Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СМЕРТНА КАРА ДЛЯ ОРГАНІЗАТОРІВ ЗАМАХУ 11 ВЕРЕСНЯ
Головний юрист Пентагона генерал Томас Хартман повідомив, що представники обвинувачення вимагатимуть смертної кари для організаторів замаху 11 вересня 2001 року. Процес відбуватиметься в американській в’язниці «Гуантанамо» на Кубі перед спеціальним військовим трибуналом, створеним для визначення міри вини терористів.

Через більш як шість років після терактів, унаслідок яких загинуло майже три тисячі людей, прокуратура ініціює процес проти шістьох терористів. На думку військових прокурорів, обвинувачені брали участь у підготовці до нападів 11 вересня.
Халіда Шейка Мухаммеда вважають натхненником і головним стратегом атак на Нью-Йорк і Вашингтон із застосуванням пасажирських літаків. Перед тим він брав участь у плануванні інших терактів, серед яких і перший напад на башти Світового торгового центру в 1993 році.
Затриманий у 2003 році в Пакистані Халід Шейк Мухаммед був одним з кільканадцяти супертерористів «Аль-Каїди», яких спеціальні служби США переховували в таємних в’язницях по всьому світі, переводячи їх з місця на місце спецлітаками. Лише через три роки після затримання Халід Шейк опинився на базі в Гуантанамо.
Крім Халіда Шейка Мухаммеда, прокурори планують висунути обвинувачення у масових вбивствах ще проти п’ятьох терористів. Мохаммед аль Катані мав бути 11 вересня 20-м захоплювачем літаків, але за місяць до нападу не отримав візи до США.
Валід бін Атташ тренував терористів. Аммар аль Балучі — племінник Мухаммеда і його права рука. Мустафа Ахмед аль Гавсаві — ще один помічник Мухаммеда. І, нарешті, Рамзі аль Шіб, який був зв’язковим між всією групою і керівництвом «Аль-Каїди».
Усій шістці підозрюваних загрожує смертна кара, що викличе, напевно, протести противників застосування найвищої міри покарання в усьому світі. Але Дебора Барлінгейм, чий брат був пілотом одного із захоплених літаків, каже: «Якщо смерть трьох тисяч людей не може бути аргументом на підтримку смертної кари, то що може ним бути?»
Терористів судитиме спеціальний військовий трибунал, створений для суду над терористами відразу після 11 вересня 2001 року. Створення таких судів наразилося на сильну критику. Два роки тому Верховний Суд США частково переглянув принципи функціонування трибуналів. Він надав більші права захисникам і ширший доступ звинувачених до матеріалів слідства. Підсудних ознайомлять з доказами проти них, чого не було під час попередніх судів у Гуантанамо (тоді докази були відомі тільки представникам обвинувачення і членам трибуналу).
Генерал Гартман заявив: «Процес буде відкритим, а звинувачені матимуть такі самі права, як підсудні в цивільних судах».
За процесом постійно спостерігатимуть понад сто журналістів. Однак чимало правників вважає, що частина судових засідань буде закритою, а докази — таємними. Вони стверджують, що спеціальні військові трибунали ще не завершили жодної справи і не готові до такого тривалого й масштабного процесу, яким буде суд над «шісткою».
«Ні система цих судів, ні військові захисники не підготовлені до розгляду справи, у якій вироком може бути смертна кара»,— заявив у розмові з кореспондентом «Нью-Йорк Таймс» майор Том Флінер, донедавна один із захисників у «Гуантанамо».
Уже відомо, що найближчими місяцями процес не розпочнеться, а станеться це, певніше за все лише, наступного 2009 року.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЦІЛІ ВИЗНАЧЕНО
  • ЧЕРГОВИЙ КОНФЛІКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».