Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПОДБАЛИ ПРО БЕЗРОБІТНИХ

«Шановна редакціє! Чула, що ніби з січня поточного року підвищується допомога з безробіття. А от наскільки, не знаю. Гадаю, це питання цікавить не лише мене. Прошу дати роз’яснення на шпальтах вашої газети».
Ніна ЧЕРЕДНИЧЕНКО, Донецька область

Із січня поточного року мінімальна допомога з безробіття для деяких категорій застрахованих осіб зросла з 235 до 290 грн, а для незастрахованих — з 160 до 210 грн.
Право на допомогу мають громадяни, які зареєструвалися в службі зайнятості й отримали офіційний статус безробітного відповідно до Закону України «Про зайнятість населення». Розмір допомоги залежить від кількох чинників. Це тривалість страхового стажу, рівень заробітної плати на останньому місці роботи, причини звільнення.
Скажімо, якщо громадянин, застрахований в системі соціального страхування, протягом 12 місяців до моменту звільнення працював не менш ніж 26 календарних тижнів, а звільнення настало з незалежних від нього причин (скорочення штатів, ліквідація підприємства або за власним бажанням, але з поважної причини — переведення чоловіка чи дружини на роботу в іншу місцевість, через непридатний для здоров’я клімат, догляд за дитиною до шести років, 14 років або дитиною-інвалідом), то розмір допомоги з безробіття їй встановлюється у відсотковому відношенні до зарплати з урахуванням страхового стажу: до двох років — 50 відсотків середньої зарплати, від двох до шести — 55, від шести до десяти років — 60 і понад десять років — 70 відсотків. Ця виплата не є сталою. Вона зменшується в міру того, чим довше людина перебуває безробітною. Перші 90 календарних днів — сто відсотків належної допомоги, протягом наступних 90 календарних днів — 80 відсотків, а далі 70 відсотків належної допомоги.
Інша категорія безробітних — це застраховані особи, котрі впродовж року до настання безробіття відпрацювали 26 календарних тижнів і звільнилися теж за власним бажанням, але без поважних причин. Розміри допомоги їм такі самі, як у першому випадку, але виплата провадиться тільки починаючи з 91-го дня. Її розмір у першому й другому випадках зростає з 235 до 290 грн. Розмір допомоги в обох випадках не може перевищувати середньої зарплати у відповідній галузі за попередній місяць.
Якщо застрахована особа на момент звільнення пропрацювала менш ніж 26 календарних тижнів, і для тих, хто довго не працював, а тепер вирішив стати до роботи, може розраховувати лише на мінімальну допомогу, яка з 1 січня зросла з 160 до 210 грн. Тривалість виплати не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.
Застраховані особи, звільнені з останнього місця роботи «за статтею» (порушення трудової дисципліни, пияцтво тощо), теж одержують мінімальну допомогу, починаючи з 91-го дня після присвоєння статусу безробітного.
Громадяни, котрі шукають роботу вперше, теж мають мінімальну допомогу, але її сплачують впродовж 180 календарних днів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ОБЧИСЛИТИ СПЕЦІАЛЬНИЙ СТАЖ
  • ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ ДО ТРЬОХ РОКІВ І НАДБАВКА ДІТЯМ ВІЙНИ
  • ЧИ ВІДБЕРУТЬ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ?
  • ЖИТЛО ДЛЯ МОЛОДІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».