Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІСПАНІЯ РУХАЄТЬСЯ ВЛІВО
Соціалісти Хосе Луїса Сапатеро перемогли на парламентських виборах в Іспанії і наступну каденцію будуть при владі. «Права» Народна партія залишиться в опозиції, хоча й поліпшила свій результат чотирирічної давнини.

«Я не зраджу ваших сподівань»,— запевнив виборців помітно розчулений Хосе Сапатеро. Прем’єр Іспанії знає, що зробити це буде нелегко. Під час виборчої кампанії він визнав, що настають не найкращі часи: економічний розвиток сповільнився, натомість зростають безробіття й інфляція.
Свій виступ на мітингу в Мадриді іспанській прем’єр розпочав з нагадування про жертв терористичних актів, які загинули, коли він очолював уряд. Говорячи про необхідність єднання в боротьбі проти тероризму, Сапатеро переконував, що ладен простягнути руку кожній політичній партії.
Нинішня виборча кампанія була затятою й агресивною. Антагоністи-суперники — прем’єр Хосе Сапатеро і лідер «правих» Маріано Рахой — зустрілись в п’ятницю напередодні виборів й ухвалили спільне рішення про скорочення термінів кампанії через жалобу у зв’язку з вбивством бойовиками ЕТА Ісайяса Карраско, колишнього депутата-соціаліста. «Якщо хочете підтримати в жалобі мою родину, проголосуйте на виборах. Ми підемо голосувати»,— закликала на похороні батька 20-річна Сандра Карраско.
Іспанці, справді, дружно пішли на виборчі дільниці: їхня активність перевищила 75%. За партію прем’єра Сапатеро проголосувало 42,6% виборців, що дає їй 169 місць у нижній палаті парламенту, тобто на п’ять мандатів більше, ніж соціалісти мали досі. Політичну силу «правого» спрямування — Народну партію підтримало 37,7% виборців, завдяки чому вона здобула 154 місця, також на п’ять більше, ніж у 2004 році. Втратили підтримку громадян малі партії: посткомуністи, екологи і каталонські сепаратисти.
«Найголовнішим переможцем цих виборів є демократія»,— заявив генеральний секретар Іспанської соціалістичної робітничої партії (PSOE) Хосе Бланко. «Я телефонував Сапатеро і побажав йому успіхів заради добра Іспанії»,— повідомив виборцям «правиці» Маріано Рахой. Після цих слів овації людей, які зібрались перед офісом Народної партії, довго не давали політикові почати виступ.
Під час першої каденції «права» опозиція рідко коли підтримувала ініціативи уряду Сапатеро, адже йшлося про речі для неї особливо неприйнятні. Соціалісти схвалили прискорену процедуру розлучення, дозволили гомосексуалістам утворювати подружні пари і всиновлювати дітей, намагалися розпочати переговори з ЕТА, надали широкі повноваження автономним регіонам і не раз вступали в суперечки з представниками церкви. Маріано Рахой, подякувавши всім, хто вперше голосував за Народну партію, сказав: «Ми — політична партія, яка на цих виборах отримала найбільший приріст голосів. Для нас це великий успіх».
Натомість прихильники PSOE стверджують, що соціалісти перемогли завдяки своїм цінностям: довірі, рівності, прогресу й ефективності. «PSOE досягла ще більшого успіху порівняно з тим, що був чотири роки тому»,— сказав журналістам професор Сальвадор Кардус. На думку цього відомого соціолога, соціалісти під час виборчої кампанії почали застерігати виборців: увага, насувається «правиця»! — і завдяки цьому здобули перемогу. Їм вдалось налякати суспільство ефективніше, ніж «правим» політикам, які протягом останніх чотирьох років поширювали в суспільстві загрозливі чутки про розкол Іспанії і повернення найгірших часів баскського терору.
З перемоги соціалістів радіють іммігранти. У день виборів болівійці, аргентинці і бразильці влаштували в Барселоні святкування. Їх налякав був Маріано Рахой, який обіцяв запровадити екзамени з історії Іспанії і мови для іммігрантів, обмежити в’їзд до країни і депортувати з країни осіб, які скоїли злочини.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВАШИНГТОН КРИТИКУЄ
  • КУДИ ПІДЕ ФРАНЦІЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».