Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
НАРКОВАНТАЖІ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ НЕ ДІЙШЛИ
Протягом останніх місяців підрозділи Служби безпеки України, плідно взаємодіючи з працівниками МВС, Державної митної служби та прикордонниками, досягли неабияких успіхів у протидії транснаціональному наркобізнесу. Так, від початку цього року внаслідок скоординованих заходів ліквідовано 27 каналів контрабанди наркотиків, викрито 135 злочинів, пов’язаних із незаконними операціями з ними, із нелегального обігу вилучено 27,5 кг наркотичних (з них 14,1 кг особливо небезпечних) і 0,6 кг психотропних речовин.

Один із таких каналів, що проходив через Одеський морський торговельний порт, було виявлено шляхом спільного аналізу митних ризиків стосовно виявлення контейнерних вантажів, які використовуються наркоділками для контрабандного переміщення великих партій кокаїну транзитом через Україну. Минулого тижня під час митного огляду вантажу, який слідував у контейнері з Коста-Рики до Молдови через Одесу, спецслужба виявила і вилучила близько 40 кг гідрохлориду кокаїну. Зілля було заховане у консервних банках з ананасами. За цим фактом Управлінням СБУ в Одеській області порушено справу за ст. 305 Кримінального кодексу України (ККУ) — контрабанда наркотичних засобів.
Позитивним прикладом міжнародної співпраці спецслужб була операція, проведена спільно з компетентними органами Китайської народної республіки та США. В результаті попереджено спробу виведення у незаконний обіг 500 кг ефедрину, що належить до категорії прекурсорів. З цієї маси наркоділки у своїх підпільних лабораторіях змогли б виготовити понад 2,5 мільйона доз метамфетаміну — небезпечного для здоров’я психотропного стимулятора. На «чорному» ринку вартість такої партії становить майже 25 мільйонів доларів США. Зловмисники, котрі намагалися отримати дозвіл на вивезення з Піднебесної партії прекурсору, надали тамтешнім митникам сфальсифіковані документи від імені однієї з українських фармацевтичних фірм, котра, як засвідчила перевірка, не мала наміру імпортувати ефедрин. Нині у взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами відповідних країн з’ясовується коло осіб, причетних до цієї злочинної оборудки.
У Сумській області засуджено організатора та перевізника контрабандної отруйної речовини, котрого також було викрито працівниками СБУ. Небезпечний вантаж вилучили поблизу села Грабовське Краснопільського району на відстані ста метрів від державного кордону. За кермом КамАЗу знаходився 35-річний громадянин Росії, що намагався завезти на територію України близько шести тонн хімічних речовин, із них 2 тисячі тонн соляної та 800 кг азотної кислоти. Перша належить до прекурсорів, друга — до отруйних речовин. Як з’ясувалось, замовником і організатором контрабандного переміщення був громадянин України, 39-літній житель Харкова, за вказівкою котрого росіянин придбав хімічні речовини на різних підприємствах Російської Федерації й намагався незаконно завезти на митну територію нашої держави. Обох зловмисників засудили до великого штрафу з конфіскацією предмету контрабанди.
На Тернопільщині оперативники разом із місцевими митниками виявили механізм незаконного переміщення через кордон іншого виду контрабанди, популярного для цього краю, а саме імпортних автомобілів на суму один мільйон 187 тисяч гривень. Центральною постаттю афери був приватний підприємець, котрий придбав у двох європейських фірм чотири сідельні тягачі й чотири напівпричепи на загальну суму 163 тисячі євро. На неї бізнесмен і отримав усі рахунки-фактури та експортні декларації. На польському пункті пропуску зловмисник надав справжні документи на тягачі з напівпричепами, однак на українській території, на Рава-Руській митниці, він пред’явив підроблені папери, згідно з якими вартість техніки була заниженою удвічі. Так підприємець намагався ухилитися від сплати до бюджету держави митних платежів на 165 тисяч гривень. Цю оборудку було викрито завдяки спецслужбам Нідерландів, Німеччини та Польщі, а Тернопільський міськрайонний суд засудив спритника до п’яти років позбавлення волі (щоправда, умовно) з конфіскацією в дохід держави усіх придбаних ним транспортних засобів на 1,187 млн грн.
Крім названого, прес-служба СБУ також повідомила про те, що 3 березня 2008 року її працівниками порушено кримінальну справу за фактом заволодіння посадовими особами Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» державними коштами у сумі понад 25 мільйонів гривень. Це сталося, коли керівники одного зі структурних підрозділів НАК «Укргазенергосервіс», провівши махінації, уклали договір із комерційною структурою про закупівлю запасних частин і вузлів до газоперекачувальних агрегатів на 27 мільйонів гривень. Насправді зазначене обладнання за цінами заводу-виробника коштувало тільки 1,3 мільйона гривень і це легко було перевірити. Однак посадовці перерахували гроші на рахунки комерсантів, де вони «розтеклися» на підприємствах, у тому числі фіктивних. Це розкрадання стало можливим завдяки фіктивному тендерному конкурсу, на якому зловмисники штучно створили умови для закупівлі в одного учасника та за завищеними цінами. Таким чином, перевитрата державних грошей становила 25,7 мільйона гривень.
Неабияку фінансову махінацію оперативники спецслужби викрили у Тернопільській області, де виявили факт реєстрації однією з районних держадміністрацій так званого транзитного (або, як його ще називають, «сірого») приватного підприємства, через рахунки якого у банківських установах Києва та Луцька впродовж двох місяців проводилися фіктивні операції на суму 756 мільйонів гривень. Установлено, що це приватне підприємство за місцем юридичної реєстрації відсутнє, а його господарська діяльність не мала нічого спільного з підприємництвом. Задекларовані в Державній податковій адміністрації фінансові операції проведено лише на папері з метою отримання відповідних бухгалтерських документів і форм податкової звітності для подальшого відшкодування податку на додану вартість у розмірі 151 мільйон гривень.
Із податковою сферою пов’язаний ще один злочин, розкритий співробітниками СБУ спільно з оперативниками Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в м. Києві. Вони викрили у хабарництві першого заступника начальника одного з районних відділів податкової міліції столиці. Цей 27-річний офіцер, використовуючи службове становище, вимагав гроші у представників комерційних структур, залякуючи їх кримінальним переслідуванням і створенням штучних перешкод у веденні бізнесу. Зловмисника затримали під час отримання грошей у приватному автомобілі. З його кишені оперативники вилучили речовий доказ — 30 тисяч доларів США з написом «хабар».

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ПОГОРІЛИ НА ХАБАРІ
  • ОТАКА РОБОТА...
  • ДАЧНІ КРАДІЖКИ НАРКОМАНА
  • А СУДДІ ХТО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».