Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БІЛОРУСЬ НА РОЗДОРІЖЖІ
Чотирнадцятий рік перебування при владі в Білорусі президента Олександра Лукашенка розпочався не лише з реалізації домовленостей з «Газпромом» щодо продажу «Білтрансгазу», а й зі спроб покращити стосунки з європейськими країнами. Нагадаємо, що у 2007 році Білорусь під тиском «Газпрому» погодилася на підвищення ціни за газ. Це є досить потужним ударом по білоруській економіці, яка демонструвала стабільні темпи зростання не в останню чергу завдяки дешевому російському газу. Єдине, чого вдалося досягти білоруському президентові, то це пом’якшити болісний процес. Ціною уповільнення переходу на європейські ціни за енергоносії стала згода передати під контроль «Газпрому» газову транзитну магістраль. Енергетична суперечка стала символом краху сподівань на утворення білорусько-російського союзу. Олександр Лукашенко заявив про незгоду з нерівноправним статусом Білорусі в новому союзі. Важко спрогнозувати, як розвиватимуться його особисті стосунки з новим російським президентом Дмитром Медведєвим. Звісно, Білорусь має сталі ринки збуту своїх товарів у Китаї, Ірані, Україні. Навіть усупереч економічним санкціям, запровадженим Сполученими Штатами, Мінськ торгує з американцями через посередників. Однак довічно залишатися ізгоєм у світовому співтоваристві білоруський президент, здається, не хоче. Для поліпшення свого іміджу в Європі Олександр Лукашенко навіть запросив британського радника з піару, який свого часу консультував Маргарет Тетчер.

Шанс змінити ситуацію з’явився в березні, коли треба було відпустити на похорон дружини ув’язненого опозиційного лідера Олександра Козуліна. Та в’язень заявив про готовність досидіти за ґратами термін, до якого був засуджений за образу честі і гідності президента Лукашенка під час виборчої кампанії 2006 року. Саме через Козуліна зірвалася спроба нормалізувати відносини Білорусі з Європейським Союзом.
Додатковим подразником стало рішення Польщі запровадити карту поляка для співгромадян, які живуть у територіально суміжних країнах, оскільки Лукашенко вважає польську меншість провідником західного впливу у Білорусі. Крім того, наближається 90-та річниця проголошення Білоруської Народної Республіки. Цю дату традиційно білоруська опозиція відзначає як День Свободи. Напередодні запланованих акцій з Білорусі за звинуваченнями у шпигунстві було вислано 15 американських дипломатів. На думку білоруської опозиції, ці дії Лукашенка пояснюються підготовкою до парламентської виборчої кампанії. Ще один колишній кандидат на посаду президента Білорусі Олександр Міленкевич намагається об’єднати опозиційні партії у блок для участі в запланованих на осінь 2008 року парламентських виборах. Як умову поліпшення стосунків Європейський Союз та США пропонують звільнити політичних в’язнів, дозволити діяльність опозиційних засобів масової інформації та провести чесні вибори. А це означає, що внутрішньополітична ситуація в Білорусі загострюватиметься, що свідчить про можливі зміни політичного режиму в країні у віддаленій перспективі. Передумовами для цього є охолодження білорусько-російських відносин та готовність білорусів до реформ.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЯЦЕНЮК ПРИЄМНО ВРАЗИВ МИРОНОВА
  • ЧИ БУДЕ НОВА АНТАНТА?
  • НОВА СУПЕРРОЗВІДКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».