Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
«ДОРОЖНЯ КАРТА ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА»

Автори програми відверто визнають, що внаслідок хронічного недофінансування рівень готовності Збройних сил до виконання покладених завдань щороку погіршується. Зважаючи на цей факт, вони пропонують реалізувати цілий комплекс заходів, які не лише призупинять падіння бойової готовності частин і підрозділів, а й суттєво її підвищать. Зокрема, передбачено перехід на триланкову систему керівництва ЗС, створення нових органів військового управління, а також об’єднаного оперативного командування та об’єднання сил забезпечення. На них покладатимуться завдання оперативного планування й управління міжвидовими угрупованнями військ, в тому числі й миротворчими контингентами, а також приймання, накопичення та зберігання матеріально-технічних засобів, необхідних для життєдіяльності армії.
Згідно з програмою, про яку йдеться, планується створити об’єднані сили швидкого реагування, які протистоятимуть будь-яким загрозам для нашої держави. Передбачається, що до їхнього складу ввійдуть 30 відсотків особового складу Збройних сил, а 70 відсотків становитимуть основні сили оборони, спроможних розпочати виконання завдань після приведення в бойову готовність.
Ще не так давно 46 відсотків частин мали статус частин забезпечення, а 54 відсотки належали до бойових. Унаслідок реалізації програми перших у 2011 році залишиться 38 відсотків від загальної кількості, а других — 62 відсотки. Словом, ставка робиться на ті частини і підрозділи, які в час «Х» спроможні будуть захистити свою державу.
Чисельність нашої армії, як відомо, скорочується. Триватиме цей процес упродовж наступних чотирьох років: програма передбачає, що чисельність її особового складу зменшиться на 57 тисяч штатних посад. Змінюватимуться і терміни вислуги. Наприклад, якщо сьогодні майор і підполковник перебувають у цих званнях по чотири й п’ять років, то відповідно до розвитку програми термін буде збільшений до 10–13 років...
Кардинальних змін має зазнати і система бойової підготовки. Якщо, скажімо, у 2006-му на підготовку батальйонів об’єднаних сил швидкого реагування в полі відводилося 60–80 діб, а екіпажам літаків повітряних сил, що належать до їхнього складу, 80–100 годин, то в 2011 році час буде збільшений до 160–180 діб і 180–200 годин. Тривалість перебування у відкритому морі кораблів наших Військово-Морських сил зросте з 60–80 діб до 160–180 діб. З метою удосконалення бойової підготовки військ до кінця 2011 року передбачається оптимізувати кількість полігонів, створити спеціалізовані навчальні центри, збільшивши при цьому обсяги, тривалість і масштаби залучених військ для проведення спільних навчань з військовими підрозділами країн НАТО. Словом, популярне за часів колишнього Союзу гасло «Поле — академія солдата» наповнюється новим змістом, починає поступово втілюватися військовими в життя.
Нині всі частини і підрозділи Збройних сил повністю укомплектовані основними видами озброєнь і військової техніки. Але до 2011 року — за прогнозами фахівців — практично всі вони вичерпають свій ресурс. Ситуація ускладнюється тією обставиною, що в Україні повністю виробляється лише 5–7 відсотків озброєнь і техніки. Решту потрібно закуповувати. А це, як мовиться, надто дороге задоволення. Тому планується модернізація застарілих зразків, що, звісно, дешевше. Правда, модернізована техніка — це не нова техніка.
Значних змін зазнає і система логістики, тобто забезпечення військ всім необхідним для їхньої життєдіяльності. Вона як була громіздкою, незбалансованою і високозатратною за часів колишнього Союзу, такою і залишилася, хоча останнім часом в економіці країни сталися значні зміни. Зважаючи на це, до кінця 2011-го Збройні сили мають перейти до принципово нової системи логістики. Її основу становитимуть об’єднані центри забезпечення зброєю і військовою технікою, боєприпасами і ракетами, військовим майном, пально-мастильними матеріалами.
Закупівля продовольства буде повністю децентралізована, зокрема, воно закуповуватиметься через структури малого та середнього бізнесу.
Словом, державною програмою на 2006–2011 роки передбачено чимало конкретних заходів, спрямованих на їхнє реформування, підвищення бойової готовності.
Та чи буде вона реалізована? Складне питання. Настільки складне, що жоден високопосадовець Міністерства оборони, до яких я звертався з ним, не міг дати ствердної відповіді. Скажу більше: практично всі мої співрозмовники на правах анонімності висловлювали в цьому сумніви.
— Цю програму спіткає доля інших програм, що їх ухвалювали останнім часом у нашій державі, але вони так і залишилися здебільшого на папері,— сказав знайомий генерал.— Реалізація всіх запланованих заходів потребує величезних коштів, а за 16 років існування Збройних сил вони ще жодного разу не були профінансовані в повному обсязі. До того ж така часта зміна керівників нашого відомства теж не сприяє реалізації цього документу.
Важко не погодитись з паном генералом. Уже нині можна стверджувати, що програма «пробуксовує». Зокрема, в тій її частині, що має соціальне забарвлення. Наприклад, заплановано спорудження у 2006–2009 роках близько 35 тисяч квартир, тобто майже дев’ять тисяч офіцерських сімей мають справляти новосілля. Щороку. Натомість торік ключі від помешкань отримали менше трьох тисяч військовослужбовців!.. Причина банальна: брак коштів. І якщо капітальне будівництво й надалі вестиметься такими темпами, то для розв’язання житлової проблеми знадобляться десятки років.
Вистачає й інших проблем, що породжує в середовищі військових скептицизм щодо реалізації програми в повному обсязі і в зазначені терміни. Наприклад, на розширеному засіданні колегії Міністерства оборони, що відбулося наприкінці року за участі Президента України зазначалося, що лише впродовж перших шістьох місяців 2007 року кількість частин, не спроможних впоратись з покладеними на них завданнями, зросла з 29 до 36...
...Отже, завдань, поставлених у державній програмі розвитку Збройних сил, як бачимо, не бракує. Чи виконуватимуться вони? І як саме? Чи не перетвориться програма розвитку в програму звичайного скорочення частин і підрозділів? Відповіді на ці запитання суспільство отримає вже найближчим часом. Адже Президент Віктор Ющенко, представляючи Юрія Єханурова в ролі міністра оборони, зобов’язав того доповісти найближчим часом про виконання його доручень як Верховного головнокомандувача. А основна їх частка має безпосереднє відношення до реалізації основних положень зазначеної програми...

також у паперовій версії читайте:
  • СЕРЖАНТСЬКІ ПОГОНИ — ЛЮДЯМ ДОСТОЙНИМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».