Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
23 ЛЮТОГО — ДЕНЬ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ
АРМІЯ ПОТРЕБУЄ ПРОФЕСІОНАЛІВ

Вони тривали до 2002 року, коли була ухвалена «Державна програма переходу Збройних сил України до комплектування військовослужбовцями, які проходять службу за контрактом».
Затвердження цього документа розставило, як мовиться, всі крапки над «і». Щоправда, кілька років тому до нього були внесені поправки, згідно з якими термін переходу скоротився з 2015-го до 2010 року. Проте існує чимало проблем на шляху професіоналізації нашого війська. Це означає, що їх потрібно не приховувати від громадськості, а відверто говорити про них, намагаючись знайти оптимальні шляхи їхнього вирішення. Нещодавно у Національному інституті стратегічних досліджень відбулось засідання «круглого столу» під назвою «Актуальні проблеми переходу Збройних сил України на комплектування військовослужбовцями за контрактом».
Його учасниками стали, зокрема, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, начальник головного управління особового складу Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Володимир Артюх, начальник факультету підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня Національної академії оборони України генерал-майор Володимир Лішавський, інші фахівці.
Зазначалося, що впродовж тривалого часу процес професіоналізації війська «пробуксовував»: кількість прийнятих на службу дорівнювала кількості звільнених, а інколи останніх було значно більше. Чому? А тому, що людей не влаштовувало низьке як для військових грошове забезпечення, відсутність житла та перспективи його отримати тощо.
Починаючи з 2005 року, окреслились досить обнадійливі тенденції. Це найперше виявилося у збільшенні контингенту молодих людей, котрі вирішили пов'язати своє подальше життя з армією, що обумовлено, як зазначив генерал Артюх, більш виваженим підходом до розв'язання їхніх нагальних проблем, насамперед тих, що мають соціальне забарвлення.
Аби чітко визначити коло таких проблем, на рівні Міністерства оборони було ухвалено рішення провести експеримент у трьох військових з'єднаннях ЗС України. Проаналізувавши його результати, МО внесло певні корективи у процес переходу армії на професійні засади. Грошове утримання було збільшено у 1,5–2 рази, більше уваги почали приділяти забезпеченню цієї категорії військовослужбовців житлом. Проте за браку коштів для них поки що не зводять оселі, а переобладнують під них солдатські казарми.
Контрактникам, котрі добре зарекомендували себе під час служби, командування сприяє вступу до вищих військових навчальних закладів. Тож створюються найсприятливіші умови для тих, хто пов'язує своє життя з армією.
Уже є результати такого піклування: минулоріч не лише призупинено відтік контрактників, а й збільшена їхня чисельність: нині в Збройних силах проходять службу понад 50 тисяч військовослужбовців за контрактом. Це 52 відсотки загальної кількості війська. Генерал-майор Володимир Артюх повідомив, що фахівці Генерального штабу ЗС України склали план заходів на найближчих три роки щодо комплектування армії військовиками зазначеної категорії. Він ураховує практично всі аспекти роботи, спрямованої на виконання державної програми.
Аби читач краще зрозумів її масштаби, скажу, що відповідні заходи, які передбачається провести найближчим часом, потребують близько 50 мільярдів гривень. Майже 200 мільйонів гривень буде асигновано з державного бюджету на переобладнання солдатських казарм під гуртожитки, чимало грошей передбачається виділити на грошове забезпечення. Адже наприкінці поточного року воно в середньому сягатиме, як поінформував присутніх пан Артюх, близько двох тисяч гривень.
Із цікавістю учасники «круглого столу» слухали Анатолія Гриценка, котрий, обіймаючи посаду міністра оборони України, зробив багато для переходу війська на професійні рейки.
— Його треба завершити якомога швидше,— сказав Анатолій Степанович.— Від цього виграють як Збройні сили, так і все наше суспільство. Та не слід забувати про якість.
Голова Комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони наголосив, що за професіоналізацію армії виступають практично всі політичні сили, представлені у нашому парламенті.
В Україні налічується близько 20 військових ліцеїв. Тож, зважаючи на специфіку їхнього навчального процесу, учасники «круглого столу» дійшли висновку про доцільність залучення їх до служби у війську на контрактних засадах. Переважна більшість з них після закінчення не вступає до вищих військових навчальних закладів, кількість яких останнім часом значно скоротилася. Та хлопці залюбки навчалися б у них. Тож чому не запропонувати їм укласти контракт, скажімо, на п'ять років, по закінченні якого дозволити вступати до військових інститутів та університетів на пільгових умовах?
Під час проведення «круглого столу» його учасники обговорили й інші можливі шляхи стосовно прискорення комплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом.

також у паперовій версії читайте:
  • НА СУЧАСНУ ФОРМУ ОДЯГУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».