Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БОРОТЬБА ЗА УКРАЇНСЬКИЙ ГАЗОВИЙ РИНОК
Компромісні домовленості, які 12 лютого 2008 року були досягнуті Президентом України Віктором Ющенко та його російським колегою Володимиром Путіним, неоднозначно сприйнято в Україні. Частина вітчизняної еліти поставилася до відмови від посередників «Росукренего» позитивно, тоді як опозиція вважає, що заміна одного посередника на іншого проблеми кардинально не вирішує.

Досягнуті домовленості потребують конкретизації та технічного оформлення бухгалтерської та іншої документації. 21 лютого 2008 року Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко здійснила візит до Москви. Вона назвала ці домовленості «перемогою демократичної команди». Замість «Росукренерго» планується створити дві посередницькі структури: одну для транспортування газу до України, а другу для продажу палива. Попри це до останнього моменту точилася запекла внутрішньополітична боротьба з приводу візиту Юлії Тимошенко до російської столиці. Президент Віктор Ющенко хотів зберегти свій вплив у сфері газопостачання. Зокрема, ще й з цією метою він 22 лютого відвідав неформальний саміт країн СНД у Москві.
Однак позиція «Газпрому» щодо України не змінилася. На думку фаворита президентських перегонів Дмитра Медведєва, якщо Київ захоче купувати центральноазійський, а не російський газ, без посередників не обійтися. Тим часом потенційний прем’єр-міністр Росії Володимир Путін не вдоволений політизацією газотранспортного питання. Та уникнути цього навряд чи можна. Стратегічно зацікавленою стороною, яка пильно стежить за українсько-російськими переговорами, є Сполучені Штати Америки. Зокрема, США посилюють тиск на Туркменістан, аби домогтися від нього приєднання до проектів з побудови газопроводів в обхід території Росії. Минулого тижня державний секретар США Кондоліза Райс оголосила про запровадження посади представника США з питань постачання газу з Центральної Азії. Оглядачі вважають, що США отримали також важливий важіль впливу на «Газпром», який намагається вийти зі своїми акціями на Нью-Йоркську фондову біржу. За цих обставин новий раунд консультацій з питань газопостачання, певніше за все, відбудеться після інавгурації нового президента Росії. Варто нагадати, що на 22–23 травня 2008 року заплановано Енергетичний саміт у Києві.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВА ВЕРСІЯ СНД?
  • ВАЦЛАВ КЛАУС — ЗНОВУ ПРЕЗИДЕНТ
  • МЕДВЕДЄВ ПРЕЗЕНТУВАВ ПРОГРАМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».