Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
НА КОГО ВКАЗУЄ ПАЛИЧКА КОХА...

Нещодавно в Сумах виявили факт захворювання на туберкульоз. Узагалі-то це не дивина, одначе йшлося про двох педагогів загальноосвітньої школи. Група батьків учнів зініціювала вимогу, щоб усіх учителів перевірили на наявність туберкульозної недуги.

У зв’язку зі згаданим інцидентом тема набула ширшого тлумачення. Були оприлюднені відомості про те, що фтизіатрична служба області найгірше укомплетована персоналом: лише на 67 відсотків до штатного розпису, до того ж п’яту частину працівників становлять пенсіонери. Медики-фтизіатри належать до групи ризику, захворюваність серед них наближається до рівня контингенту, що виходить з місць позбавлення волі.
Впродовж останніх трьох років захворіло понад п’ятдесят медичних працівників, зокрема торік — 12 осіб. Дві третини з них — це працівники туберкульозних відділень.
Виявлення захворювання на ранніх стадіях є важливим за всіх діагнозів, а для туберкульозу воно має особливе значення. По-перше, хворі на ранніх стадіях не становлять значної загрози для оточення. По-друге, вони легше піддаються лікуванню, що применшує їхній особистий фактор ризику. Забезпечення медикаментами за рахунок держави також належить до обставин, що сприяють прискоренню лікування.
Ставлення людей до хворих на туберкульоз також заохочує уникати цього захворювання, оскільки спостерігається певне відчуження під час перебування на відпочинку, а то й на роботі. Імунітет населення до туберкульозу значно знижується через недостатнє та незбалансоване харчування, незадовільні побутові та виробничі умови, щоденні поїздки на роботу приміським транспортом.
Показовим прикладом уникнення контактів з хворими на туберкульоз і користування спільними предметами є небажання відвідин туберкульозних відділень міських і центральних районних лікарень. Автор цих рядків був свідком ситуації, за якої під час ремонту флюорографа в поліклініці клінічної лікарні пацієнтів відправляли на флюорографію до протитуберкульозного диспансеру, але більшість людей не поспішали туди. З огляду на згадані обставини, багато хто висловлював думки щодо доцільності аналогічних заходів у лікувальних закладах загального типу. І з цим варто погодитися.

Віктор ТАРАСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ОПЕРАЦІЯ «ДЕШЕВИЙ КРЕДИТ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».