Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВІТАЛІЙ КЛИЧКО:«МИ СТАНЕМО ЧЕМПІОНАМИ СВІТУ»
Уперше за дев’ять років у суперважкому дивізіоні відбувся об’єднавчий бій. Володимир Кличко за очками у 12-раундовому поєдинку переміг росіянина Султана Ібрагімова. Тепер український боксер є чемпіоном світу за версіями IBF, WBO та IBO. Віталій Кличко був поряд зі своїм братом напередодні та на чемпіонському поєдинку. Підтримка брата багато чого варта під час таких випробувань. Через півтора тижні перебування в Америці Віталій повернувся до Києва. Попри зайнятість, український боксер знайшов час поспілкуватися з журналістом «ДУ».

— Султан Ібрагімов після поєдинку зізнався, що Володимир його надто здивував. Мовляв, Ваш молодший брат був значно швидшим, аніж у попередніх боях. Цікаво, чи росіянин чимось здивував Кличків?
— Володимир у рингу дотримувався раніше відпрацьованої стратегії. Задовго до бою я говорив, що в Ібрагімова немає такої техніки, як у мого брата. У Володимира значно потужніший удар, ніж у росіянина. Тому Султан майже не мав шансів на перемогу. Хоча ми розуміли, що в боксі, а надто в суперважкому дивізіоні, все може вирішити один удар. Добре вивчили росіянина, обрали стратегію бою. Можу запевнити: все пройшло за нашим планом, Ібрагімов нічим не здивував. Ось тільки кілька суддів «віддали» йому один чи два раунди. За моїми спостереженнями, Володя виграв усі дванадцять раундів.
— Після «екватора» поєдинку у Володимира не було установки збільшити темп і достроково завершити бій?
— Для Ібрагімова головним завданням було увійти в ближню дистанцію, нав’язати суперникові ближній бій. Володимир мав джебом утримувати росіянина на дистанції. Як виявилось, Султан добре вміє тримати удар. Кілька разів мені здавалося, що бій ось-ось завершиться, але Ібрагімов після потужних пропущених ударів тримався на ногах.
— Що можете сказати німецьким і американським журналістам, які назвали бій за участю Вашого брата та Ібрагімова нудним?
— Усі хотіли побачити, як Султан у ринзі займе горизонтальне положення. Цього не сталося... (Сміється). Я також хотів, аби бій завершився достроковою перемогою мого брата. Можу сказати, що боксера, який лише захищається, важко нокаутувати. Ібрагімов увесь час думав лише про оборону. Хоча в одному з раундів гонг урятував його від нокауту.
— Одразу після бою з’явилася інформація про наступний поєдинок Володимира. Німці стверджують, що за попередньою домовленістю Клички проведуть наступні бої в одній програмі в Німеччині. Ви, мовляв, боксуватимете з переможцем пари Пітер—Маскаєв, а Володимир — із росіянином Повєткіним.
— Це неправда, такого варіанта ми не розглядали. Поки що не можемо з упевненістю говорити, коли вийдемо у ринг. Можу відкрити таємницю: наступний поєдинок брати проведуть у цікавому місці, там ще не проводили боксерських боїв. Для шанувальників боксу це буде приємною несподіванкою. А ім’я суперника Кличка-молодшого назвемо трохи пізніше.
— Ви не відкидаєте версію, що наступний бій Володимира буде вільним захистом титулів?
— Для Володимира цікаво боксувати за інші титули чемпіона світу. Але якщо доведеться битися з Повєткіним, особливо не розчаруємось. Нині переговори з менеджерами росіянина ще не розпочалися, тільки-но підпишемо контракт на бій, відразу всім повідомимо.
— Ви й зараз дотримуєтесь думки, що Повєткіну зарано виходити у ринг проти суперників класу Кличка-молодшого?
— Він талановитий боксер, має неабиякий потенціал. Однак, провівши на професійному ринзі лише 15 поєдинків, зарано виходити на чемпіонські бої. Це небезпечно для нього та його спортивної кар’єри. Коли промоутер Повєткіна наполягатиме на поєдинку з моїм братом, то, як на мене, вони зроблять помилку.
— Чи підсумком поєдинку Валуєва та Ляховича здивовані?
— Ні. Завжди говорив, що у Валуєва немає потужного удару, тому він переміг Ляховича за очками. Здивувала погана форма Сергія.
— Невже не погоджуєтесь з тим, що Валуєв удосконалив майстерність?
— Кожен боксер у рингу діє так, як дозволяє йому суперник. Хоча погоджуюсь, що Валуєв трохи додав. Принаймні Ляхович дав змогу йому виглядати краще, ніж у попередніх поєдинках.
— Чи розглядаєте росіянина як потенційного суперника в майбутньому? Цей бій, мабуть, викликав би чималий ажіотаж у Європі та Америці.
— Микола проводив багато поєдинків у Німеччині, тому він там популярний, також відомий в країнах колишнього Радянського Союзу. Але, повторюю, він більше відомий завдяки своїм габаритам.
— За кого вболіватимете в протистоянні Пітера та Маскаєва?
— Хотів би, щоб переміг Маскаєв. Хоча для мене немає особливого значення, хто з них буде кращим.
— Чому все-таки більше хочете перемоги Маскаєва?
— Він багато разів говорив, що нокаутував мене ще в аматорах, узагалі некоректно поводився стосовно мене. На початку 1990-х років ми зустрічалися в аматорському рингу. Тоді тренер не дозволив мені завершити бій, оскільки я був травмованим. Далі готувався до чемпіонату світу, під час тренувань ушкодив праву руку. У поєдинку з Маскаєвим тренер заборонив використовувати хвору руку, а коли я почав завдавати ударів правою, зняв мене з бою. Через чотири тижні я поїхав на чемпіонат світу і переміг на цьому турнірі. Задля цієї перемоги мені потрібно було відмовитись від протистояння з Маскаєвим. Натомість, Олег розповідає всім, як він розібрався нокаутом із Кличком-старшим. Це неправда... Але я хочу в рингу дати йому нагоду довести власну спроможність нокаутувати мене.
— Особисто з Маскаєвим обговорювали цю його заяву?
— Так, коли я запитав у нього, навіщо він таке говорить, Маскаєв вибачився і сказав, що в боксі потрібні скандали.
— Віталію, Ви постійно наголошуєте, що підтримуєте базову форму і Вам вистачить двох місяців для підготовки до титульного бою. Упродовж кількох років у Вас не було жодного поєдинку, а без практики можна підтримати лише фізичну форму. Для того ж, щоб успішно боксувати, потрібні спаринги.
— Я практикував протягом двадцяти років. Хочу сказати, що талант пропити не можна. Кілька місяців тому боксував Вірджіл Хілл із Генрі Маске. Останній не виходив у ринг десять років, а Хілл на той час був чинним боксером. Я коментував той бій. Тоді сказав, мовляв, не відомо, що краще: взяти паузу чи десять років боксувати. Я тренуюсь щодня, о шостій ранку йду до спортивного залу, а о дев’ятій вже в офісі. Почуваюсь добре, а моє гасло: у здоровому тілі — здоровий дух.
— Коли востаннє спарингували з кимось?
— Спаринги потрібні лише під час підготовки до бою. Рукавички вдягаю регулярно, працюю з мішком. Займаюсь фізичною підготовкою — бігаю кроси, проводжу атлетичні заняття.
— Тобто востаннє Ви спарингували, коли готувалися до бою з Хасимом Рахманом?
— Ні, торік у вересні.
— Наприкінці 2007 року Ви заснували нову промоутерську компанію «К2 East Promotions» і почали просувати на професійному рингу українських боксерів. Улітку чи восени, коли боксуватимете за титул чемпіона світу, чи хтось із наших земляків може виступити в андекарті?
— Промоутерську компанію ми заснували для того, щоб наші хлопці не виїздили легіонерами за кордон, не шукали там щастя. Зазвичай там українців використовують, а за кілька років вони повертаються на батьківщину ні з чим. «К2 East Promotions» має дати шанс українським хлопцям досягти мети — стати чемпіоном світу. Вони можуть боксувати в усьому світі. У нас великий список боксерів. Переконаний, цього року під знаменами нашої промоутерської компанії з’явиться чемпіон світу.
— Пане Віталію, якщо Ви не проти, кілька запитань, не пов’язаних зі спортом.
— У нас немає заборонених тем.
— Чому вирішили піти в політику?
— Хочу реально допомагати людям.
— Що у Вашій політичній кар’єрі було найприємнішим?
— Моя присутність під час Помаранчевої революції. Крім того, на той момент я встиг провести чемпіонський бій, бо вирішив, що спортивна трибуна є кращим місцем для висловлення своєї позиції.
— Про неприємні моменти могли б сказати?
— Найнеприємніше — гра без правил. Це характерна риса української політики. Тому хочу ці правила змінити, щоб вони були такими, як у цивілізованому світі.
— Якщо на виборах мера Києва Ви переможете, то чи надалі поєднуватимете політику і виступи у ринзі?
— Якщо стану мером Києва, на жаль, більше не зможу виходити у ринг. Було б великою помилкою продовжувати боксувати. Адже мер має на сто відсотків концентруватися на своїй роботі, лише так можна досягти результату. Працюючи у Київраді на громадських засадах, можу на кілька тижнів від’їжджати за кордон. Коли стану мером, то весь свій час присвячуватиму власній роботі. Хоча є час для того, щоб провести чемпіонський поєдинок і, таким чином, утілити нашу з Володимиром мрію — стати чемпіонами світу у всіх найпрестижніших світових боксерських версіях.
— Крім спорту і політики, про яку професію Ви мріяли ще?
— У дитинстві ніколи не думав про спорт, а тим більше про політику. Я мріяв стати космонавтом, пілотом. Мій батько — військовий авіатор, тому годинами був на аеродромі. Хлопчиськом лазив по літаках, приміряв крісло реактивного винищувача, одягав шолом. Уявляв, що колись літатиму в небі на такому літаку. Коли ми жили біля Байконура, хлопчаки мріяли стати космонавтами, спостерігаючи за стартами ракет.
— Де Ви купуєте одяг?
— Я не купую, мені шиють на замовлення. Обожнюю отримувати компліменти від жінок і терпіти не можу, коли вони сипляться від чоловіків. Костюмів у мене багато, тому охоче їх змінюю. На публічні заходи намагаюсь не ходити двічі в одному й тому самому костюмі.
— Чи буваєте у нічних клубах?
— Востаннє танцював близько десяти років тому. Коли займаєшся спортом, треба вночі відпочивати, щоб уранці бути в чудовій формі. Останнім часом мені не вистачає 24 годин на добу, аби зробити все заплановане.
— Що для Вас найголовніше нині?
— Найголовніше для мене — почуватись комфортно і, звичайно, щастя моєї родини.
також у паперовій версії читайте:
  • У ПОШУКАХ НОВОГО ШЕВЧЕНКА
  • РЕБРОВ ПОЇДЕ ДО КАЗАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».