Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ДИНАМО»: «НЕ ТАК ТІЇ ВОРОГИ...»
Після поновлення ігор у чемпіонаті України з футболу серед команд вищої ліги минуло тільки два тури, а таблиця змагання вже починає набувати звичних обрисів: за перше місце змагаються «Шахтар» і «Динамо», за бронзовий комплект нагород — «Дніпро» і «Металіст». Ця тенденція ще не оформилася остаточно. Та коли згадати, що якихось два тижні тому підопічні Олега Протасова очолювали турнір, то припущення про характер наступної боротьби видаються значно обґрунтованішими.

У дев'ятнадцятому і двадцятому турах чемпіонату «Шахтар» і «Динамо» додали до свого балансу по шість пунктів, «Металіст» «розжився» чотирма очками, а «Дніпро» спромігся набрати аж одне. Та деякі моменти в грі вітчизняних грандів дозволяють припускати, що і в них не все гаразд.
Особливо виразно постали в двадцятому турі проблеми чинних чемпіонів. Після феєричної виїзної перемоги над «Дніпром» команді Юрія Сьоміна довелося виконувати банальне для вітчизняної вищої ліги завдання: в домашньому матчі долати ешелонований захист добре організованого суперника. Футболісти запорізького «Металурга» в протистоянні з «Динамо» сподівалися залишити свої ворота «сухими» і, якщо буде змога, забити. У першому таймі підопічні Валерія Чанцева чудово впоралися з цим планом — і не пропустили, і доволі випадковий, курйозний гол забили: на 28-й хвилині Аржанов виграв боротьбу на другому поверсі на половині поля «Динамо» і без зайвих вагань пробив метрів з двадцяти семи. Голкіпер киян Олександр Шовковський цей момент просто «проспав», пропустивши м'яч під рукою.
Та головними героями переможного для столичної команди поєдинку стали все ж не футболісти, а кримська суддівська бригада на чолі з Юрієм Ваксом.
Визначальний у матчі епізод стався на 44-й хвилині, коли на лінії штрафного майданчика «металургів» на правому фланзі за м'яч боролися захисник Володимир Польовий і хавбек «Динамо» Олег Гусєв. Гусєв на очах у мільйонів уболівальників штовхав у спину оборонця запорізької команди, а згодом сам картинно впав, перечепившись через суперника, який лежав. Будь-який кваліфікований європейський арбітр оцінив би цей епізод як симуляцію з відповідними наслідками для півзахисника киян. Та іншої думки був Юрій Вакс. Він показав жовту картку захисникові «Металурга» Володимирові Польовому, для якого це попередження стало другим. Таким чином гості залишилися в меншості.
По перерві господарі швидко скористалися своєю ігровою і чисельною перевагою: на 49-й хвилині на добиванні вдало зіграв Максим Шацьких, на 56-й автором переможного м'яча став Тіберіу Гіоане. Отже, 2:1 — «Динамо» далі в гонитві за лідером.
Цього тижня голова комітету арбітрів Федерації футболу України Віктор Дердо змушений був виправдовуватися за дії свого колеги: «Вилучення Польового справді сталося внаслідок помилки. Вочевидь, зіграв свою роль психологічний фактор, що завадив арбітрові розібратися в ситуації. Що ж до інших моментів, то я не вважаю, що його дії виходили за рамки правил. Оцінка суддів однозначно буде невисокою. Відбудеться розмова і з рефері, і з його помічником, який перебував у зручній позиції і мав допомогти головному арбітрові».
До речі, ті, хто вважає помилку Юрія Вакса випадковою, теж мають вагомі аргументи. Коли б цей рефері справді мав на меті «вбити» «Металург», він міг зробити це так, що комар носа не підточив би. Приміром, двічі (за рахунку 0:0 і 0:1) м'яч у штрафному майданчику гостей влучав у руки захисників. Саме «влучав», тому жодних санкцій з боку судді не було. Вакс цілком міг би вказати і на одинадцятиметрову позначку — тоді б ми розмірковували просто про дивне трактування правил.
Юрію Сьоміну і його хлопцям від таких подій і зайвих розмов про суддівську допомогу має бути ще прикріше, ніж голові комітету арбітрів. «Динамо» насправді є сильнішим за команду «Металурга». Можливо, перемога не далася б так легко, та всі передумови для вдалого завершення зустрічі кияни мали і без помилкового рішення рефері. Воістину, «не так тії вороги, як добрі люди».
Донецький «Шахтар» свою п'ятнадцяту в нинішній першості перемогу здобув у Полтаві. «Ворскла» нині веде боротьбу за виживання, тому для неї кожне очко — на вагу золота. Полтавці дали бій лідерові і були близькими до того, щоб звести зустріч до безголевої нічиєї. На 70-й хвилині край сподіванням футболістів «Ворскли» поклав Фернандіньйо, який успішно зіграв головою після того, як Срна і Вілліан розіграли кутовий. Донеччан мінімальна перевага влаштувала цілком.
«Дніпро» і «Металіст» у нинішньому сезоні грають роль подразників для грандів, ніби натякаючи: якщо «Динамо» і «Шахтар» втрачатимуть необов'язкові очки, то їхні місця порожніми не будуть. Та весняна частина змагання поки що не спонукає до оптимізму прихильників дніпропетровців і харків'ян.
Після домашньої ганьби в матчі з «Динамо» команда Олега Протасова їхала до Охтирки по перемогу. Та місцевому «Нафтовику-Укрнафті», як і полтавській «Ворсклі», очки вкрай потрібні для виживання в елітарному дивізіоні. На відміну від полтавців, команда з Сумщини спромоглася здобути дорогоцінний бал. Підопічні відомого в минулому гравця «Дніпра» Валерія Городова навіть забили першими, і зробив це екс-футболіст... «Дніпра» Іван Котенко. Щоправда, господарі вели перед недовго: Сергій Назаренко ще в першому таймі вирівняв становище. По перерві дніпропетровці багато атакували, та рахунок 1:1 залишився незмінним.
Цікаво, що після матчу на шляху додому тренерам і гравцям «Дніпра» довелося мати неприємну розмову зі своїми фанатами, обуреними останніми результатами. Найвідданіші прихильники команди просто перекрили дорогу, побачивши на трасі клубний автобус. Олег Протасов пояснив останні невдачі незіграністю колективу, у який вливаються нові виконавці, і пообіцяв виправити ситуацію найближчим часом.
Харківський «Металіст» втратив очки на виїзді в протистоянні з шостою командою чемпіонату — сімферопольською «Таврією» (0:0). Інші матчі туру завершилися так: «Зоря» — «Чорноморець» 0:2, «Металург» (Донецьк) — «Карпати» 1:0, «Закарпаття» — «Арсенал» 0:0, ФК «Харків» — «Кривбас» 0:0.
Турнірну таблицю очолює донецький «Шахтар», який набрав 47 очок після 19 зустрічей. На два пункти відстає «Динамо», яке провело на один матч більше. У «Дніпра» стало 44 очки, у «Металіста» — 43. Дуже непростою є боротьба за виживання: у «Закарпаття» тепер 15 очок, у «Ворскли» залишилося 17, по 18 очок в активі ФК «Харків» і «Нафтовика-Укрнафти».
Центральні матчі 21-го туру відбудуться в суботу: «Шахтар» прийматиме «Металіста», а «Динамо» у Львові зіграє з «Карпатами».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДЛУННЯ ЄВРОКУБКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».