Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
У СУПРЯЗІ З ЄВРОПОЮ
Як повідомляла «ДУ», в січні 2008-го у Парижі укладено угоду між урядом України та Європейським космічним агентством щодо співпраці у дослідженні космічного простору та його використанні в мирних цілях. Оскільки документ має рамковий характер, доречно з’ясувати, чим конкретно наповнюватиметься це українсько-європейське партнерство?

В яких проектах поєднуватимуться потенціали і зусилля наших конструкторських бюро, науково-дослідних інститутів і промислових підприємств, що працюють у цій сфері, з їхніми європейськими колегами? Із такими запитаннями кореспондент «Демократичної України» звернувся до заступника генерального директора Національного космічного агентства (НКАУ) Едуарда Кузнецова.
— Налагодження ділових контактів із ЕSA (такою є абревіатура Європейського космічного агентства, утворена від його назви англійською мовою — Еuropean Space Agency) з прицілом на подальше взаємовигідне співробітництво,— розповідає Едуард Іванович,— керівництво НКАУ розпочало у 2005-му на міжнародному аерокосмічному салоні, який раз на два роки проходить у Франції — в Ле Бурже, що неподалік Парижа. Нагадаю, що ЕSА — потужна і впливова міжнародна організація, яка об’єднує у цій сфері зусилля 17 країн Європи — Австрії, Бельгії, Великої Британії, Греції, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Португалії, Фінляндії, Франції, Швейцарії та Швеції. Ми крок за кроком просувалися шляхом підготовки угоди між Україною та ЕSА, причому зустрічі між потенційними партнерами відбувалися не лише у Франції, в столиці якої знаходиться штаб-квартира Європейського космічного агентства, а й в Україні. Колеги з ЕSА побували з візитами у Дніпропетровську та Києві, де ознайомилися з діяльністю наших підприємств і організацій ракетно-космічної галузі, пересвідчившись в їхньому високому конструкторському, науково-технічному, технологічному і виробничому потенціалі.
Водночас юристи та інші фахівці з обох сторін готували положення, що мали бути покладені в основу угоди про співпрацю та узгоджували запропоновані варіанти певних аспектів майбутнього документа. Коли все було готово, українська делегація на запрошення Європейського космічного агентства вилетіла до Парижа. Там генеральний директор НКАУ Юрій Алексєєв (за дорученням уряду України) і генеральний директор ЕSА Жан-Жак Дорден підписали угоду, яка відкриває нові обрії обопільно корисного партнерства.
— Одним із прикладів такої співпраці,— веде далі Едуард Кузнецов,— може слугувати спільний проект «Твінінг», який, стартуючи у 2008-му, розрахований на півтора року. Згідно з проектом, у якому беруть участь національні космічні агентства України, Німеччини та Франції, фахівці цієї галузі з трьох держав, що мають чималий потенціал у згаданій сфері, обмінюватимуться передовим досвідом стосовно розробки і створення різної ракетно-космічної техніки та організації її виробництва, а також щодо новітніх технологій, маркетингу тощо. Спільний проект «Твінінг» реалізуватимуть на кошти, що їх виділяє Європейська Комісія (ЄК).
Можна також згадати про участь дніпропетровських фахівців із державного конструкторського бюро «Південне» та виробничого об’єднання «Південний машинобудівний завод» у розробці однієї зі ступеней ракети-носія легкого класу «Вега», створюваної Європейським космічним агентством.
— Якщо вести мову про перспективні напрями фундаментальних і прикладних наукових досліджень, котрі мають бути цікавими для України й наших європейських партнерів із ЕSА,— говорить Едуард Іванович,— то ось далеко не повний перелік, зазначений в угоді про співробітництво. Це, зокрема, астрономія і астрофізика, дослідження Сонячної системи та сонячно-земних зв’язків, медико-біологічні експерименти в умовах космічної мікрогравітації (яку непрофесіонали зазвичай називають невагомістю), спостереження Землі з космосу і застосування отриманих під час цього даних для практичних потреб метеорології, геодезії, екологічного моніторингу, прогнозування стихійних лих тощо. До всього цього додаються ще й науково-технічні — сфери робіт у космічному просторі, спрямовані на вирішення прикладних завдань у галузях супутникової навігації (тут нас цікавлять перспективи співпраці щодо європейської космічної навігаційної системи Gabileo та її наземних сегментів), телекомунікації, зв’язку та надання інших послуг.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛАБОРАТОРІЇ НА ОРБІТАХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».