Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЖИВ СОБІ МУДРИЙ ВЧИТЕЛЬ
Напевно, немає людини, котра б не чула про Порфирія Іванова та його «Дитинку» (12 порад, що становлять основу здорового способу життя). 20 лютого йому б виповнилося 110 років. А народився Порфирій Корнійович у селі Горіхівка біля Луганська у бідній шахтарській сім’ї, в якій, крім нього, було восьмеро дітей. Навчався у церковно-приходській школі, з 12 літ батракував у пана, з 15 — працював на шахті у неймовірно важких умовах, пізніше — на різних роботах. За характером був, як кажуть, розбишакуватим хлопцем, але кмітливим. Із приходом радянської влади прагнув зразково працювати і вчитися, йому спочатку подобалися ідеї комунізму, справедливого суспільства.

ВИПОВНИЛОСЬ 110 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПОРФИРІЯ ІВАНОВА — ЗАСНОВНИКА ОДНІЄЇ З СИСТЕМ ОЗДОРОВЛЕННЯ

Мета його життя була не лише в тому, щоб кожна людина була здоровою, не хворіла і жила щасливо, а найперше, аби «змінити потік свідомості людей», їхній спосіб життя, ставлення до природи і до себе. Це стає нині усе більш очевидно через появу глобальних проблем людства, з тим, що наша планета все більше виснажується, порушується екологічний баланс.
Порфирій Іванов — засновник школи лікування холодом, шанобливо названий у народі Вчителем. З любов’ю бережуть земляки пам’ять про Порфирія Іванова. Не заростає стежка до його садиби. Хоча немає вже там Учителя, але щодня ворота садиби відчиняються для відвідувачів: вимощена травою доріжка до колодязя, у відрі завжди сріблиться холодна вода. Все це — необхідні атрибути долучення до школи Вчителя. Після виконання пісні-гімну Природі, кожен має скинути верхній одяг, пройтись босоніж по землі, чим би вона не була вкрита: травою або снігом.
Саме з цього починав загартування душі й тіла Порфирій Корнійович. Понад півстоліття тому ця людина, котра не відзначалася особливим здоров’ям, залишила житейську суєту і « пішла у природу». Відтоді всю свою діяльність він підпорядкував жорстким вимогам: якнайменше одягу за будь-якої погоди, навіювання як засіб мобілізації організму проти різних хвороб і правильний спосіб життя.
Учителя пам’ятають високим, засмаглим, із довгим сивим волоссям та бородою, майже роздягненим навіть у мороз. Його босі ноги ніжно та м’яко ступали по вкритій снігом землі. Він залишив чимало корисних порад, які називають «Дитинка». Ось лише деякі з них: «Двічі на день купайся у холодній природній воді. Встань босими ногами на землю, а взимку — на сніг хоча б на одну-дві хвилини. Не кури і не вживай алкоголю. Намагайся хоч би один день на тиждень обходитися без їжі й води. Люби навколишню природу. Допомагай близьким і хворим. Звільни свою голову від думок про хвороби, погане самопочуття, смерть. Думку не відокремлюй від справи».
Учитель пішов із життя 1983 року, залишивши людям учення, записане в його зошитах, яких відомо більш ніж 250. Усе це залишилося тоді без особливої уваги. Зараз у цієї системи оздоровлення тисячі послідовників, які намагаються розібратися у спадщині Іванова, оскільки це — особливий світогляд, новий погляд на історію, людину і природу, на долю людства, а не тільки один із безлічі методів подолання хвороб і загартування організму, що існують тепер. За переконанням послідовників Іванова, здоров’я — категорія певніше за все не фізіологічна, а моральна. Вони вважають, що життя і самопочуття людини залежать від неї самої, ставлення до природи, інших людей, від їхніх вчинків.
На батьківщині Порфирія Іванова створено добровільне товариство «Витоки». При ньому працює лабораторія «Природний розвиток людини». У своїй роботі послідовники Вчителя керуються його висловом: «Усе почнеться з дітей». Багаторічна робота з дітьми дала змогу розробити рекомендації, які увійшли до виданих книжок «Нове у вихованні дітей» та «Відкрийте природу дітям». Особлива увага у них приділяється розвитку природного мислення у дітей, загартуванню, самомасажу.
Цікаво, що на Луганщині в деяких школах є класи, обладнані спеціальними партами, під ногами у дітей килимки з нашитими на них ґудзиками та аплікаторами. Всі учні босі, а біля парт — спеціальні стільчики. Висота парт і стільчиків регулюється, що дозволяє дітям зберегти правильну поставу. Одначе система виховання не обмежується лише цим. Загартування, правильне харчування, позитивний приклад батьків — ось не повний перелік необхідних умов для здоров’я дитини.
У столиці України більш як п’ятнадцять років у найхолоднішу погоду в Гідропарку кияни спостерігають безстрашних людей, переважно старшого віку, котрі купаються у крижаній воді Дніпра. Нині в Києві існує два клуби зимового плавання. Плавання в ополонці впродовж однієї-двох хвилин кілька разів на тиждень дає можливість «моржам» не хворіти цілий рік. Багато людей поважного віку кажуть, що давно забули, коли востаннє зверталися до лікаря. Можна почути чимало життєвих історій про те, як хтось страждав на серйозні недуги, а зараз цілковито одужав. Любителі зимового плавання зустрічаються як добрі друзі, бо новий спосіб життя згуртував і здружив їх.
Як тут не згадати настанову Порфирія Іванова до кожного з нас: «Я прошу, благаю всіх людей: ставай і займай своє місце в природі, воно ніким не зайняте і не купується ні за які гроші, а тільки власними справами і працею в природі собі на благо, щоб тобі було легко».

Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИТЯЧА» ХВОРОБА ПО-ДОРОСЛОМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».