Тіна Кароль у вишуканій сукні кольору вранішнього серпанку. Вона обрала досить складну для виконання пісню «Минає день, минає ніч». І хоча в співачки були складнощі з верхніми нотами, не кажучи вже про те, що вона переплутала слова, зал нагородив Тіну оплесками.
Щоправда, метр української естради цю ситуацію виправив, виконавши власну пісню вже правильно — і зі словами, і по нотах. Мозговий представив і поетів, на слова яких пише музику — Андрія Демиденка, Юрія Рибчинського і Віктора Синьова.
Співака і композитора багато разів викликали «на біс». Він не відмовляв, коли просили, та й не повторювався, а співав переважно нові й нові пісні. Сам коментував свої твори, жартував про девальвацію й інфляцію, котру ми обов’язково «подолаємо». Сказав також, що багато співав для робітників і селян, для науковців і творчої інтелігенції. А ось для Президента довелося співати вперше.
Після цих слів на сцену піднявся Віктор Ющенко. Він процитував Тараса Шевченка: «Ось, де, люди, наша слава, слава України». А потім додав, що в 1840-му, коли це було написано, також була в Україні інфляція та дефіцит в бюджеті, але про це вже не пам’ятає ніхто, а великого Кобзаря знають усі. Про Мозгового сказав, що той, хто працює заради української пісні, возвеличує Україну.

Наталія ЗІНЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАХИСНИКАМ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ
  • МИСТЕЦТВО ВИМАГАЄ ЖЕРТОВНОСТІ
  • ВТІЛЕННЯ МРІЇ — «КАПРІС-КЛАСІК»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».