Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПЕРША ІРАКСЬКА «П’ЯТИРІЧКА»
Нещодавно виповнилося п’ять років від початку американської воєнної операції в Іраку. З цієї нагоди Багдад відвідав віце-президент США Дік Чейні. Він висловив упевненість, що іракський уряд упорається з проблемами безпеки й економічного розвитку країни, адже ці питання тісно пов’язані між собою. Слушність цієї тези вкотре підтвердила жінка-смертниця, яка в день візиту віце-президента США до іракської столиці підірвала себе поблизу усипальниці шиїтського святого. Унаслідок теракту загинуло понад сорок осіб. Подібні новини за останні п’ять років стали в країні сумною повсякденністю.

Тим часом президент США Джордж Буш, виступаючи з нагоди п’ятої річниці перемоги над Саддамом Хусейном як головнокомандувач американських військ, випромінював оптимізм. Зокрема, він висловив задоволення тим фактом, що в Іраку араби разом з американцями ведуть боротьбу проти загрози тероризму. Насправді ситуація є складнішою. Американцям так і не вдалося подолати суперечності між шиїтами та сунітською меншістю в Іраку, тоді як курди на Півночі країни суто символічно демонструють американцям лояльність, водночас висловлюючи невдоволення їхньою підтримкою бойових дій турецької армії проти курдів.
Більш об’єктивну оцінку стану справ дав кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Джон Маккейн. Зокрема, після зустрічі в Лондоні з британським прем’єр-міністром Гордоном Брауном, він визнав, що громадськість розчарована тим, що в Іраку не досягнуто вирішального успіху. Британці готуються залишити іракську територію. Частина лейбористів закликає провести розслідування того, як колишній прем’єр-міністр Тоні Блер ухвалював рішення про підтримку США в Іраку. Не оминув увагою «першу іракську п’ятирічку» й Усама бен Ладен. Він у черговому телевізійному зверненні застеріг країни Європейського Союзу від повторної публікації карикатур на пророка Мухаммеда.
Зрештою, ліквідація режиму Саддама Хусейна, на думку багатьох простих іракців, принесла їм не лише звільнення від страху репресій, а й підвищену загрозу їхньому життю та складнощі із забезпеченням предметами першої необхідності. Кількість загиблих мирних жителів не піддається точному обрахунку. За інформацією Пентагона, за п’ять років в Іраку загинуло 3988 американських солдатів, крім того, більш як 29 тисяч дістали поранення.
Іракські нафтові родовища залишаються головними мішенями терористів. Вартість їхньої охорони майже дорівнює собівартості видобутку іракської нафти. Те, що іракської нафти немає на світовому ринку, є одним з чинників підвищення ціни на «чорне золото». Унаслідок цього у світі спостерігається підвищення рівня інфляції та поява тенденцій до зниження темпів економічного розвитку. Організація з питань економічної співпраці й розвитку прогнозує, що економіка США перебуває за крок від кризи. Це означає, що намагання гігантськими військовими витратами стимулювати економічний розвиток себе не виправдали. На думку деяких європейських експертів, головний позитив іракської воєнної кампанії полягає в поразці американських неоконсерваторів, які обстоювали односторонні дії США на міжнародній арені. Втім, ще зарано так вважати, адже кандидат республіканців на президентських виборах у США Джон Маккейн відверто говорить про продовження іракської операції в разі своєї перемоги на виборах. Отже, в Іраку панує нестабільність та зберігається шанс «відзначити» ще й другу п’ятирічку безвиході.
також у паперовій версії читайте:
  • КОСОВСЬКИЙ СИНДРОМ
  • У ПЕКІНІ ПОЛЕГШЕНО ЗІТХНУЛИ
  • ДИСКУСІЯ МІЖ «СТАРОЮ» ТА «НОВОЮ» ЄВРОПОЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».