Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
ХАРЧОВИЙ РАЦІОН І УСПІШНІСТЬ ШКОЛЯРА
Що особливо потрібно дитячому мозку? У таких продуктах як соя, нежирний сир, тріска, печінка, горох, вівсяна крупа, рис, яйця міститься багато холіну — вітаміноподібної речовини, що позитивно впливає на пам’ять та її «записувальний» пристрій, передає Укрінформ із посиланням на MIGnews.

Справжня комора холіну — яєчний жовток: він допомагає пташеняті, що ледь вилупилося, миттєво і добре запам’ятати маму-пташку, аби невідступно слідувати за нею, інакше крихитці не вижити.
Омлет з одного яйця до сніданку і невеликий (50 г) шматочок яловичини до обіду цілковито забезпечать добову потребу молодшого школяра у холіні, а також зерновий хліб, висівки, ячмінна, перлова і гречана крупи, лимони, ківі, апельсини, зелена цибуля, шпинат, риба, сир. Вони багаті на вітамін С і вітаміни групи В, особливо В1, В2, В12.
Тим, хто полюбляє випічку та солодощі, потрібно набагато більше вітамінів, особливо вітаміну В1. Білий хліб із борошна вищого ґатунку, здоба, цукор і кондитерські вироби підвищують потребу організму у вітамінах групи В, створюючи умови для розвитку гіповітамінозу.
У м’яса птиці, кролика, нежирній яловичині, твердому сирі, особливо креветках і крабах чимало цинку, потрібного для нормальної роботи нервової системи, що прямо впливає на оперативну пам’ять і здатність до відтворення завченого.
Першокласники уперше стикаються з необхідністю швидко пригадати засвоєний матеріал, тому для них особливо важливо, щоб пам’ять «видавала» інформацію безвідмовно і на першу вимогу, як хороший комп’ютер. Страви, приготовлені з телячого або яловичого мозку, містять лецитин, холестерин, вітаміни групи В, фолієву кислоту (фолацин), потрібний для розвитку і діяльності мозку. Їх треба додавати в меню школяра один-два рази на місяць.
Фолацину особливо не вистачає дітям і підліткам, які займаються спортом. Його чимало у хлібі з висівкового борошна, у пшоні, гречаній та вівсяній крупах, у цвітній капусті, сої, зеленій цибулі, грибах, а також у печінці, сирі, ікрі, твердому сирі.
Жвавому, спортивному підліткові необхідне додаткове калорійне харчування, приміром, молочні продукти підвищеної жирності (сметана, вершкові йогурти), обов’язково м’ясо і якомога більше свіжих овочів і фруктів. Якщо тренер рекомендує юному спортсменові вживати вітамінно-мінеральні комплекси, то батькам слід потурбуватися про додатковий прийом рідин, аби обмін вітамінів відбувався оптимально, не завантажуючи нирки. Найкраще — негазована питна вода у пляшках.
Страви з печінки слугують джерелом не лише холіну, а й вітаміну В6, а також міді. Ці речовини забезпечують «довговічність» клітин нашого мозку, і навіть невелика їх нестача протягом тривалого часу може згубно впливати на відростки нервових клітин — дендрити. Дитина думатиме повільніше, ніж їй притаманно від природи, інформація буде гірше «вкладатися» в мозку. Педагоги у такому разі кажуть: «Ваш син (або донька) непогано запам’ятовує навчальний матеріал, але йому важко використати отримані дані (скажімо, для розв’язання задач)».

Приблизне меню на день.
Сніданок: каша геркулесова молочна з додаванням пшеничних висівок (чайна ложка з верхом на порцію). Омлет або м’яко зварене яйце. Какао з вершками і цукром, хрусткий хлібець зі змішаних зерен. Додатково — шинка, лікарська ковбаса або шматочок відвареного м’яса.
Із собою до школи: яблуко (грушу, морквину, капустяний качан). Якщо сніданок був легким — сирне печиво «Здоров’я» або бутерброд із сиром.
Обід: салат із сирих овочів. Борщ зі сметаною. Теляча відбивна з картопляним пюре й половинкою солодкого перцю. Компот зі свіжих яблук чи ягід. Можна запропонувати булку, її можна посипати пластівцями з паростків пшениці.
Полудник: ягоди, фрукти. Можна помідори і солодкий перець. Додатково — бутерброди з маслом і сиром.
Вечеря: салат із печінки тріски. Сирний пудинг зі сметаною або морквяно-сирна запіканка. Чай з печивом, пастилою чи зефіром. Можна кисіль зі свіжих ягід.
На ніч: актимель або інший кисломолочний напій з живими біокультурами. Тож нехай наші діти будуть здорові!
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ РОЗВАЖИТИ ЗАСТУДЖЕНУ ДИТИНУ?
  • КОЛОСОК ПАМ'ЯТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».