Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОЖИВАЧ
ПЕРЕКУПНИК ПРАВИТЬ БАЛ
Інфляція — найбільш несправедливе з усіх економічних явищ, тому що обкрадає всіх, хто має хоч якісь гроші. Вигідна вона лише тим, хто керує фінансовими потоками. Коли фальшивомонетник друкує підроблені гроші, це є важкий злочин. А коли держава вливає в економіку нічим не забезпечені гроші в особливо великих розмірах, це що? Не вірте, що інфляція — стихійне явище. Вона дуже навіть керована. Щоб не заважати людям жити, вона має бути близькою до нуля (не більше відсотка за рік).

Інфляція не тільки знецінює мої й ваші гроші в буквальному розумінні. Вона «роз’їдає», знищує гроші як засіб платежу, як еквівалент затрачених трудових зусиль. Інфляція повільно, але вірно робить безглуздою працю взагалі, тому що скільки не працюй — не накопичиш, інфляція забере. Вона знищує фінансову систему, руйнує економіку. Це найвитонченіший спосіб корупції, причому узаконений. Висока інфляція в Україні надто затяглася в часі. Виник стійкий прошарок суспільства, котрий звик жити на легких грошах, отриманих за рахунок інфляції, а вона знищує країну. Це повинні розуміти всі, у кого в руках бувають гривні й долари, євро й фунти, рублі й франки.
Оприлюднені Держкомстатом зведення про інфляцію в січні підтвердили один із найгірших прогнозів. Індекс споживчих цін у першому місяці нового року становив 102,9 відсотка. Такої високої інфляції в січні в Україні не було вже вісім років (у 2000 р.— 4,6 відсотка). Як очікувалося, найбільше подорожчало продовольство. Продукти харчування і безалкогольні напої за минулий місяць зросли в ціні на 4,3 відсотка. Найсильніше (більш ніж загальний рівень інфляції) піднялися ціни на такі види товарів і послуг: овочі — 117,7%, картопля — 111,7, фрукти — 105,8%.
Не оминув стрибок цін на вітамінну продукцію й Прикарпаття. Начальник управління Держінспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області Михайло Стульківський зізнався, що такого стрімкого злету цін на овочі не було. Якщо торішнього вересня, себто у період їхнього дозрівання, морква коштувала 2–3 гривні за кілограм, то в січні — 5-6 грн. З морквою ще півбіди, вона дорожчає щороку навесні, але навіть столові буряки коштують більше долара! Це при тому, що на традиційному осінньому ярмарку в жовтні виробники продавали їх за ціною від однієї до півтори гривні за кілограм. Зросла ціна на цибулю: у вересні була 1,8–2,5, у січні — 4–5 грн за кілограм; подорожчала й капуста — від 2,5 до 5 грн за кілограм. Найменше змінилася ціна на картоплю. Як у вересні, так і в січні її можна було придбати за ціною від 1,2 до 2,5 грн (на 10–15 відсотків подорожчала лише відбірна картопля).
Чи одержали від усього цього зиск товаровиробники, приватні господарства?
«Ні! — стверджує Михайло Стульківський.— Адже й нині посередники скуповують по селах картоплю по 100 гривень за центнер, моркву — по 1,5–2 гривні за кілограм. Ці надвисокі прибутки ніколи не надійдуть у розвиток сільського господарства, бо осідають у кишенях перекупників. Про якусь організовану заготівлю овочів, щоб селянин зміг продати вирощене, можна лише мріяти».
Доки пересічний громадянин України з її багатими чорноземами і помірним кліматом витрачатиме на харчування удвічі-утричі рази більше коштів із сімейного бюджету, ніж це робить середньостатистичний європеєць?

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИСТА РИБА В БРУДНОМУ НЕВОДІ
  • СТАТУЕТКА ДЛЯ ДЕСЯТОГО
  • КОНТРАФАКТНЕ ВІДЕО — ПІД АРЕШТ
  • МІКРОХВИЛЬОВА ПІЧ: СУМНІВИ І ПРАВИЛА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».