Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РЕГІОНИ
СТАРА ГУТА — ЕНЕРГЕТИЧНА СТОЛИЦЯ. НА ДВА ДНІ
Торік у Вільнюсі пройшов енергетичний саміт, під час якого президенти України, Польщі, Литви, Грузії й Азербайджану домовились інтенсифікувати відносини в енергетичній сфері та провести наступний енергетичний саміт у Києві у 2008-му. Щоправда, він відбудеться 22–23 травня не в столиці, а на базі Національної державної організації «Резиденція «Синьогора» у селі Стара Гута Богородчанського району на Івано-Франківщині. Про що йтиметься на саміті? Як іде підготовка до нього?

Усі прапори — в гірське село
У травні 2007-го на енергетичному саміті у Кракові президенти України, Польщі, Грузії, Литви та Азербайджану і спецпредставник президента Казахстану підписали спільне комюніке про створення міждержавної робочої групи і компанії, що розвиватиме спільні енергетичні проекти, в тому числі нафтопровід «Одеса–Броди». Після завершення енергетичного саміту у Вільнюсі у присутності Президента України було підписано угоду про приєднання до міжнародного трубопровідного підприємства «Сарматіа» із добудови нафтогону «Одеса–Гданськ» національної нафтогазової компанії Азербайджану, нафтогазової корпорації Грузії та нафтогазової компанії Литви. Виступаючи тоді на пленарному засіданні Вільнюської конференції з енергетичної безпеки, Віктор Ющенко повідомив, що на наступному саміті наша держава запропонує розглянути й ухвалити техніко-економічне обґрунтування проекту «Одеса– Броди–Гданськ».
Пізніше наш Президент підписав Указ «Про підготовку та проведення Саміту з питань енергетичної безпеки». Згідно з документом, саміт мав відбутися в Києві 22–23 травня 2008 року «з метою активізації міжнародного співробітництва України з питань формування сучасної системи енергетичної безпеки у євроазіатському просторі», як було домовлено під час Краківського енергетичного саміту і Вільнюської конференції з питань енергетичної безпеки. Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів утворити організаційний комітет із підготовки й проведення саміту з питань енергетичної безпеки та затвердити його персональний склад. Кабмін мав підготувати і затвердити план заходів із підготовки й проведення саміту, передбачивши внесення до порядку денного питань щодо реалізації чинних і розроблення нових міжнародних проектів у сфері енергетики, для чого забезпечити: підготовку та затвердження в установленому порядку техніко-економічного обґрунтування проекту нафтопроводу «Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ» із урахуванням рамкового бізнес-плану проекту «Одеса-Броди-Плоцьк», розробленого за участю Європейської комісії; підготовку і затвердження техніко-економічного обґрунтування проекту створення в Україні нафтопереробного комплексу з глибокої переробки каспійської нафти; підготовку і узгодження з представниками заінтересованих держав проекту Концепції спільного Балто-Чорноморсько-Каспійського енерготранзитного простору.
Відповідно до указу уряд має передбачити під час доопрацювання проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік» кошти, необхідні для фінансування заходів щодо підготовки та проведення саміту з питань енергетичної безпеки.
Згідно з урядовим розпорядженням, перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов очолив організаційний комітет з підготовки й проведення саміту з питань енергетичної безпеки, який відбудеться 23 травня, але не в Києві, як планувалось, а на базі Національної державної організації «Резиденція «Синьогора» у с. Стара Гута Богородчанського району, що на Івано-Франківщині.

Давос у мініатюрі
Насамперед хочу уточнити. У ЗМІ, ба навіть в офіційних документах Секретаріату Президента, Кабінету Міністрів чомусь пишуть, що Національна державна організація «Резиденція «Синьогора» розміщена у селі Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. Насправді «Синьогора» знаходиться у селі Стара Гута, котре, як і село Гута, входить до Гутянської сільради. Тому горяни дивуються довільному трактуванню адміністративного поділу.
Із назвою села розібрались, тепер поговоримо, чому тутешнім мешканцям так пофортунило, що їхнє маленьке село (близько 200 дворів) прийматиме керівників десятка держав. Дотепер до Старої Гути навідувались колишні президенти: Російської Федерації — Борис Єльцин і Республіки Польща — Александер Квасневський; нинішні керманичі: Польщі — Лех Качинський та Грузії — Михаїл Саакашвілі. У травні у Карпатах Президент Віктор Ющенко прийматиме своїх колег із Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі. Очікується, що участь у саміті візьмуть якщо не президенти, то високопосадовці Румунії, Естонії, Бельгії, Данії, Казахстану, Іспанії, Нідерландів, Франції, Швеції, Туреччини, Великої Британії, від ЄС — комісар з питань енергетики. Принаймні посланці цих держав торішньої осені брали участь у роботі Вільнюської конференції з питань енергетичної безпеки.
Та не загадуватимемо наперед про персональний склад учасників саміту у Старій Гуті, а ось про хід підготовки цього важливого форуму варто згадати. Виникає резонне запитання: чи вмістить Стара Гута всіх учасників саміту?
Зовні резиденція «Синьогора» за своїми розмірами нагадує велетенський вокзал. За деякими даними, її площа сягає десь п’ять тисяч квадратних метрів. Три поверхи плюс підземні приміщення, де знаходиться 25-метровий басейн, різні «джакузі» й сауни, винний погріб, фонтанчик із джерельною водою. Фойє та сходи переливаються мармуром. Загалом інтер’єри витримані у спокійних світлих тонах — беж і зеленкуватий. У палаці може розміститися п’ять VIP-персон. Тобто приміщення для помешкання розраховані на п’ять перших осіб, але до апартаментів належать кімнати для особистих секретарів, помічників тощо. Зрозуміло, що коли приїдуть президенти, яких не п’ять, а десять, у разі проведення саміту в Карпатах не клали б «валетом» по двоє на канапі. Тому поруч із цим комплексом привели у готовність ще один триповерховий пансіонат на 80 місць, в якому облаштовано десять апартаментів, дев’ять номерів «люкс», 21 номер «напівлюкс». У спальному корпусі пансіонату є бар, ресторація, їдальня, приміщення для проведення прийомів і конференцій, а також кухонний блок, міні-пекарня, пральня, автоматична телефонна станція, складські приміщення. На території резиденції є чотири двоповерхових котеджі на 14 місць. У комплексі функціонує підсобне господарство, де є свинки, корівки, коники, а в рукотворному ставку ваблять око рибні коловерті. А ще, звісно, й пасіка!
Головна зала президентської резиденції розміром, як і в Маріїнському палаці. Два каміни, крісла, два столики для шахів (напевно, для гостей або просто прикраса). Розкішно виглядає триповерхова бібліотека, зроблена галереєю. Насиченість темного дерева породжує асоціації з американськими фільмами про добрих мільйонерів. Меблі у «Синьогорі» виробництва Італії, люстри також. Смішно, але, кажуть, перед завезенням на об’єкт усі ці елементи інтер’єру маркували як вироблені в Україні. Загальна площа території — 10900 га, в тому числі лісгосп «Сивульський» із загальною площею 10886 га.
Як бачимо, буде не лише де погомоніти про енергетичну безпеку, а й перепочити.

У повітрі та на землі
Подбають й про повітряні ворота Прикарпаття. Міжнародний аеропорт «Івано-Франківськ» має аеродром зі злітною смугою завдовжки 2500 м, обладнаний для прийому і обслуговування літаків за першою категорією ІКАО, зокрема таких, як Боїнг-767, Іл-62, Ту-154, Іл-76, Ту-134, Як-42 і класами нижче, а також ґвинтокрилів усіх типів. Нині з аеропорту виконуються регулярні рейси на Київ, чартерні міжнародні. Тому проблем із приземлення літерних авіалайнерів не буде.
Стосовно наземних доріг, то з Івано-Франківська до Старої Гути пролягає хоч і не німецький автобан, але пристойна автомагістраль. Зараз дорожники оті 60 з гаком кілометрів капітально ремонтують, водночас дбаючи й про мости, переїзди, прилеглу інфраструктуру — пішохідні тротуари, світлофори, автобусні зупинки, дорожні знаки й облаштування «кишень» для транспорту тощо. Місцева влада узялась за наведення «марафету» у селах, через які проляже маршрут до Старої Гути. Рихтують і фарбують паркани, підбілюють дерева обабіч дороги. Селяни й без приїзду можновладців люблять лад, адже невдовзі Великдень, а відтак зелені свята — Трійця. Тож обходяться не казенним, а власним коштом.
Гадаю, матимуть клопіт організатори саміту хіба що з... худобою. У селах Раковець, Яблунька, Пороги, як ніде в інших населених пунктах (повірте, автор об’їхав Україну, як мовиться, уздовж і впоперек), рогата й безрога живність звикла до автотранспорту так, що, йдучи на пасовище, череда розбрідається всією дорогою, не реагуючи на клаксони. Аби, скажімо, лідер якоїсь держави не плентався у хвості стада, мабуть, доведеться на час саміту запровадити для худоби своєрідну комендантську годину.
Підсумовуючи, зазначу: на Прикарпатті підготовка до саміту з питань енергетичної безпеки у розпалі. Адже мало коли село на відшибі стає економічною столицею одразу десяти держав, дарма, що бодай лише на два дні. Горяни кажуть: «Ласкаво просимо!»

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • МУЗЕЙ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА В ОДЕСІ
  • ПРОЕКТ МІНІ-МЕТРО ЗАПРОПОНУВАЛИ СТУДЕНТИ
  • НА ЗАКАРПАТТІ СТВОРЮЄТЬСЯ ЛАНДШАФТНИЙ ПАРК
  • ЗНАЙОМТЕСЬ: «НЕСТОР»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».