Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВЕЛИКА БРИТАНІЯ ХУДНЕ
У Лондоні у «Макдональдзі» на Вікторія-стрит, що є одним з тисяч загальнодоступних ресторанів з «швидкою» і калорійною їжею, двері не зачиняються впродовж усього дня. О восьмій ранку лише одна-дві людини з десятьох відмовляються від додаткової порції, а в черзі стоїть кілька десятків осіб.

Незабаром такі ресторани можуть втратити клієнтів, бо уряд Гордона Брауна хоче за будь-яку ціну заохотити британців до здорового способу життя.
А заохочувати є кого: нині кожна третя дитина до 12 років у Королівстві має зайву вагу, і таких стає дедалі більше. Серед дорослих ситуація ще гірша — понад 20 мільйонів британців мають проблеми з надмірною вагою. Якщо нічого не зміниться, то у 2050 році стрункими будуть лише 10% чоловіків і 15% жінок.
Тому уряд проголосив: «Нормальна вага — здорове життя». Згідно з урядовими планами ті, хто захоче позбутися зайвих кілограмів і зареєструється в програмах для огрядних, зможе вдатися по допомогу до психологів. Уряд також має намір давати нагороду за «скинуті» кілограми: від безплатних квитків у спортивні зали до спеціальних ваучерів на придбання здорової їжі, навіть готівку.
Такі програми вже втілюють у життя, зокрема, Британський фонд серця. У конкурсі «Скинь якнайбільше» переможець, якому вдається схуднути більше за інших, отримує 130 фунтів.
«Урядова програма — це комплексна стратегія. Її ініціатори мали на меті насамперед спонукати людей позбуватися зайвої ваги. Гроші на боротьбу з огрядністю для осіб, які прагнуть схуднути, це лише мала частина програми і, на додаток, пробний проект. Якщо досвід буде успішним, його реалізовуватимуть широкомасштабно»,— пообіцяв доктор Колін Вейн, голова «National Obesity Forum» з британської організації, яка бореться з огрядністю. Найважливішим має стати заохочення до здорового, регулярного харчування.
Хто платитиме за схуднення? Цього в урядовій стратегії не зазначено, а відомо лише, що частину коштів нададуть приватні фірми (грошові нагороди, імовірно, можна буде відрахувати з податку). У бюджеті також передбачено: протягом трьох років на програми схуднення будуть спрямовані 370 мільйонів фунтів.
Боротьба з огрядністю — змагання не тільки за красиву фігуру, а й за гроші. У 2050 році лікування хвороб, спричинених зайвою вагою, може коштувати понад 50 мільярдів фунтів!
Уряд має також інші плани боротьби з огрядністю — міністр освіти Ед Белл оголосив, що в середніх школах запроваджують уроки кулінарії. Британські підлітки купують нездорову їжу не тільки тому, що вона смакує, а й з більш прозаїчної причини: вони просто не знають, як приготувати яйце.
«Це необхідний крок у правильному напрямі. Діти мусять знати, що є альтернатива обіду з мікрохвильової печі, інакше боротьби з огрядністю не буде»,— зазначив доктор Колін Вейн.
Газети нині змагаються в конкурсах корисних для здоров’я рецептів страв, готувати їх британці мають навчитись ще в дитинстві.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • В ІТАЛІЇ — ПЕРЕДВИБОРНА КАМПАНІЯ
  • БІЗНЕС ЗАМІСТЬ ПОЛІТИКИ
  • СЕНАТ США — ПРОТИ
  • СЕРБСЬКИЙ ЦУГЦВАНГ
  • КАСЬЯНОВУ ВІДМОВИЛИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».