Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ХОР ХЛОПЧИКІВ ІЗ ЕСТОНІЇ В КИЄВІ
Старовинні звичаї хорового співу здавна розвиваються у країнах Балтії, зокрема в Естонії. Про це відомо шанувальникам класичної музики старшого та середнього поколінь, однак від часу розпаду Радянського Союзу культурні контакти між Україною і цими державами майже припинились.

Тож не дивно, що приїзд до Києва хору хлопчиків із Національної опери Естонії викликав неабиякий інтерес у прихильників хорового співу. Цей відомий у Європі дитячий колектив уперше завітав до столиці України завдяки ініціативі й підтримці Посольства Естонії у нашій країні та уряду Естонії, який фінансував гастролі.
Виступ хору хлопчиків був присвячений 90-й річниці проголошення незалежності цією балтійською країною.
Лише два концерти дав цей незвичайний колектив у Києві. Перший з них відбувся у Національному будинку органної та камерної музики, куди змогли потрапити всі охочі, оскільки за рішенням організаторів гастролей вхід був вільним. Другий концерт пройшов у Національній філармонії, куди були запрошені представники дипломатичного корпусу та творчої інтелігенції.
Програму, що складалася з творів естонських композиторів-класиків кінця ХІХ — початку ХХ ст., авторів середини та кінця ХХ ст. і сучасних, співаки під орудою диригента Хірво Сурва виконали натхненно, злагоджено і на високому професійному рівні. Деякі з творів звучали у супроводі органу, а інші під акомпанемент фортепіано, на яких грав музикант Андрес Лемба.
Слухачі тепло та емоційно сприймали кожний номер у виконанні хору, починаючи з естонських народних мелодій в обробці Марта Саара до творів Рейна Раннапа і Рене Ееспере. Особливий успіх мали твори сучасного композитора Рене Ееспере — «Час пробудження» та «Аve mater, Ave pater», останній з яких юні співаки виконали з чудовою естонською співачкою Евелін Ояло, котра володіє ефектним сопрано.
Як розповів головний диригент хору Хірво Сурва, колектив був заснований 1971 року. Спочатку як хор хлопчиків Державного академічного чоловічого хору, а у 1997-му він увійшов до складу Національної опери Естонії. Хор хлопчиків функціонує як хорова студія при оперному театрі з трьома рівнями навчання (залежно від віку та підготовки), в якій близько 140 юних обдарованих співаків із шестирічного віку оволодівають основами вокальної музики, а потім удосконалюють набуті знання й навички. Юні співаки вчаться також гри на музичних інструментах, ознайомлюються з іншими музичними дисциплінами, що готують їх до професійних виступів у Національній опері. Найталановитіші учні беруть участь у виставах, співають у складі головного хору хлопчиків, котрий налічує 80 юних вокалістів. Цей головний концертний хор працює за принципом змішаного класичного хору за участю чоловічих і високих хлопчачих голосів. Старші співаки хору після мутації голосів виконують тенорові та басові партії, а молодші хлопчики — сопранові.
Хор хлопчиків Національної опери Естонії співав у багатьох європейських країнах, у США, Канаді, Австралії, Японії, де під керуванням видатних диригентів виконував такі шедеври вокальної музики, як ораторія «Павло» Ф. Мендельсона, «Симфонія псалмів» І. Стравинського, «Карміна Бурана» К. Орфа, «Військовий реквієм» Б. Бріттена та багато інших. Колектив брав участь у багатьох музичних фестивалях і конкурсах, його відзначено найвищими нагородами на хорових конкурсах у Великій Британії, Чехії, Угорщині.
«До України ми завітали вперше і щиро вдячні Посольству Естонії у вашій країні за запрошення і підтримку, а також уряду Естонії за допомогу,— розповів після концерту маестро Хірво Сурва.— Нас щиро вразив теплий і дружній прийом слухачів у Києві, особливо на концерті у Будинку органної та камерної музики, а також приязне ставлення до нас у готелі, де ми жили. На жаль, до Києва, приїхало лише 37 співаків нашого хору віком від 9 до 26 років, але, сподіваюсь, наступного разу кияни почують наш колектив у повному складі».

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕАТР ВАДИМА МУЛЕРМАНА ШУКАЄ ТАЛАНТИ ДЛЯ ПЕРШОГО В УКРАЇНІ ЕСТРАДНОГО ТЕАТРУ-СТУДІЇ
  • ВСЕСВІТ ІВАНА ГОНЧАРА
  • ЦАРІВНА БУКОВИНСЬКОЇ ТЕАТРАЛЬНОЇ СЦЕНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».