Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПХЕНЧХАН: ОСТАННЯ РЕПЕТИЦІЯ
Стрімко наближається до завершення біатлонний сезон. Після ознайомчого візиту до корейського міста Пхенчхан цього тижня лижники-стрільці змагаються в російському Ханти-Мансійську, а наступного виступатимуть у норвезькому Осло-Холменколлені. На цьому в марафоні довжиною майже чотири місяці буде поставлено крапку аж до листопада.

Поява в напруженому біатлонному календарі далекосхідного старту не випадкова. Разом із російським Сочі корейський Пхенчхан претендував на проведення зимових Олімпійських ігор-2014. Міжнародний олімпійський комітет віддав перевагу Росії, хоча в Сочі більшість об’єктів поки що існує лише на папері. Пхенчхан готовий проводити змагання вже зараз. Наступного року саме це місто прийматиме чемпіонат світу, а нинішній етап Кубка планети був такою собі «розвідкою боєм».
Утім, на розвідку прибули не всі провідні біатлоністи. Занедужав Уле-Ейнар Бйорндален, не приїхав лідер французької збірної Венсан Дефран. Про втрати в жіночому стартовому списку ви знаєте — не вийде на траси (принаймні, в цьому сезоні) шведка Анна-Карін Улофссон, яка чекає на дитину, довічно дискваліфіковано фінську лижницю Кайсу Варіс, котра і в біатлоні нагадала про свій дотеперішній допінговий шлейф.
Можливо, ті, хто проігнорував цього року Пхенчхан, пошкодує наступного року. Надто своєрідними є місцеві траси, приміром, безпосередньо перед біатлонним стадіоном закінчується мало не гірськолижний спуск, тож часу на те, щоб перед стрільбою нормалізувати пульс, практично немає. Та й сама техніка подолання місцевих підйомів і схилів потребує спеціальних вмінь — одразу кілька біатлоністок перед тим, як стріляти, вилітали з потрібної траєкторії на «ріллю». У спринті серед таких була лідер норвезької збірної Тура Бергер.
Українська команда в Кореї виступала напіврезервним, до того ж неповним складом (особливо це стосується жінок). Разом із бронзовою призеркою туринської Олімпіади Лілією Єфремовою в Пхенчхані змагалися Інна Супрун і Валентина Шестак. Компанію Олексію Айдарову і В’ячеславу Деркачу склав Сергій Седнєв, який має довести своє право на місце в першій збірній.
На позитивну оцінку заслуговує хіба що виступ Лілії Єфремової. Вона спромоглася потрапити до залікової тридцятки в спринті (28-е місце, і це за чотирьох промахів!) і поліпшити свій результат у гонці переслідування (21-е місце з трьома невлучними пострілами). Не підвела спортсменка і в змішаній естафеті, що завершувала корейський етап Кубка світу.
З-поміж чоловіків до тридцятки одного разу потрапив Олексій Айдаров, у активі якого — 26-е місце в спринті. У пасьюті досвідчений біатлоніст відступив, натомість естафету провів на «відмінно». Всім іншим українським спортсменам у особистих змаганнях забракло влучності й швидкості.
У неділю Лілія Єфремова і Олексій Айдаров були справжніми лідерами нашого естафетного «міксту». Коли б Інна Супрун і В’ячеслав Деркач могли підтримати їхній темп, бути нашій команді на п’єдесталі. Єфремова традиційно невлучно стріляла, але цю ваду в естафеті дещо компенсує наявність запасних патронів. Трьома додатковими вона закрила мішені в стрільбі лежачи, тільки один знадобився в «стійці». Те, що Лілія програла на стадіоні, вона відіграла на трасі, яка чи не ідеально пасує саме їй. За чистою швидкістю вона «привезла» 19,4 секунди шведкам (точніше Хелені Йонссон), 24,4 — німкеням (Катрін Хітцер), 48 секунд — росіянкам (Оксана Неупокоєва). От якби Єфремовій ще стрільбу поставити, мали б нову Олену Зубрилову.
Лілія передала естафету Інні Супрун четвертою. Показники Супрун у стрільбі були такими самими, як і у Єфремової — 3+1 додаткові патрони. Проте на трасі Інна програла не найшвидшій норвежці Сольвейг Ругштад трохи менше хвилини.
Олексій Айдаров вирушив на трасу десятим із відставанням від лідерів — 1 хвилина 25 секунд. Свій етап ветеран провів блискуче: закривши десять мішеней без жодного перезаряджання, він був серед найкращих і за швидкістю.
В’ячеслав Деркач вирушив на дистанцію шостим із 51-секундним відставанням. Після успішної першої стрільби він піднявся на п’яту позицію, та затримка в «стійці» (використання всього комплекту додаткових патронів) відкинула збірну України на сьоме місце. Першими в естафеті завдяки швидкості Александра Уса були норвежці, на інших призових місцях розташувалися італійці та французи.
Біатлонна програма цього тижня є такою: напередодні в Ханти-Мансійську відбулися спринтерські гонки, на суботу заплановано гонки переслідування, в неділю пройдуть мас-старти. Українська жіноча команда виступає в Росії найсильнішим складом: Оксана Хвостенко, Віта і Валентина Семеренки, Оксана Яковлєва. Компанію їм склала нова чемпіонка Європи Ніна Карасевич, а от для Лілії Вайгіної-Єфремової міжнародний сезон завершено. Чоловічий квартет є таким: Олексій Айдаров, В’ячеслав Деркач, Сергій Седнєв і Андрій Дериземля.
також у паперовій версії читайте:
  • НА ПІВНІЧ! У ГОРИ!
  • СЕРГІЙ СТАХОВСЬКИЙ СТАВИТЬ ЗНАК ОКЛИКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».