Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
СТАВКИ ЗРОБЛЕНО. НА КОНУ — КИЇВ
Політичні (й не тільки) протистояння в нашій країні, схоже, входять у нову стадію. Цього разу каменем спотикання став столичний міський голова Леонід Черновецький. Власне, особа цього політика не вперше виноситься, так би мовити, на перший план. Скажімо, представники БЮТ і «Нашої України — Народної самооборони» ще під час парламентської виборчої кампанії обіцяли киянам ініціювати дострокові вибори мера та міськради у разі приходу до влади. Проте ця ініціатива затягнулася надовго. Вочевидь, не до того було.

І от нарешті. Засідання Кабінету Міністрів, що відбулось цього тижня, фактично пройшло під знаком боротьби проти київського міського голови. Причому настільки жорстку реакцію він спровокував сам, відмовившись приходити на це саме засідання. Напередодні Черновецький написав керівникові уряду Тимошенко листа (ох і люблять в українській політиці епістолярний жанр!), де нагадав, що відповідальний лише перед Президентом.
Прем’єр-міністр та її підлеглі зреагували на відсутність Черновецького на урядовому засіданні рішуче. Кабмін звернувся до Президента з проханням відправити столичного градоначальника у відставку з посади керівника міськдержадміністрації. Не без дискусій, але відповідна постанова таки побачила світ. Причому показово, що не підтримали її міністри із, так би мовити, «нашоукраїнської» квоти на чолі з міністром юстиції Миколою Оніщуком.
Звісно, у своїх поясненнях вони жодним словом не захищали Черновецького, а лише посилалися на норми законодавства, згідно з якими Президент зобов’язаний призначати на посаду керівника Київської міськдержадміністрації саме міського голову. Тобто людину, котра перемогла на виборах і отримала довіру від киян. До речі, з цього приводу є навіть спеціальний вердикт Конституційного Суду.
Заступник керівника президентського Секретаріату Олександр Шлапак у своїх коментарях пішов ще далі. Відповідаючи на одне із «незручних» запитань, він сказав буквально таке: «Я думаю, що головною «кришею» для мера і його команди, до якої у мене особисто немає ніяких сентиментів, є законодавча база, за якою живе сьогодні Київ».
Цікава думка, чи не так? Особливо, враховуючи, що столичне законодавство готували і ухвалювали задовго до появи Черновецького на загальноукраїнському політичному горизонті. Більше того, чимало політиків раніше іменували те законодавство вдалим, коли намагалися пояснити, як екс-президент Леонід Кучма не може впоратися із не надто любим його серцю екс-мером Олександром Омельченком.
Стосовно цього нинішня інтрига має ще одну цікаву аналогію. Так, позавчора головний політичний (віднедавна й фізичний) опонент Черновецького — Юрій Луценко припустив, що закон не забороняє Президенту відсторонювати чи знімати голову Київської міськдержадміністрації. Якщо Віктор Ющенко це зробить, то не порушить вердикт Конституційного Суду. Адже там ідеться лише про обов’язковість призначення на цю посаду переможця київських виборів.
Залишимо подібне трактування для правників. Натомість нагадаємо, як у 2002 році напередодні парламентських виборів тодішній міський голова столиці Олександр Омельченко пішов у передвиборну відпустку (він очолював список партії «Єдність»). А тодішній президент Леонід Кучма узяв та й призначив на тимчасово вакантне місце зовсім не ту людину, що її пропонував Сан Санич. Довелося Омельченку терміново повертатися з відпустки і брати важелі впливу у свої руки. Нині, схоже, може виникнути дещо подібна колізія.
Хоча навряд. Бо головний ретранслятор президентської думки Віктор Балога уже поспішив запевнити громадськість у тому, що глава держави не порушуватиме закон і не звільнятиме Черновецького, на що в нього, буцімто, немає повноважень. Балога навіть настільки розійшовся у своєму коментарі, що навіть пригадав давню історію, коли певну категорію людей виселяли на 101-й кілометр. «Звісно, багатьом кортить відправити столичного градоначальника за 101-й кілометр,— іронізує пан Балога.— Але для цього слід послуговуватися лише законом, а не політичною доцільністю. Інакше може трапитися, що за такою ж доцільністю і за тим же кілометражем загримлять ті, хто нині вбраний у білі кольори, які символізують чистоту і бездоганність». Натяк прозорий і щось не відчувається у ньому, так би мовити, коаліційної толерантності...
А ще Балога зауважує, мовляв, зараз немає жодних підстав і для усунення Черновецького за Кримінально-процесуальним кодексом. Бо для цього мер має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за посадовий чи інший скоєний злочин, або стосовно нього має бути винесена мотивована постанова Генеральної прокуратури. «Нині ж столичний керівник перед законом чистий і, наскільки мені відомо, Генпрокуратура не має до нього претензій»,— констатує керівник Секретаріату Президента.
Утім, як знати. Бо саме під час засідання Кабінету Міністрів було отрилюднено низку фактів щодо зловживань депутатів Київради та Черновецького особисто. Зокрема, за даними голови Контрольно-ревізійного управління Миколи Сивульського, внаслідок діяльності команди Леоніда Черновецького міський бюджет лише за чотири місяці 2007 року недоодержав 1 млрд 229 млн грн. Крім того, Сивульський зазначив, що зі 181 відчуженого об’єкта загальною площею 86,6 млн квадратних метрів тільки (увага!) два об’єкти за цей самий період були відчужені через аукціони, всі інші — через різні «тіньові» схеми. Із 221 земельної ділянки загальною площею 250 га лише вісім ділянок продали через аукціони, інші «роздали за допомогою особистих домовленостей». Чи матимуть ці факти якесь значення? Поживемо — побачимо.
Юлія Тимошенко сподівається, що Президент прислухається до позиції Кабміну. Вона вірить (публічно, принаймні), що «Віктор Ющенко не інформований повною мірою про те, що відбувається в мерії». Тож «ми повинні ретельно і детально поінформувати Президента. Я хотіла б, щоб ми не захищали його від цієї інформації».
На додачу до всього, Кабінет Міністрів ухвалив рішення звернутися до Верховної Ради з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо ухвалення рішення про проведення дострокових виборів мера Києва і Київради. Політики навіть обговорюють можливість розгляду цього питання найближчого вівторка. Втім, як знати? Річ навіть не лише у тому, що частина «Нашої України — Народної самооборони» відверто не бажає «здавати» Черновецького. Просто рівно тиждень тому депутати утворили спеціальну парламентську комісію стосовно діяльності столичного міського голови. Навряд чи вона завершила свою роботу. От вам і чудовий привід — знову все «забалакати».

Руслан ІВАНІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ОТ ЯКБИ У ЦЮ НЕДІЛЮ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».