Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
«ТЮТЮНОВИЙ ТУРИЗМ»

У Німеччині з 1 вересня 2007 року набрав чинності закон, яким забороняється курити у приміщеннях, де розміщені федеральні установи й відомства, а також у закладах громадського харчування. Дія закону поширюється на поїзди і всі види міського транспорту, а також таксі. Порушникам загрожує штраф від 5 до 100 євро для відвідувачів і 1 тис. євро для власників ресторанів.
Новий закон не подобається ні жителям країни, ні представникам бізнесу, прямо пов'язаного з дозвіллям громадян. Цікаво, що німці, позбавлені можливості тішитися цигаркою в ресторанах і кав'ярнях, не менше курять, але рідше відвідують місцеві заклади громадського харчування.
Німецькі шанувальники тютюну тепер зачастили до Польщі, де закон проти куріння не такий жорсткий. Щоправда, польська влада також має намір заборонити куріння в ресторанах, барах і кав'ярнях. Першу подібну спробу зробили ще 1999-го, але вона не вдалася через активний спротив польських рестораторів. У результаті ухвалили компромісне рішення — закон зобов'язав власників закладів виділяти окремі зали для курців.


РИБА, ЩО ВПАДАЄ У ЗИМОВУ СПЛЯЧКУ

Біля узбережжя Антарктиди знайшли рибу, здатну впадати в зимову сплячку на п'ять-шість місяців. Хоча, як зазначають фахівці, стосовно Південного полюса було б правильніше говорити в «літню сплячку», оскільки літо там — найхолодніша пора року, повідомляє Укрінформ.
Учені з британського антарктичного товариства виявили різновид тріски «Notothenia coryceps», спроможний входити у стан заціпеніння, котрий за своїми показниками схожий на сплячку в наземних тварин — ведмедів, їжаків тощо. Іхтіологи кажуть, що це дає змогу рибі легше перенести сильні холоди, які під час полярного літа досягають навіть морських глибин.
«Цей вид тріски використовує теплу пору року для того, аби набрати потрібну кількість енергії, що потім повільно витрачатиметься в стані заціпеніння»,— зауважують британські фахівці.

МЕТЕЛИКИ ПАМ'ЯТАЮТЬ «МИНУЛЕ ЖИТТЯ»
Дослідники з університету Джорджтауна (США) довели, що метелики зберігають спогади про те, як вони були гусеницями, повідомляє Укрінформ із посиланням на NEWSru.
Під час експерименту вчені впливали на гусениць бражника легкими ударами струму з одночасною появою певного запаху. Гусениці навчилися уникати ударів струму, запам'ятовуючи характерний запах, який разом із ними з'являвся.
Коли комахи пройшли стадію лялечок і перетворилися на дорослих метеликів, виявилося, що вони також уникають ударів струму, пам'ятаючи про запах. Тепер ученим потрібно з'ясувати, як і де зберігається пам'ять у комах після повної перебудови їхньої нервової системи.



також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИННИКИ У КВІТНІ
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • РЕКОРДИ
  • НОУ-ХАУ
  • МАНДРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».