Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СТРИБКИ З ЖЕРДИНОЮ
«БУБКА У СПІДНИЦІ» ЗНОВУ НА ВИСОТІ
Росіянка Олена Ісінбаєва встановила черговий світовий рекорд для закритих приміщень — 4 метри 95 сантиметрів.

Упродовж кількох останніх років слово «донецькі» найчастіше вживалося із такими собі політичним або трагічно-шахтарським забарвленнями. Однак спортивні змагання, котрі відбуваються в обласному центрі на сході України, знову розставили всі крапки над «і»: Донецьк знаний не лише завдяки прізвищу екс-прем'єр-міністра та сумнозвісній копальні імені Засядька. Тут уже вдев'ятнадцяте збираються найсильніші стрибуни з жердиною на традиційний спортивний турнір «Зірки жердини».
Вочевидь, зайве нагадувати, що організатором і багаторічним натхненником цього турніру є знаменитий український легкоатлет Сергій Бубка. Свого часу він сам встановив у донецькому спорткомплексі три світових рекорди, зокрема й абсолютний рекорд, котрий, вочевидь, ще дуже довго буде недосяжним — 6 метрів 15 сантиметрів. Було це в далекому 1993 році. Відтоді чоловіки стали стрибати значно нижче...
Натомість, починаючи з 2004-го року, на турнірі сяє інша зірка — у змаганнях серед жінок. Її ім'я — Олена Ісінбаєва. Ця легкоатлетка з Російської Федерації, котру вболівальники дуже часто називають «Бубкою у спідниці», в Донецьку встановила уже шостий світовий рекорд для закритих приміщень. Цього року їй підкорилася планка, котру поставили над землею на висоті 4 метри 95 сантиметрів. Це на два сантиметри більше, ніж торік, коли на тих самих змаганнях Олена Ісінбаєва стрибнула на 4,93 метра.
Взагалі, «Зірки жердини-2008» подарували глядачам неповторне видовище і кілька рекордів. Зрозуміло, Олена Ісінбаєва — поза конкуренцією, та все ж... Перелічимо їх усіх. По-перше, 16 лютого встановлено новий абсолютний рекорд України серед жінок. Донеччанка Наталія Кущ піднялася над земною поверхнею на 4,52 м, поліпшивши власний результат на два сантиметри. По-друге, німкеня Ліза Рижих двічі побила свій власний рекорд, стрибнувши спершу на 4,42, а потім і на 4,52.
Третім знаковим досягненням у жінок став результат молодої спортсменки з Росії Юлії Голубчикової. Вона посіла друге місце на турнірі з результатом 4,72 метра. А це також є особистим рекордом спортсменки. Показово, що Голубчикова випередила таких знаних суперниць, як представниці Польщі Моніка Пирек та Анна Роговська. Пирек цього разу фінішувала лише третьою з результатом 4,67 м. А от абсолютна рекордсменка Польщі Анна Роговська, яка три роки тому піднімалася над планкою на висоті 4,83 м, нині навіть залишилася без медалей. Її результат більш ніж скромний — усього 4,62.
Варто зауважити, що Олена Ісінбаєва традиційно вступила в боротьбу вже тоді, коли більша частина учасниць вибули із змагань. Підкоривши висоту 4,77 м з першої спроби, Олена забезпечила собі перше місце. Однак вона чудово розуміє, що будь-який турнір, на якому встановлюється світовий рекорд, означає значно більше, тож доклала зусиль, щоб не переривати приємної традиції — досягати дедалі кращих результатів.
Попервах здавалося, що Ісінбаєвій не вдасться підкорити нову вершину. Адже після згаданих 4,77 м вона зголосилася підняти планку лише (?) до 4,87 м. Ця висота підкорилася їй лише з третьої спроби. Згодом Сергій Бубка зауважив, що в цьому полягала тактична помилка Ісінбаєвої. Мовляв, цю проміжну висоту можна було й не підкорювати — варто було одразу йти на рекорд. Та стрибунка була іншої думки. «Я мусила примірятися до жердини і відчути настрої донецької публіки»,— пояснила спортсменка.
А потім був рекорд. Причому Олена Ісінбаєва спочатку заявила висоту 4,94 м — на сантиметр більшу, ніж її попереднє досягнення в закритих приміщеннях. Але дві перші спроби виявилися невдалими. Та рекордсменка наважується на сміливий крок — піднімає планку ще на сантиметр. І 4,95 виявляються щасливішими!
Що ж до змагань серед чоловіків, то вони, перш за все, ознаменувалися тим, що перемогу здобув український атлет Максим Мазурик — вихованець школи Сергія Бубки. Уперше відтоді, коли сам Бубка припинив виступи, наш співвітчизник здобуває золото на цих змаганнях. Звісно, це позитив. Однак висота 5,81 м, котра підкорилася Мазурику, ще дуже далека від справжніх вершин. На жаль, нині легкоатлети не балують глядачів не те що рекордами, а навіть стрибками, бодай на шість метрів. Сергія Бубку це також неабияк засмучує. Принаймні на прес-конференції після турніру він висловив припущення, що завдяки нинішнім технологіям виготовлення жердин можна підніматися в повітря значно вище. Але, як мовиться, не все одразу. Добре вже те, що спортсменам є на кого рівнятися. А любителям легкої атлетики — вболівати за своїх улюбленців.

Ярослав ГАЛАТА, Донецьк — Київ
також у паперовій версії читайте:
  • ШВЕДСЬКІ ТЕРНИ, УКРАЇНСЬКІ ЗІРКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».