Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПЕРШИЙ КРОК
Вісімнадцятого лютого 2008 року з візитом в Україні побував комісар Європейської комісії з питань торгівлі Пітер Мендельсон. Нинішні переговори вийшли за рамки традиційного дипломатичного протоколу та стали важливою подією в історії європейської інтеграції України. Президент Віктор Ющенко оголосив про початок переговорного процесу між країною та Європейським Союзом про утворення зони вільної торгівлі. Зазначені переговори стали можливими після підписання протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі.

Київ вважає, що завершення процедури набуття повноправного членства у СОТ дає підстави започаткувати новий етап у співпраці з Євросоюзом. Отже, розпочалися перемови про створення зони вільної торгівлі, яку українська сторона оцінює як перший крок на шляху до реалізації принципу чотирьох свобод; а саме вільного руху через кордони людей, капіталів, товарів і послуг.
Звісно, європейські бюрократи наголошують, що переговори зазвичай тривають довше, ніж планувалося. Зокрема, експерти рекомендують Україні одночасно розпочати переговори про зону вільної торгівлі з тими країнами — учасниками Європейського спільного економічного простору, які є членами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ). До ЄАВТ належать Ісландія, Норвегія, Швейцарія, Ліхтенштейн. Це об’єднання є другим після США за показниками обсягу торгівлі з Європейським Союзом. Налагодження торговельних відносин Києва з країнами, з якими ми маємо менше суперечностей, стане додатковим аргументом на переговорах з питань вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Водночас стратегічно важливим є процес адаптації української економіки до чергового енергетичного шоку та її структурна перебудова. Без цього Україні буде надто складно конкурувати з європейськими виробниками. Євросоюз наполягає також на виведенні української економіки з «тіні». Наприклад, за підсумками 2007 року, інформує польський тижневик «Wprost», у країнах Центральної та Східної Європи було 43 мільярдери. Українців серед багатіїв — 24, поляків лише 15, румунів — восьмеро. Тобто українських олігархів майже стільки ж, скільки в решті країн цього регіону (за винятком Росії). У Брюсселі занепокоєні таким астрономічним розривом між верхівкою найбагатших та мільйонами найбідніших громадян України. Подібні соціальні диспропорції властиві не розвинутим країнам, а постколоніальним державам. Структурна перебудова світової економіки зменшить попит на українські експортні сировинні товари гірничо-металургійного комплексу та хімічної промисловості. Тому в ЄС наполягають на модернізації соціальної та економічної політики, що має наблизити нашу країну до сучасних європейських стандартів. Тільки-но це станеться, від співпраці в зоні вільної торгівлі, безперечно, отримають користь й Україна, і Європейський Союз.
також у паперовій версії читайте:
  • ІСПИТ ПАКИСТАНСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ
  • ДРУГА АЛБАНСЬКА ДЕРЖАВА
  • ВІРМЕНИ ОБРАЛИ ПРЕЗИДЕНТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».