Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВПІЙМАЛИ «ПРОДАВЦЯ СМЕРТІ»
Росіянина Віктора Бута, одного з найбільших світових торговців зброєю, заарештовано в Бангкоку. Згідно з попередньою інформацією, зацікавленість у затриманні знаменитого російського контрабандиста і торговця зброєю виявила влада Бельгії, яка у 2002 році видала відповідний міжнародний ордер. Саме в бельгійському місті Остенде Віктор Бут у 1990-х роках, після розпаду Радянського Союзу, відкрив свою першу кампанію з транспортних перевезень.

Розшукували його також Інтерпол і правоохоронці США, які вже схвалили дії таїландських колег. Як офіційно повідомило Бюро протидії злочинності в Таїланді, Віктор Бут був заарештований у центрі тайської столиці за запитом DEA (американської адміністрації з боротьби проти наркотиків).
Ім’я цієї людини давно згадується в ЗМІ всього світу у зв’язку з безліччю скандалів навколо незаконних поставок зброї, перевезення золота, наркотиків і алмазів.
Віктор Бут продавав зброю всім, хто готовий був заплатити, незалежно від політичних поглядів покупців. Він, зокрема, торгував зброєю в Анголі, Мозамбіку, Ефіопії, Лівані. В Афганістані він продавав зброю талібам й партизанам, які з ними воювали. Британське МЗС назвало Бута «продавцем смерті» і «руйнівником блокад», бо він спеціалізувався на поставках для армій і партизанів, на які поширювалося міжнародне ембарго. Найостанніші звинувачення стосуються озброєння заколотників у Колумбії.
Віктор Бут, який народився в радянському Таджикистані, розпочинав кар’єру як військовий перекладач, брав участь у переговорах щодо поставок зброї союзникам Радянського Союзу на Близькому Сході і в Африці. Тоді він засвоїв «закони» чорного ринку зброї, куди перекинувся, заробивши перші великі гроші на торгівлі квітами та замороженою курятиною.
Бут спеціалізувався на торгівлі зброєю, яка після розпаду СРСР для багатьох пострадянських країн виявилась найбільшим, а часто і єдиним багатством. На ринку зброї в молдовському Придністров’ї на продажу радянського спадку тоді заробляли гроші білоруси й українці, росіяни й абхазці. Бут, як приватна особа, не був зв’язаний багатьма міжурядовими обмеженнями торгівлі зброєю і тому міг напівлегально постачати її навіть афганським талібам.
«Коли я прокинувся 11 вересня 2001 року, то знав, що буду оголошений найбільшим ворогом одразу після Усами бен Ладена»,— сказав Бут кілька років тому в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймс». Коли Інтерпол почав його шукати у 2002 році, російська прокуратура повідомила, що приєднується до розшуку, але Бут, як офіційно заявила Москва, перебуває за межами Росії. Брехня була викрита ще того самого дня, коли торговець виступив у прямому ефірі московської студії радіо «Ехо Москви». Кажуть, що потім він насправді покинув Росію, принаймні перестав з’являтись публічно. «Емнесті інтернешнл» у 2005 році звинуватила його в переправленні радянської зброї з Болгарії і Словаччини до Африки.
Частина західних експертів вважає, що приблизно у 2002 році на певний час Сполучені Штати втратили інтерес у переслідуванні Віктора Бута, який почав співпрацювати з ними після повалення Саддама Хусейна, надаючи свої літаки для операцій в Іраку. Але у 2005-му американці заблокували рахунки Бута у США, а ще за рік подібні санкції застосували й проти його спільників.
Згідно з інформацією ООН, 41-річний Віктор Бут має на руках документи як мінімум на сім різних прізвищ, а у його власності перебуває ціла мережа підприємств — від компанії з ремонту літаків в ОАЕ до чартерної авіакомпанії в Майямі (США).

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ ДО ІРАНСЬКОГО МЕДЖЛІСУ
  • ВІРМЕНІЯ: КРИЗА ТРИВАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».