Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ПРОТЕЗИ ТЕПЕР ВИГОТОВЛЯЮТЬ І В КІРОВОГРАДІ

У лютому 2007 року відповідно до проекту «Експерт-Інновації» був оголошений другий загальнонаціональний конкурс, метою котрого є пошук технологічних ідей, технологій і продуктів, розроблених українськими винахідниками,— інновацій, завдяки яким українські компанії розвиватимуть свій бізнес і здобуватимуть конкурентні переваги для виходу на ринки СНД і Європи. Організатори заходу сподіваються, що він дасть початок новим напрямам високотехнологічного бізнесу в Україні.

Понад 50 номінантів отримали рекомендації взяти участь у другому турі, аби фахівці з питань діяльності венчурних компаній, міжнародних фондів, бізнес-асоціацій і корпорацій оцінили проекти зі своїх позицій. До публічних презентацій власних проектів були допущені 28 фіналістів, дев’ятеро з них стали офіційними переможцями конкурсу: двоє розділили першу премію, троє — другу й четверо — третю. Показово, що практично всі проекти-переможці спрямовані на розв’язання проблем національного масштабу (енергетичної незалежності, екологічної безпеки й економічності різного роду виробництва, зниження смертності серед населення тощо).
Нині хочемо розповісти про розробку прикарпатських науковців — самохідний комплекс пожежогасіння «Борисфен».

Безкровна зброя майбутнього
Час від часу в засобах масової інформації з’являються повідомлення про нові розробки українських учених і конструкторів у сфері військового озброєння. Та мало хто знає, що основна частка модерної зброї зароджується не в столиці, а на Прикарпатті. Учені та фахівці Івано-Франківського науково-виробничого підприємства «Валар» протягом багатьох років створюють найсучасніші види озброєння. Причому зброя ця незвична, я б сказав, дивовижна, оскільки її призначення — не вбивати, а лиш на певний час нейтралізувати гіпотетичного супротивника як у мирний, так і у воєнний час.
За шість років діяльності підприємство «Валар» підготувало майже 30 розробок, отримало 140 патентів. Професіонали з Прикарпаття запропонували моделі нового покоління високоточної зброї (комплекс «Дятел»), здатної вражати панцерні й інші цілі з відстані до 2500 метрів, причому передбачили можливість дистанційного керування комплексами. Винахідники стверджують: зброя зовсім беззвучна і не залишає «шлейфу» під час роботи ракетного двигуна. Нині вони створюють зразки, спроможні вразити ціль завбільшки з носову хустинку.
Фахівці «Валару» спроектували також переносний комплекс «КОБА» (КОмплекс БАзовий) для застосування в бойових діях силами спеціального призначення. Комплекс придатний для охоронних блокпостів, інших заходів, ним також можуть успішно послуговуватись правоохоронці.
Серед винайденого озброєння Івано-Франківського науково-виробничого підприємства «Валар» неабияку зацікавленість викликає штурмова граната «Стилет» до однойменного гранатомета, і не лише в Україні, а й за її межами. Головне призначення цієї гранати — максимальне зменшення боєздатності та короткострокова нейтралізація групи терористів, які перебувають у літаку. Застосовувати «Стилет» учасники штурму можуть, особисто не наближаючись до лайнера.
Скориставшись ідеєю індіанських мисливців, зброярі підприємства «Валар» створили гранату Б-10, за їхніми словами, абсолютно нелетальну, що вражає еластичними кевларовими шнурами з гумовими ладунками.
Приємно, що вітчизняні фахівці в царині озброєння можуть похвалитися унікальними винаходами й розробками, яких не мають інші держави, навіть високорозвинуті. Україна може мати від продажу такої зброї чималий зиск.

Диво-пожежник Україні не потрібен?
Недавно відбулась церемонія нагородження учасників і лауреатів другого національного конкурсу інновацій ділового журналу «Експерт-Україна». Розробки та ідеї винахідників загалом стосувалися найбільш динамічних та сучасних галузей науки: двадцять три з-поміж 95 проектів — це розробки у царині ІT-технологій і телекомунікацій, 18 — в галузі біотехнології та медицини, і стільки ж — в енергетиці та у сфері енергозбереження. Перша премія присуджена таким розробкам: «Підшипники нового покоління — принципово нові наддовговічні підшипники»; «Самохідний комплекс пожежогасіння «Борисфен» з використанням автоматизованої самонавчальної програмної системи». Партнери конкурсу — Києво-Могилянська бізнес-школа та компанія «Cіsco Systems» вручили переможцям спеціальні призи.
Модель «Самохідний комплекс «Борисфен» з використанням автоматизованої та самонавчальної системи» НВП «Валар» (головний конструктор — Ігор Колос) — унікальна, подібних у світі немає. Нині на таку перспективну продукцію вже надійшли замовлення з багатьох країн. Приблизна вартість «Борисфена» — 180 тисяч доларів США.
Розповідаючи про своє наукове дітище, директор підприємства Валерій Арциховський порівнює функціональність «Борисфена» з іншими методиками. Гасіння струменем води пов’язане з небезпечним наближенням до вогню, виникає проблема підвезення води; з гелікоптера не завжди можна точно потрапити у вогнище; гранати-вогнегасники і ракети вибухають на землі, утворюючи осколки. Принцип дії «Борисфена» — гасіння пожежі порошком, комп’ютерне управління, система здатна до самонавчання — під час наступної пожежі знатиме, як діяти. Постріл безшумний, осколків нема.
«Основне, що розпилення відбувається вгорі,— розповідає Валерій Арциховський,— і порошок за законом насичення осідає на вогнище і гасить його найбільш ефективно. Попаде точно туди, куди треба».
Наразі спроектовано дві моделі — на основі КРАЗу і «Газелі». На думку експертів, комплекс є ефективнішим за наявні примітивні зразки в 30–40 разів.
На жаль, в Україні не зацікавились розробкою прикарпатських науковців. Либонь, цьогорічні пожежі в Криму, на Херсонщині нічого чиновників не навчили. Валерій Арциховський з прикрістю розповів, що коли звернувся до МНС з пропозицією взяти на озброєння «Борисфен» для приборкання вогняної стихії в майбутньому, був шокований відмовою, мовляв, це не потрібно в Україні. Щоправда, нині, після конкурсу, його організатори сприятимуть пошуку інвестора. Є вже запити на постачання «Борисфенів» в Австралію, Нову Зеландію, Ізраїль, Канаду. Перемовини веде державна компанія «Укрспецпроект».
Валерій Арциховський хоче, щоб виробництво «Борисфенів» було налагоджене в Івано-Франківську, де занепадають кілька великих підприємств, які за часів СРСР працювали на оборонну промисловість. Інвестори ж пориваються налагодити випуск «Борисфенів» за кордоном. Експерти підрахували, що на світовому ринку щорічна потреба в таких комплексах — понад дві тисячі.
На «Борисфен» науково-виробниче підприємство «Валар» має патент, але він чинний тільки на теренах України. Вітчизняній 16-річній патентній системі важко конкурувати, скажімо, з англійською, якій понад три століття. Та й не вміємо ми ще гідно поціновувати інтелектуальну власність. Може так статись, що «Борисфен» гаситиме пожежі десь у світі, а в Україні й далі приборкуватимемо стихію прадідівськими методами — лопатою, піском та відрами з водою.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЗАЧЕПИТЬ УКРАЇНУ ФІНАНСОВА КРИЗА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».