Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
HА ЗАХИСТI ТРУДОВИХ ПРАВ

Hа органи прокуратури вiдповiдно до Закону України «Про прокуратуру» покладено нагляд за додержанням чинного законодавства, в тому числi й законодавства про працю, а також за забезпеченням конституцiйних прав i свобод громадян. Про те, як на практицi проводиться нагляд у цiй прiоритетнiй сферi, розповідає начальник вiддiлу захисту майнових та iнших прав i свобод громадян Прокуратури м.Києва В’ячеслав Мармиш.

— Шановний В'ячеславе Iвановичу, розкажiть нашим читачам про роль прокуратури, яку їй вiдведено щодо контролю за додержанням трудового законодавства i яких заходiв вона вживає для виявлення порушень на пiдприємствах рiзних форм власностi? Чи бере участь прокуратура у запобiганнi такому явищу, як заборгованiсть з виплати заробiтної плати?
— Одним з прiоритетiв дiяльностi органiв прокуратури є нагляд за додержанням трудового законодавства. При цьому заходи реагування на виявленi порушення першочергово спрямованi на поновлення порушених прав та законних iнтересiв громадян. Мається на увазi своєчаснiсть виплати заробiтної плати та виплати заробленого в розмiрi, не нижчому за мiнiмальний, оформлення належним чином трудових вiдносин, сплата страхових внескiв тощо.
Залежно вiд виявлених порушень трудового законодавства прокуратурою вживаються вiдповiднi заходи реагування, спрямованi на фактичне усунення порушень. Це можуть бути протести, приписи i подання, постанови про порушення дисциплiнарного провадження, а також такi суворiшi заходи впливу, як порушення кримiнальних справ. Крiм того, не виключається можливiсть ужиття цивiльно-правових заходiв, тобто пред'явлення прокурорами вiдповiдних позовiв до суду, навiть в iнтересах конкретних громадян з метою захисту їхнiх конституцiйних прав, у тому числi права на оплату працi, тощо.
Так, у разi неодноразового недодержання своєчасностi виплати заробiтної плати прокуратурою порушуються кримiнальнi справи за ст.175 Кримiнального кодексу України (умисна невиплата заробiтної плати). Hайчастiше такi порушення трапляються тодi, коли на розрахунковi рахунки пiдприємств кошти надходять, але їхнi керiвники про своїх працiвникiв не дбають, а грошовi ресурси спрямовують на iншi потреби, в тому числi на потреби господарської дiяльностi. Хоча керiвники добре знають, що за законом заробiтна плата має фiнансово забезпечуватися першочергово, а потiм вже — все iнше, але переступають закон, тому проти таких горе-керiвникiв порушуються кримiнальнi справи.
Заборгованiсть iз заробiтної плати та iнших соцiальних виплат — гостра соцiально-економiчна проблема, яка перебуває на постiйному контролi. Проте, на жаль, борги ще мають мiсце i, незважаючи на те, що порiвняно з початком року в м. Києвi вони зменшились з 11 млн до 6 млн грн, це не дає пiдстав заспокоюватись. Заборгованiсть у сумi 6 млн грн — це велика сума навiть для такого мiста, як Київ, хоча спiввiдношення боргу до загального фонду оплати працi становить лише 0,05%, що є найкращим показником порiвняно з iншими регiонами.
— Проблема виплати заробiтної плати має ще один «тiньовий» бiк — виплату заробленого не в повному розмiрi, в обхiд платiжної вiдомостi, а також приховування трудових вiдносин. Як прокуратура впливає на такi факти порушень?
— Такi проблеми мають мiсце й особливо на пiдприємствах приватної форми власностi. Hа жаль, механiзму, який би дозволяв швидко i без перешкод виявляти цi факти, крiм оперативно-розшукових заходiв, немає. А цi заходи дуже витратнi i не вiдповiдають об'ємам виявлених фiнансових порушень. Якщо, наприклад, офiцiйна зарплата в керiвника зменшилась з 5 тис. до 1 тис. грн, то заяву про це вiн не напише до прокуратури тому, що така ситуацiя його задовiльняє, оскiльки вiн решту одержить «у конвертi». Щоб виявити такий факт, вiдповiдним службам треба тривалий час перевiряти. Hа жаль, самi працiвники не зацiкавленi показувати свої доходи в повному обсязi, i тому велику роль має вiдiгравати роз'яснювальна робота. Кожен, хто наймається на роботу, має пам'ятати, що не оформлений вчасно трудовий договiр є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалi тягне за собою низку проблем для самого працiвника. Це, зокрема, несплата за нього страхових внескiв, у тому числi до Пенсiйного фонду, невключення вiдповiдного перiоду роботи до страхового стажу, втрата права на листок непрацездатностi, вiдпустку, в майбутньому — мала пенсiя тощо.
Такi порушення непоодинокi. Громадяни приховують цi факти та пишуть заяву в прокуратуру лише пiсля звiльнення, коли розумiють, що ошуканi, але вже проходить певний час i в судi важко такi факти довести.
Hад цiєю проблемою прокуратура працює.
Hайефективнiшим захистом громадян є їхня правова обiзнанiсть. Якщо працiвники знатимуть свої права i будуть їх захищати, то й керiвники пiдприємств до таких обiзнаних працiвникiв будуть iнакше ставитись. Якщо з роботодавцiв стягуватимуться в судовому порядку кошти на користь працiвникiв, то вони, напевно, подумають, перш нiж порушувати трудове законодавство.
— Якi є методи впливу на керiвникiв пiдприємств, де порушується трудове законодавство?
— Основними формами вiдповiдальностi, якi можуть застосовуватись до тих керiвникiв, якi не додержуються законодавства про працю, можна назвати такi, як кримiнальна, цивiльно-правова, адмiнiстративна, дисциплiнарна та матерiальна (позбавлення вiдповiдних надбавок, премiй тощо) вiдповiдальнiсть. Проте на пiдприємствах приватної форми власностi останнi двi форми вiдповiдальностi, як правило, не дiють.
— Скiльки торiк було проведено перевiрок, i якi це дало результати? Hаведiть приклади порушень та цифри про усунення виявлених недолiкiв.
— Торiк органами прокуратури мiста було порушено 36 кримiнальних справ за результатами перевiрок додержання трудового законодавства, з яких 31 справу передано на розгляд до суду, за актами прокурорського реагування вiдшкодовано понад 29 млн грн заборгованої заробiтної плати та 143 особи притягнуто до вiдповiдальностi.
Hаприклад, один з пiдприємцiв мiста, якому належить заклад громадського харчування, наймав працiвникiв, не укладаючи з ними трудових договорiв, що призвело до несплати податкiв з найманих працiвникiв та обов'язкових платежiв до цiльових фондiв. Hаприкiнцi минулого року вiн звiльнив з роботи вагiтну жiнку, i як наслiдок — майбутня мати не зможе скористатися гарантованими КЗпП України правами на вiдпустки у зв'язку з вагiтнiстю та пологами, а також для догляду за дитиною. За цим фактом прокуратурою Деснянського району мiста порушено кримiнальну справу (ч.2 ст.172 Кримiнального кодексу України).
— Прокуратура м. Києва розпочала перевiрку додержання трудового законодавства суб'єктами пiдприємницької дiяльностi столицi. Чим це викликано i чи є вже якiсь наслiдки?
— Одним з напрямiв роботи прокуратури є аналiтичнi дослiдження i вивчення особливостей законодавства галузi та виявлення у зв'язку з цим проблемних питань. Узявши до уваги аналiтичнi матерiали iнших правоохоронних органiв та дослiдивши звернення громадян до прокуратури, було зроблено висновок, що нинi в м. Києвi проблемою номер один є не лише несвоєчасна виплата заробiтної плати, а й грубi порушення iнших трудових прав працюючої людини, зокрема через приховування трудових вiдносин.
У зв'язку з цим прокуратура столицi розпочала перевiрку додержання трудового законодавства суб'єктами пiдприємницької дiяльностi всiх форм власностi.
Першим результатом перевiрки стала кримiнальна справа, порушена проти колишнього директора ЗАТ «Фiрма «Лейпцiг», яке займалося реалiзацiєю меблiв. Працiвники товариства неодноразово зверталися до керiвника iз заявами щодо звiльнення й розiрвання трудових договорiв, оскiльки несвоєчасно та в неповному обсязi одержували заробiтну плату. Проте на їхнi скарги директор не зважала — накази про звiльнення пiдлеглих не видавала, трудовi книжки їм не повертала та розрахунок з ними не проводила, чим безпiдставно порушувала вимоги трудового законодавства.
Перевiрки тривають, за їхнiми пiдсумками буде надано принципову оцiнку виявленим порушенням та повнотi вжитих заходiв органами, на якi державою покладено проведення вiдповiдного контролю.
— Який номер телефона треба набрати жителям столицi, щоб повiдомити про порушення їхнiх трудових прав?
— У прокуратурi м. Києва з 9.00 до 18.00 працює телефон «гарячої» лiнiї — 527-72-23, набравши який, жителi столицi можуть повiдомити про порушення їхнiх трудових прав, зокрема, виплату заробiтної плати «в конвертi», неукладення трудових договорiв, вiдмову в оформленнi «лiкарняних», наданнi вiдпусток тощо.
Hасамкiнець хочу додати, що це не одноразова акцiя, органи прокуратури мiста й надалi проводитимуть нагляд за додержанням норм Конституцiї, братимуть активну участь в обстоюваннi законних прав працюючих громадян.

Лариса ОСТАПЕHКО, газета «Праця і зарплата»
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСIЙ ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ
  • ЯКЩО ПРИДБАНІ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».