Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
КОРАЛИ У ХОЛОДНИХ ВОДАХ
Сюрпризом для вчених став Великий бар’єрний риф поблизу узбережжя Австралії. Океанологи знайшли раніше невідомі глибоководні корали, що знаходяться в досить глибоких і холодних водах неподалік берегової лінії Квінсленду (Австралія), повідомляє Укрінформ із посиланням на AFP.

Великий бар’єрний риф — це пасмо коралових рифів і островів у Кораловому морі, що простягається вздовж північно-східного узбережжя Австралії на 2300 км. У північній частині ширина близько 2 км, у південній — 150 км. Більша частина рифів знаходиться під водою (оголюються під час відпливів). Морський національний парк (площа понад 5 мільйонів гектарів, заснований 1979 року, внесено до списку Всесвітньої спадщини) сприяє охороні флори і фауни узбережжя і мілководдя.
Доктор Роб Бімен, океанолог із університету ім. Джеймса Кука зазначив, що знайдені кластери коралів значно відрізняються від традиційних коралів як за структурою, так і зовнішнім виглядом. Ці корали знаходяться на глибині більш ніж 1 км.
За словами спеціалістів, зазвичай корали перебувають в теплих водах на глибині до кількох десятків метрів. А глибоководні корали — це колонія коралових поліпів, які утворили скелет, що складається з карбонату кальцію. Поліпи нерухомо закріплені на спільному для всієї колонії скелеті й пов’язані між собою живою мембраною, що покриває його, а іноді пов’язані трубками, котрі пронизують вапняк. Скелет колонії секретується зовнішнім епітелієм поліпів, причому головним чином їхньою основою (підошвою), тому живі особини залишаються на поверхні коралової споруди, а вся вона безперервно зростає. Кількість поліпів, які беруть участь в її утворенні, постійно збільшується шляхом безстатевого розмноження (брунькування).
також у паперовій версії читайте:
  • МОЗОК ПРАЦЮЄ НАЙКРАЩЕ ВВЕЧЕРІ
  • КОРИСНІ ПРОДУКТИ, ЯКІ МИ НЕДООЦІНЮЄМО
  • У ЧЕХІЇ З'ЯВИТЬСЯ «ХРАМ ПИВА»
  • ПЛАСТІВЦІ НА СНІДАНОК
  • ПЕРЛИНА ІНДІЙСЬКОГО ОКЕАНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».