Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
АТЛАС — БРАТ АТЛАНТА
Відбулася презентація першого в історії нашої держави Національного атласу України (НА). Відкриваючи захід, Президент НАН України академік Борис Патон наголосив, що Національний атлас є результатом більш як шестирічної праці колективу, очолюваного директором Інституту географії, членом-кореспондентом НАНУ Леонідом Руденком.

У структурі інформаційної бази держави національні атласи посідають особливе місце. Це підтверджується і тим, що, незважаючи на нові форми інформаційних систем, побудованих на сучасних концепціях і технологіях, різні держави активно продовжують створювати НА. Приміром, є початок видання НА Швеції (17 томів), вихід перших томів 12-томного НА Німеччини, атласів інших держав. Тобто НА входять у ХХІ ст. як найрепрезентативніші інформаційні системи, що ґрунтуються на інтеграції знань багатьох фундаментальних наук. Такі видання не лише фіксують особливості держави як природно-економічно-соціальної територіальної єдності, а й породжують на підставі аналізу й синтезу закладеної у них інформації нові ідеї щодо дослідження природи і суспільства на регіональному та глобальному рівнях.
Світовий досвід підтверджує, що НА — багаторічна й високовартісна робота, а самі атласи є подією державної ваги та національного престижу. Слово «атлас» походить від грецького «Атлант», який згідно з давньою міфологією означає титана, котрий тримав на собі небо. Тож не буде перебільшенням мовити про титанічну роботу, виконану вітчизняними науковцями. Не випадково в 1956 році 18-й Міжнародний географічний конгрес, котрий проходив у Ріо-де-Жанейро, зважаючи на цінність для суспільства, світової науки і культури національних атласів, відніс їхню розробку до числа найважливіших завдань географічної науки і визначив як твір, що концентрує в картографічній формі знання про історію та культуру держави, природні умови і ресурси, стан економіки, населення й інші характеристики. Нині понад сто суверенних країн мають ці своєрідні візитні картки.
Національні атласи належать до найвизначніших картографічних творів, що узагальнюють досягнення науки, культури, усіх сфер життєдіяльності людства.
НА України — вперше створений в історії держави картографічний твір енциклопедичного рівня — розроблено відповідно до указу Президента вченими установ Національної академії наук, Академії аграрних наук та інших державних академій, провідних вищих навчальних закладів держави, деяких міністерств, державних і громадських організацій. Загалом у роботі над створенням атласу брали участь понад 50 наукових установ і близько 500 дослідників. Координуючу роль було покладено на Інститут географії НАН України. До розробки авторських матеріалів було залучено більш ніж 300 науковців, 17 консультантів. Тематичну та інформаційну експертизу робіт здійснювали 67 експертів, а рецензування матеріалів тематичних блоків — 27 високопрофесійних учених з різних наукових установ держави.
Головну увагу було приділено якості й достовірності закладеної в атласі інформації. Створена експертна група відстежувала тематичну й інформаційну відповідність атласу завданням затвердженої концепції.
Завдяки наполегливій праці авторських колективів побачило світ тримовне видання, що є науково обґрунтованою комплексною інформаційною базою. Наукова, інформаційна, освітня, культурна та інші сфери суспільного життя нашої держави відтепер збагатилися унікальним джерелом знань про її історію, природу і суспільство.
Перший в історії країни Національний атлас слугуватиме інформаційним «обличчям» України, науковим підґрунтям для ухвалення управлінських рішень законодавчою і виконавчою гілками влади, а також стане важливим загальнодоступним джерелом корисної інформації для наших громадян.
Створення НА, як свідчить світовий досвід, належить до фундаментальних наукових розробок і здійснюється спеціалістами різних галузей знань за координуючої ролі географів і картографів.
Згідно з розробленою в Інституті географії НАН України концепцією, а пізніше програмою, атлас є однотомним виданням на 440 аркушах форматом 35,2х47 см, уміщує 875 карт різних масштабів, майже 100 сторінок тексту, чимало графіків та ілюстрацій. Додатково до основного тому додається книга з текстами й легендами карт англійською та російською мовами.
Шість тематичних блоків карт атласу — «Загальна характеристика», «Історія», «Природні умови та природні ресурси», «Населення та людський розвиток», «Економіка», «Екологічний стан природного середовища» — розроблено за єдиними, запропонованими Інститутом географії НАНУ, методологічними та методичними принципами. Завдяки цьому атлас є уніфікованим твором, зіставним з національними атласами інших держав світу. Водночас кожен із цих блоків карт має свою змістовну та інформаційну завершеність.
Так, блок карт «Загальна характеристика» розкриває загальногеографічні особливості території й соціуму України, її місце в природному, економічному, демографічному, культурному та політичному просторі Європи і світу. Блок карт «Історія» відображає сучасне бачення українськими вченими основних політичних подій та постатей, котрі впливали на творення нашої держави. Блок карт «Природні умови та природні ресурси» розглядає особливості та ресурсні можливості всіх компонентів природи України. Блок карт «Населення та людський розвиток» присвячений різноаспектній характеристиці населення, його структурі, соціальному розвиткові й середовищу проживання. В ньому презентовано як класичні для характеристики сюжети (розміщення та склад населення, демографічні особливості, міграції), так і нові сучасні — формування чисельності населення, розміщення етнічних спільнот і характеристика поліетнічних регіонів, релігійних організацій, людський розвиток.
Структура блоку карт «Економіка» побудована за принципом послідовної характеристики основних сфер економіки — фінансової, виробничої, інфраструктурної. В першій відображено фінансовий потенціал регіонів і діяльність банківської системи України. Тематичні сюжети, що характеризують виробничу сферу, наведено за основними видами економічної діяльності (промисловість, сільське, водне, лісове, рибне господарство та інші). Серед інфраструктурних елементів подано детальну характеристику транспорту, зв’язку й торгівлі. Тематичну картину атласу завершує інформаційний блок карт «Екологічний стан природного середовища». Відповідні карти характеризують екологічний стан компонентів природи (атмосфери, гідросфери, ґрунтів, рослинності, тваринного світу). Відображено також антропогенний вплив на природне середовище та способи запобігання його екологічному погіршенню.
В атласі узагальнено сучасну просторову інформацію, необхідну для діяльності законодавчої й виконавчої влади при виробленні політики розвитку держави. НА буде джерелом знань у сфері науки, освіти й культури. Багатогранність його змісту, наукове та практичне значення робить атлас надбанням національної спадщини.
Національний атлас стане тематичною та інформаційною базою для створення інших атласів, національних і регіональних. Зокрема, за його прикладом створено атлас Криму. Враховуючи статус Національного атласу як державного видання, його поява сприятиме зміцненню престижу України в світі.
Постановою Кабінету Міністрів державним замовником робіт було визначено Національну академію наук України. Атлас підготовлено до видання Державним науково-виробничим підприємством «Картографія» і надруковано у ТОВ «Новий друк». Електронну версію атласу виготовлено ТОВ «Інтелектуальні системи «Гео».
Незабаром п’ять тисяч примірників атласу буде безкоштовно надіслано до органів центральної та місцевої влади, іноземних представництв, масових бібліотек, навчальних закладів і установ.

Аркадій ХІДЕКЕЛІ
також у паперовій версії читайте:
  • СУПЕРСУЧАСНИЙ РАДІОТЕЛЕСКОП
  • ПРОМЕНІ КРІЗЬ ВІКИ
  • ВІДКРИТО ВУЛКАНИ НА МЕРКУРІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».