Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
З НАСТУПНОГО РОКУ ЖИТЛО СТАНЕ ДОСТУПНІШИМ?

У черзі на отримання житла в Україні зареєстровано близько 1,300 млн чоловік. За рік вона скорочується в середньому на 1,6 відсотка. Ось і підрахуйте, у якому столітті вдасться вирішити цю проблему, якщо черга просуватиметься такими черепашачими темпами? Чи додасть надії Указ Президента України «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні і поліпшення забезпечення громадян житлом», оприлюднений в листопаді минулого року? Про це ми і поговоримо з міністром регіонального розвитку та будівництва України Василем Куйбідою.

— Які критерії надання доступного житла планується застосовувати, хто з громадян матиме право на нього?
— Указ Президента — це спроба докорінно змінити житлову політику, яка себе вже вичерпала. Якщо досі держава намагалася забезпечити житлом населення, ділячи його на певні категорії, то, проаналізувавши темпи будівництва й обсяги бюджетного фінансування минулих років, ми підрахували, що люди, які нині потребують житла, не змогли б його отримати ще років зо 150. Тому йдеться про нагальну потребу в новій філософії вирішення цієї проблеми.
Держава в житловому питанні насамперед повинна гарантувати дотримання соціальної справедливості з огляду на суму сукупного доходу сім’ї. Тобто людина може сама вибрати спосіб забезпечення житлом: побудувати власне, отримати доступне або орендувати, претендувати на так зване соціальне неоплачуване житло, яке не підлягає приватизації, має мінімальні житлові стандарти площею не більше 14 кв. м на людину. Зрозуміло, що громадяни з високими доходами не можуть претендувати на отримання доступного або соціального житла.
Відомо, що в черзі на отримання житла в Україні — близько 1,300 млн чоловік. І, як вже зазначалося, нинішні принципи розподілу житла не влаштовують уже нікого. Тому Президент України Віктор Ющенко поставив завдання допомогти отримати житло людям, у яких є можливість взяти позику в банку, запропонувавши їм вигідні фінансові механізми. При цьому держава надає кошти в сумі, що дорівнює вартості житла, третину мусять заплатити громадяни, і ще третина — це внесок муніципалітету. Фактично таке житло коштуватиме власникові третину його ринкової ціни. Зрозуміло, що муніципалітет не повинен продавати землю, призначену під таку забудову, або передавати її в оренду за великою ставкою. Ця земельна ділянка надається забудовникам на вигідних для них умовах, без окремих відрахувань на різні міські потреби, що сягають 10 відсотків.
Підготовлено законопроект, яким визначено спільні правові, організаційні і економічні засади його будівництва і придбання житла громадянами. Право на доступне житло отримають громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, але не мають (або втратили) право на отримання соціального житла відповідно до чинного законодавства і які потребують державної допомоги. Ідеться, зокрема, про військовослужбовців, представників рядового і керівного складу органів внутрішніх справ і кримінально-виконавчої системи, посадових осіб митних органів, рядового і керівного складу органів і підрозділів цивільного захисту, членів їхніх сімей, прирівняних до них осіб та інших; про військовослужбовців, звільнених у запас або відставку; молоді сім’ї; індивідуальних сільських забудовників; громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; державних службовців; суддів; інвалідів; депортованих кримських татар та осіб інших національностей, що повернулися на постійне проживання в Україну; учених; працівників бюджетної сфери; інші категорії громадян, яким необхідно поліпшити житлові умови або які мають право на забезпечення постійним житлом. У документі зазначено, що державна допомога надається громадянам одноразово в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, і призначається з огляду на сукупний дохід сім’ї.
— Тобто формуватиметься нова черга претендентів на житло?
— Точніше буде сказати, що переглядатиметься наявна черга, про яку вже була мова. Адже в ній можуть бути люди, які насправді мають по декілька квартир або вже отримали державне житло тощо.
— Якими є шляхи здешевлення будівництва доступного житла?
— Формувати на ринку житла окремий сектор — доступне житло — напевно, можна тільки після певних кроків на законодавчому і галузевому рівні. Фахівці Мінрегіонбуду розробили концепцію і програму будівництва доступного житла на період 2009–2016 років, яка має бути затверджена Кабінетом Міністрів. Ми також підготували проект Закону України «Про будівництво доступного житла», який передано для експертної оцінки. На розгляд до Верховної Ради цей законопроект має бути поданий у травні поточного року.
Міністерство вже розробило спрощену схему надання дозволу на будівництво. Формується також банк типових проектів будинків. Заощадження коштів завдяки типовим проектам дасть можливість здешевити будівництво на 1,7–1,8 відсотка. Має бути змінена нормативна база для зменшення навантаження на забудовника. Здешевленню житла сприятиме також використання вітчизняних (місцевих) будівельних матеріалів, оскільки, за моїми підрахунками, у вартості житла будматеріали становлять більш ніж 50 відсотків. Ми аналізуємо тенденції імпорту й експорту будівельних матеріалів з метою вивчення потреб і можливостей українського ринку.
— Чи є реальна можливість розпочати будівництво такого житла вже з наступного року?
— Є підстави розпочати масове будівництво доступного житла з 2009 року. Уже і цьогоріч будуть зроблені перші реальні кроки — вибрані 12 міст, мерії яких заявили про наміри будувати таке житло. Серед них — Дніпропетровськ, Донецьк, Луцьк. Тепер у цих і деяких інших містах триває процес надання земельних ділянок, а за декілька місяців там розпочнеться будівництво. Планую незабаром там побувати, щоб особисто проконтролювати стан справ, обговорити всі поточні питання з муніципалітетами.
P. S. Як повідомили нам у прес-службі Мінрегіонбуду, завершується доопрацювання згаданого законопроекту «Про будівництво доступного житла». Свої пропозиції до нього подали 17 міністерств відповідно до їхньої компетенції. Зокрема, пропонується надавати доступне житло громадянам з певним, визначеним державою сукупним доходом на сім’ю.
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України пришвидшує розробку генеральних планів міст, схем планування територій областей, районів та інших населених пунктів. Для фінансового забезпечення цієї роботи Мінрегіонбуд звернувся до Кабінету Міністрів з проханням: коригуючи державний бюджет на 2008 рік, асигнувати для розробки проектної документації близько 50 млн грн. Генеральні плани, схеми планування територій, на думку міністра Василя Куйбіди, унеможливлять зловживання з боку органів місцевої влади у сфері надання земельних ділянок під спорудження доступного житла, оскільки такі території будуть чітко визначені плановою документацією.

Олег ОЛІЙНИК
також у паперовій версії читайте:
  • ШКІДЛИВА ПРОФЕСІЯ?
  • «ГРОШІ ХОДЯТЬ ЗА ДИТИНОЮ»
  • ПІДВИЩЕНО ДОПОМОГУ У ЗВ’ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».