Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
МОСКВА — ВАРШАВА: ЛЕГКА ВІДЛИГА
Польські й російські політики пов'язували з візитом глави уряду Польщі Дональда Туска до Москви надії на відлигу у двосторонніх відносинах. Москва хотіла скористатись зміною уряду й стилю польської політики. Прагматичний націонал-ліберал Дональд Туск заступив не менш прагматичного націонал-консерватора Ярослава Качинського. Для Москви відкрилися нові можливості налагодити відносини з Варшавою, які зайшли були в глухий кут і почали дратувати Брюссель, бо сильно впливали на всю гамму контактів Євросоюзу й Росії.

Відносини між Москвою і Варшавою почали псуватись ще за часів «лівого» уряду Лєшека Міллєра і «лівого» президента Александра Квасневського, які виявились послідовними в захисті національних інтересів Польщі. Особливе роздратування Москви викликали дії Кваснєвського під час Помаранчевої революції в Україні.
Прихід до влади затятих антикомуністів братів Качинських ще більше погіршив відносини між Москвою і Варшавою.
На думку експертів, курс Дональда Туска на нормалізацію двосторонніх відносин викликав позитивну реакцію Путіна, особливо коли польський прем'єр сказав, що більше не блокуватиме переговорів про підписання нового стратегічного договору про співпрацю між Євросоюзом і Росією.
Коли глава польського уряду покладав вінки біля пам'ятника жертвам сталінізму в Москві, у Кремлі відбувалось засідання Державної ради, на якому Володимир Путін заявив: «У світі розпочинається нова гонка озброєнь. Мусимо зміцнювати нашу національну безпеку».
Президент Росії констатував, що НАТО наблизилось до кордонів Росії, і наголосив: «У Румунії і Болгарії створено нові американські бази, а в Польщі незабаром буде протиракетний щит. Росія потребує до 2020 року нової стратегії будівництва своїх збройних сил».
Але коли через три години Путін зустрівся з прем'єром Туском, з його уст полились зовсім інші слова: «Польща — один з найважливіших партнерів Росії в Європі. Знаємо, що в Польщі маємо багато друзів. Не менше друзів має Польща в Росії».
Господар Кремля зауважив: аналізуючи проблеми в двосторонніх контактах, «не варто їх драматизувати». «Незважаючи на спільні зусилля, нам не вдалось зіпсувати наших відносин»,— жартував він під час розмови з Дональдом Туском.
«Це політика батога і пряника. З одного боку, Путін хоче визначити, що він може дозволити собі стосовно уряду Туска. З другого боку, демонструє, що готовий до певної нормалізації»,— прокоментував ситуацію колишній голова парламентської комісії із закордонних справ Польщі Павел Зборовський.
Під час зустрічі з Володимиром Путіним, як і під час розмов з прем'єром Віктором Зубковим та призначеним на спадкоємця Дмитром Медведєвим, лунали слова про «новий початок» і «потепління відносин». Російська преса навіть писала про Туска, як про «нашу людину у Варшаві».
Російський президент зробив дружній жест щодо поляків. Він першим порушив тему Катині, хоча зазвичай уникає розмов про злочини СРСР. Туск відповів, що це справа самих росіян і їхнього ставлення до власної історії, бо насамперед росіяни мають бути зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше навчитися говорити правду про свою історію, про її найскладніші і найтрагічніші моменти.
Однак конкретних рішень забракло. Обидві сторони залишились на своїх позиціях щодо головних дискусійних проблем. «Росіяни вже, напевно, погодились з тим, що Польща сама вирішує, чи будувати протиракетний щит на своїй території, так само, як Росія ухвалює рішення про побудову Північного газопроводу»,— сказав Дональд Туск журналістам. Він вважає можливою розмову на тему інспектування протиракетної бази в Польщі російською стороною.
Експерти запевняють, що ніхто не сподівався на перелом у відносинах після цього візиту. «Якщо нам удасться прийти до ситуації, коли Польща і Росія, за різного ставлення до важливих проблем, все ж таки будуть нормально співпрацювати, то цей візит можна буде вважати неабияким успіхом»,— зауважив Залевський.
Природно, що очікуваною була негативна оцінка візиту попереднім прем'єром — Ярославом Качинським, який вважає «нинішню закордонну політику Польщі дуже непродуманою».
Здійснити візит в Москву Дональд Туск, на думку багатьох експертів, мусив би після поїздки до Києва. Відомий польський вчений Єжи Помяновський переконаний: ключ до східної політики Польщі не в Москві, а в Києві. Після візиту до України польський прем'єр-міністр міг би почуватися в Москві набагато сильнішим і мати кращу позицію для ведення переговорів.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • АФГАНІСТАН: ТЕРОР ХОЛОДУ
  • БОРОТЬБА ЗА ХУСТКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».