Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄДНІСТЬ ЗБЕРЕЖЕНО
Символічних дев’ять місяців знадобилося бельгійським політикам, аби сформувати новий уряд країни. Минулого тижня король Бельгії Альберт ІІ призначив на посаду прем’єр-міністра лідера фламандських християнських демократів Верба Летерма. Це стало можливим завдяки компромісу між трьома провідними франкомовними (валлонськими) і двома фламандськими партіями. Отже, подолано велику загрозу єдності країни.

Ризик розпаду держави багатьом бельгійцям видавався цілком вірогідним. Річ у тім, що країна, яка виникла на карті Європи в результаті наполеонівських війн, складається з двох великих національних громад. На півночі Бельгії у Фландрії живуть громадяни, рідною мовою яких є фламандська, близька до голландської. А південь країни, Валлонії, є батьківщиною франкомовних бельгійців. Майже порівну валлонців та фламандців живе в Брюсселі. Значною мірою завдяки столиці вдається залагоджувати національні суперечності.
Безпосереднім приводом до чергового загострення стало протистояння в питанні наповнення державного бюджету Бельгії. Воно було зумовлене тим, що Фландрія є більш розвинутим та багатим регіоном, ніж Валлонія. Лідер фламандських християнських демократів Верб Летерм на торішніх виборах переміг, пообіцявши перегляд бюджетних відносин між Фландрією та Валлонією. У відповідь бідніша Валлонія звинуватила Фландрію в сепаратизмі та намірі розколоти країну. Поки протилежні за ідеологією політичні сили домовлялися між собою, дев’ять місяців країною керував призначений королем тимчасовий «технічний» уряд на чолі з Гі Верхофштадтом. Йому довелося демонструвати дива політичної майстерності, намагаючись зберегти темп зростання економіки. Однак, як це завжди буває, політичні пертурбації та хаос негативно позначилися на стані бельгійської економіки. Це стало вирішальним чинником, який об’єднав бельгійських політиків.
Підписаною коаліційною угодою передбачено здійснення соціальних реформ, скорочення соціальних пільг та зобов’язань держави перед громадянами. Ключовим завданням уряду Верб Летерм назвав боротьбу з безробіттям та податкову реформу. Завдяки останній багатша Фландрія сподівається зменшити субсидії для Валлонії. Натомість валлонські політики погодилися на реформування державного устрою країни, внаслідок чого Бельгія може фактично перетворитися на конфедерацію. Звісно, діяльність нового уряду країни не буде простою та безконфліктною. Але в разі успішного завершення запланованого експерименту Бельгія може стати прикладом цивілізованого співіснування різномовних громад у форматі однієї демократичної країни. А це особливо важливо для того, щоб запобігти розпаду багатонаціональних держав за косовським сценарієм.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • КОМУНІЗМ ЖИВЕ Й ОНОВЛЮЄТЬСЯ... В ЧЕХІЇ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».