Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО НАРОЩУЄ «МУСКУЛИ»...

— 2007-й був для нас передовсім другим роком виконання Державної програми розвитку ЗС України на 2006-2011 роки,— говорить Сергій Олександрович.— Нам багато чого вдалося досягти, зокрема, Повітряні та Військово-Морські сили систематизували свою структуру, почало функціонувати об'єднане оперативне командування та командування сил підтримки, завершилися процеси, пов'язані з підпорядкуванням армійських корпусів командувачу Сухопутних військ. Окрім цього, ми привели до визначених названою програмою систему оперативного управління військами, а також систему адміністративного управління. Командувачі Збройних сил готують війська до виконання покладених на них завдань і в разі військової загрози мають їх передати для застосування командувачу об'єднаного оперативного командування. До речі, останнє минулого року взяло на себе управління миротворчими підрозділами. Словом, без роботи, як мовиться, нудьгувати не довелося.
Приміром, лише торік у військах було проведено понад тисячу таких заходів: переміщено більш як 12 тисяч одиниць озброєння та військової техніки, близько 90 тисяч тонн різних матеріально-технічних засобів, із яких більш як 30 тисяч тонн становлять боєприпаси.
На адресу військового відомства інколи можна почути звинувачення у тому, що воно обмаль проводить навчань. Порівняно з радянськими часами, то, звичайно, їх значно менше. Проте останнім часом, якщо знову-таки порівнювати з 90-ми роками, їх побільшало.
— Часи, коли на полігонах, танкових директрисах панувала мертва тиша, відходять у минуле. Минулоріч, скажімо, під час навчань основний акцент робили на вдосконалення системи забезпечення ЗС,— говорить генерал армії України Сергій Кириченко.— З цією метою були проведені стратегічні командно-штабні міжвидові навчання «Артерія-2007». На них уперше відпрацьовували питання форсування водної перешкоди підрозділами аеромобільних і механізованих військ з розгортанням понтонно-мостової й десантної переправ, а також районів масової дозаправки техніки і передавання матеріально-технічних засобів.
Навчання, про які йдеться, засвідчили, що значно зріс професіоналізм льотчиків армійської авіації. Це пов'язано з тим, що минулого року вони частіше піднімалися в небо: середній наліт становив близько 60 годин. Підготовка льотчиків проходила як удень, так і вночі, в простих і складних метеоумовах. До речі, військовослужбовці аеромобільних і повітряно-десантних військ зробили торік під час планових занять понад 30 тисяч стрибків із парашутом.
На одному з полігонів у Криму були вперше проведені пуски крилатих протикорабельних ракет з борту бойового корабля, а ще здійснено пуски керованих ракет військами берегової оборони ВМС. На полігоні «Чауда» вперше за останні п'ять років ми провели дослідницькі пуски із зенітних ракетних комплексів С-300. Це зробили також на російському полігоні «Ашулук». Загалом на навчаннях, що проходили, багато що було зроблено вперше. Якщо «Артерію-2007» порівнювати з навчаннями «Чисте небо-2006», що відбулися позаминулого року, то скажу, що до участі в ній було залучено втричі більше військовослужбовців і військової техніки. Втім, справа не стільки в кількості особового складу і техніки, скільки в їхніх результатах. А вони свідчать про те, що наша армія, попри труднощі сьогодення, з кожним роком стає все більш спроможною виконати головне завдання — захистити, за потреби, свою державу.
Практично вся військова техніка, озброєння, що знаходяться нині в експлуатації українського війська, успадковане ним від військових формувань колишньої Радянської армії, які дислокувалися до серпня 1991 року на теренах України. Це означає, що вони морально і фізично застаріли, а ЗС потрібно переозброювати новітніми зразками озброєння і техніки. Ця справа надзвичайно дорога і складна. Та хай там як, а оновлювати парк військової техніки, озброєнь конче потрібно. Зважаючи на ці чинники, нагальна проблема вирішується шляхом їхньої модернізації. Можливо, це — не найкращий шлях її розв'язання, але за браку коштів він є поки що найприйнятнішим. Наприклад, лише торік до танкової бригади, що дислокується на теренах Чернігівської області, надійшло 19 модернізованих танків Т-64БМ «Булат». Тепер у цьому з'єднанні є танковий батальйон, укомплектований сучасними зразками озброєння. Загалом за рахунок бюджетних програм було відновлено понад 600 одиниць озброєнь і військової техніки, подано доукомплектування більш ніж 250 одиниць техніки. Окремі підрозділи прийняли на озброєння сучасний радіолокаційний комплекс ближньої дії «Барсук».
Повітряні сили в поточному році продовжуватимуть ресурс використання таких літаків як МІГ-29 і СУ-25. Для цього у нас є чудова матеріально-технічна база.
Одним із пріоритетних напрямів технічного переоснащення наших Повітряних сил є створення багатофункціонального ракетного тактичного комплексу. Відповідні роботи велися торік і будуть продовжені в поточному році. Якщо ж виникнуть труднощі з їхнім фінансуванням, то їх хід дещо пригальмується.
Потребує оновлення і бойовий парк наших Військово-Морських сил: ні для кого не є таємницею те, що при розподілі Чорноморського флоту ми отримали кораблі у поганому стані. Однак за роки незалежності наші ВМС поповнилися кількома новими кораблями, але цього недостатньо. Тому у цьому плані ведуться відповідні роботи, зокрема, щодо створення корабля класу «корвет». Планується оснастити його новітніми озброєннями, а дальність плавання такого корвета становитиме близько п'яти тисяч морських миль. Може виникнути запитання: чому ми робимо ставку на кораблі такого класу? Зважаючи на геополітичне розташування нашої держави, завдання, покладені на військових моряків, він є найприйнятнішим для нас, бо спроможний виконувати завдання в акваторії Чорного і Середземного морів. До того ж, його виготовлятимуть на вітчизняних суднобудівних підприємствах, що значно здешевить його вартість. Нам залишається визначити країну, в якій закуповуватимемо озброєння. Цьогоріч планується завершити розробку технічної документації, а вже в наступному буде закладено перший корвет. Якщо говорити загалом про плани про переоснащення наших ВМС на найближчу перспективу, то скажу, що, починаючи з наступного року, передбачається побудувати 10–14 таких кораблів.
2008-й оголошено в Збройних силах роком Військово-Морських сил. З огляду на це, заплановано проведення заходів, спрямованих на підвищення їхньої боєздатності. Зокрема, буде проведено цикл навчань під назвою «Морський вузол-2008», що розпочнуться навесні, а завершаться восени. У них братимуть участь не лише кораблі, а й морська авіація, війська берегової оборони. В ході цих навчань відпрацьовуватимуться різні питання, здійснюватимуться пуски протикорабельних крилатих ракет, торпед.
З метою якісної підготовки ВМС до навчань «Морський вузол-2008» близько 40 відсотків коштів, передбачених у поточному році на розвиток озброєння і військової техніки, планується спрямувати на вдосконалення корабельної, авіаційної та сухопутної компонент ВМС.
Не за горами день, коли Збройні сили мають перейти, як мовиться, на професійні рейки, тобто армія стане професійною. Попри труднощі, що супроводжують цей процес, нині маємо близько 50 тисяч військовослужбовців-контрактників і, за словами Сергія Кириченка, наприкінці поточного року їхня кількість становитиме майже 60 тисяч, тобто 70 відсотків загальної кількості військовиків-контрактників на початок 2011 року. Перехід до професійної армії — процес складний, щоб його форсувати. Для того, щоб він не перетворився на звичайну заміну солдата-строковика на військовика-контрактника, потрібно створити відповідні побутові умови для людей, забезпечити їх житлом. Уже чимало зроблено. Минулоріч під гуртожитки переобладнано вісім солдатських казарм, де створено комфортні умови. Цього року планується переобладнати ще 34 казарми, наступного — 108, 2010-го — 83. Якщо все задумане буде втілено в життя, то на початку 2011 року більше третини воїнів-контрактників матимуть пристойні умови проживання.
Чимало уваги приділяється також грошовому забезпеченню цієї категорії військовослужбовців. Так, на початку 2007 року контрактник-початківець отримував близько 500 гривень, а наприкінці — майже 800 гривень. Той же, хто прослужив десять років, одержував близько 1 200 гривень. У військовому відомстві мають намір так підвищувати розмір грошового забезпечення контрактників, щоб до 2010-го воно зросло майже вдвічі. Загалом перехід на професійну армію обійдеться для держави у солідну копійку: за нашими підрахунками, протягом 2008-2010 років для цього з державного бюджету потрібно виділити понад 40 мільярдів гривень. Проте це можливо лише за однієї умови, якщо оборонна сфера фінансуватиметься на рівні 2% ВВП у 2008 році, 3% у 2009-му і 2010-му та 2% у 2011-му. Як на мене, то в цьому разі заощаджувати гроші не варто, бо йдеться про обороноздатність держави. Майже всі цивілізовані країни пройшли цей шлях.
Не обійшов увагою начальник Генерального штабу Збройних сил України таку гостру проблему, як позастатутні стосунки.
— Кількість проявів «дідівщини» з року в рік зменшується, але причин для заспокоєння немає. Адже лише торік зафіксовано понад 100 проявів цього негативного явища. До речі, в 2007 році органи військової прокуратури з цього приводу порушили більше кримінальних справ, аніж у 2006-му. Приємно, що водночас кількість військовослужбовців, які постраждали від казарменних хуліганів, зменшилась.
Міністерство оборони всіляко бореться з цим злом, зокрема, міністр видав наказ щодо заохочення командирів, котрі порушують кримінальні справи проти негідників і передають їх до правоохоронних органів. Так звана дідівщина підриває боєготовність війська, його авторитет в очах суспільства, дискредитуючи офіцерів, державу, якій служать наші сини й брати.
— Тому ми жорстко ставимось до своїх колег, які закривають очі на її прояви,— сказав генерал армії України Сергій Кириченко. Понижуємо в посадах, військових званнях і навіть звільняємо зі Збройних сил України.

також у паперовій версії читайте:
  • ОФІЦЕР — ЗВАННЯ ПОЧЕСНЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».