Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СПІВПРАЦЯ З ЦЕНТРАЛЬНОАЗІЙСЬКИМ БАРСОМ
Щойно відбувся візит президента Віктора Ющенка до Астани. Там був офіційно відкритий Рік України в Казахстані. Нагадаємо, що 2007-й був Роком Казахстану в Україні. Реалізована культурно-політична програма дала помітний позитивний імпульс розвитку українсько-казахських відносин.

У цьому переконує неповний перелік деяких результативних заходів, здійснених торік у нашій країні. Наприклад, у Запоріжжі відкрито перший «Торговельний дім Республіки Казахстан». У листопаді 2007-го підписано угоду про торгово-економічну, науково-технічну та культурну співпрацю між Дніпропетровською областю та Карагандинською областю Казахстану.
Говорячи про підсумки проведеного торік Року Казахстану в Україні, Віктор Ющенко сказав: «Ми переконалися в необхідності тіснішого і динамічнішого партнерства — постійного діалогу політиків, підприємців, діячів науки і культури, наших громадян». Він відзначив динамічний розвиток двосторонніх відносин між державами, звернувши увагу на великі перспективи подальшої співпраці. «Зі значним інтересом ми оцінюємо відносини з Казахстаном і пропонуємо посилити наш діалог як важливий міст між Європою і Центральною Азією»,— сказав Президент України.
Глава держави зазначив, що вбачає дуже важливу і спільну мету в тому, аби міцні економічні контакти стали основою політичного і культурного зближення двох народів і двох країн, назвавши серед факторів, що сприяють цьому, півмільйонну українську громаду Казахстану і традиційно глибокі культурні зв’язки. У цьому контексті він подякував керівникам країни за підтримку українців у цій державі, нагадавши, що нині в Казахстані діють два українських республіканських об’єднання, 21 культурно-національний центр, єдина в Центральній Азії українська школа-комплекс, музей Великого Кобзаря в місті Форт-Шевченко, виходить україномовна газета «Українські новини».
«Ми заклали міцну основу для тісної і динамічної співпраці — від гуманітарної політики до енергетики, промисловості і високих технологій. Сподіваюся, що Рік України в Казахстані відкриє нові можливості для нашої взаємодії»,— зауважив Віктор Ющенко. Під час церемонії він вручив державні нагороди, якими Україна відзначила видатний особистий внесок представників Казахстану у розвиток дружби і партнерства між нашими країнами.
У відповідь Президент Казахстану висловив сподівання, що Рік України в Казахстані стане важливою віхою у розвитку двосторонніх відносин наших країн. «Ця подія знаменує новий розділ в історії нашої багатовікової дружби»,— сказав він, запевнивши, що тісні зв’язки між країнами зміцнюватимуться й надалі.
Нурсултан Назарбаєв наголосив також, що за останні роки українсько-казахстанська співпраця досягла вищого рівня. «За часи свого президентства Віктор Ющенко доклав до цього особливих зусиль»,— зауважив він. На переконання глави казахської держави, обидві країни мають відкрити нові шляхи до співпраці. «Це — головна мета проведення Року України в Казахстані»,— вважає Нурсултан Назарбаєв.
За словами Президента РК, 2007 року товарооборот між країнами становив 2,6 млрд доларів, збільшившись на 64 відсотки порівняно з попереднім роком. «Казахстан став сьомим найбільшим торговим партнером України у світі і другим серед країн СНД»,— зазначив Н. Назарбаєв.
За інформацією казахської сторони, торік експорт з Казахстану до України становив 1,1 млрд доларів. У його структурі переважають нафта і нафтопродукти, продукція металургії, агропромислового комплексу, машини й обладнання.
Вартість імпортованих українських товарів — 1,5 млрд доларів. Це машини і обладнання, продукція металургійної, харчової, хімічної, будівельної й обробної галузей.
Валові прямі українські інвестиції у РК за період з 1993 року до вересня 2007-го дорівнюють 5,8 млн доларів, тоді як капіталовкладення Казахстану в Україну з 2004 року до вересня 2007-го сягнули 25,8 млн доларів. Нині в РК працює 192 спільних українсько-казахських підприємства, в нашій країні — 153 таких підприємства і 47 представництв казахстанських компаній.

Андрій МАРТИНОВ


також у паперовій версії читайте:
  • ВЕЛИКА БРИТАНІЯ — ПРОТИ РЕФЕРЕНДУМУ
  • НАТО НА РОЗДОРІЖЖІ
  • РЕСПУБЛІКАНЦІ ВИЗНАЧИЛИСЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».