Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДІАЛОГ СЛІПИХ З ГЛУХИМИ
До терактів 11 вересня 2001 року багато поставилися як до перших бойових дій на війні між різними цивілізаціями. Подальші міжнародні події підтвердили слушність цієї позиції. Адміністрація Джорджа Буша, караючи терористів, намагалася реалізувати масштабний план «демократизації» ісламського світу. Адже мусульманська цивілізація після краху комунізму на міжнародній арені дедалі частіше сприймається західним світом як видимий ворог. Маючи технічну та військову перевагу, Захід дедалі частіше провокує мусульман. Інакше, як свідомою образою, важко назвати повторну публікацію в деяких європейських засобах масової інформації карикатур на пророка Мухаммеда.

Утім, цього разу протести не були такими масовими, як два роки тому. Лише в Афганістані мітинги протестувальників вилилися в погром представництва Європейського Союзу. Сполучені Штати спромоглися спровокувати міжусобну війну в середині ісламської цивілізації. Зокрема, тривають криваві сутички між іракськими шиїтами та сунітами.
Водночас розгортаються бойові дії між Ізраїлем та палестинцями. У США стурбовані фактами насильства в секторі Газа. Занепокоєння загостренням ізраїльсько-палестинського протистояння висловив координатор спільної зовнішньої та оборонної політики Євросоюзу Хав'єр Солана. Державний секретар США Кондоліза Райс все ще оптимістично налаштована щодо перспективи остаточного близькосхідного врегулювання. Песимісти наголошують, що без участі руху «Хамас» у цьому процесі миру домогтися неможливо. Ніби нагадуючи про це, а насправді на знак помсти за вбивство в Дамаску військового керівника руху «Хезболла» Імада Мугніє, минулого тижня палестинець убив декілька десятків учнів іудейської релігійної школи в Єрусалимі.
З фронтів міжцивілізаційних війн надійшла лише одна обнадійлива новина. Канцлер ФРН Ангела Меркель та французький президент Ніколя Саркозі узгодили питання участі всіх країн Європейського Союзу, Північної Африки та Близького Сходу у Середземноморському союзі. Папа Римський Бенедикт ХVІ закликав мусульманських кліриків започаткувати в листопаді регулярний діалог між католицькою церквою та ісламом. Власне, це є спробою понтифіка вибачитися за скандальну заяву дворічної давнини, коли в одній з промов він охарактеризував іслам як надто войовничу релігію. Однак однозначної відповіді на запитання, чи навчаться представники різних цивілізацій колись поважати цінності одні одних, поки що немає.
також у паперовій версії читайте:
  • НАЗУСТРІЧ САМІТУ НАТО
  • ЧЕРЕЗ КОМПРОМІС
  • З'ЯСУВАННЯ СТОСУНКІВ
  • КОСОВСЬКИЙ НЕРВ СЕРБСЬКОЇ ПОЛІТИКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».